tyfloi

Ευαισθησία στα άτομα με οπτική αναπηρία

Ένα πρόβλημα θίγει ο Νικόλας Σ. Σωτηρίου.

Από τον Απρίλιο του 2013, η Διευθύντρια της Σχολής Τυφλών αποστέλλει επιστολές προς το υπουργείο Συγκοινωνιών με κοινοποίηση καταρχήν και της Διεύθυνσης του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ), ενώ αργότερα οι επιστολές αποστέλλονται με κύριο αποδέκτη τον ίδιο τον ΟΣΕΛ. Το αίτημα των επιστολών είναι να παρέχεται η δυνατότητα στα λεωφορεία που κυκλοφορούν εντός της λεωφόρου Νίκης να κάνουν μια παράκαμψη στο ύψος όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και να εισέρχονται στον δρόμο του Μακάρειου νοσοκομείου, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν σε μια στάση μπροστά από τη Σχολή Τυφλών.

Παλιά αυτό γινόταν, αφού υπάρχει ήδη ειδικά διαρρυθμισμένος χώρος για στάθμευση λεωφορείου, έτσι ώστε αυτό να μη διακόπτει την υπόλοιπη κυκλοφορία του δρόμου. Ακόμα και τώρα σταματά το λεωφορείο που συνδέει το Μακάρειο με το Γενικό Νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες της Σχολής.

Η υποδομή όμως υπάρχει. Καταρχάς το να υπάρχει μια στάση εκεί, θεωρείται αυτονόητο και καθόλα λογικό εφόσον σκοπός της θα είναι να εξυπηρετεί και να διευκολύνει τα άτομα που επισκέπτονται τη Σχολή και που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πρόβλημα οπτικής αναπηρίας. Ωστόσο, καμία ευαισθησία, κανένα ίχνος αλληλεγγύης. Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Συγκοινωνιών, ότι δηλαδή το αίτημα εξετάζεται, αξιολογείται και προωθείται στον ΟΣΕΛ, της έδιναν μια ελπίδα θετικής έκβασης. Και περίμενε επειδή η ελεύθερη ατομική διακίνηση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ακόμα και στα άτομα με αναπηρίες.

Και ξαφνικά, μόλις πρόσφατα, μάθαμε το πρωτάκουστο από τρίτο άτομο που ήρθε σε επαφή με τον ΟΣΕΛ, ότι στη διεύθυνση της εταιρείας ουδέποτε είχε φτάσει ένα τέτοιο αίτημα και πως θα το υλοποιούσαν μόλις αυτό θα έφτανε κοντά τους. Έτσι ξανάρχισε η διαδικασία αποστολής επιστολών και ευελπιστούμε ότι αυτές θα βρουν κάποτε τον αποδέκτη τους. Μας έχει κουράσει αυτό το θέμα.