Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έρευνα:6 στους 10 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έρευνα:6 στους 10 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Έρευνα:6 στους 10 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Έξι στα δέκα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών στην χώρα μας πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, με την παχυσαρκία, την υπέρταση και την αυξημένη χοληστερόλη να είναι τα συχνότερα δεινά που μας απειλούν.

Οι γυναίκες, ιδίως στις ηλικίες έως 65 ετών, έχουν επισφαλέστερη υγεία από τους άνδρες, ενώ και στα δύο φύλα όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο πιθανότερο καθίσταται κάποιο χρόνιο νόσημα. Στις δε ηλικίες άνω των 65 ετών, οι εννέα στους δέκα Έλληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

Αυτά είναι τα προκαταρκτικά ευρήματα της εθνικής μελέτης «ΥΔΡΙΑ» την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε μία προσπάθεια να αποτυπώσουν την κατάσταση της υγείας, τις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού.

Στην μελέτη συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι την περίοδο 2013-2014 συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την υγεία και τις συνήθειές τους, και υποβλήθηκαν σε μετρήσεις (π.χ. ύψους, βάρους, περιμέτρου μέσης) και αιματολογικές εξετάσεις.

Στο σκέλος της έρευνας που αφορά τους δείκτες υγείας, τα κυριότερα ευρήματα είναι τα εξής:

* Επτά στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με τους άνδρες να είναι συχνότερα υπέρβαροι και τις γυναίκες συχνότερα παχύσαρκες. Το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ατόμων παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών και το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων στην ομάδα 65-79 ετών.

* Ένας στους δύο άνδρες και γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαβήτη, υπέρταση, μειωμένη «καλή» ή HDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) επειδή έχουν αυξημένη περίμετρο μέσης και η κοιλιά τους είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σύγκριση με τα ισχία τους (αυτό είναι το επονομαζόμενο πηλίκο μέσης προς ισχία).

* Περίπου δύο στους πέντε ενήλικες έχουν υπέρταση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία και να φτάνει στο σχεδόν 80% στις ηλικίες άνω των 65 ετών!

* Άλλοι δύο στους πέντε ενήλικες έχουν παθολογικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα το πρόβλημα εκδηλώνεται από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, με σχεδόν έναν στους δέκα άνδρες ηλικίας 25 ετών και άνω να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης χωρίς να το γνωρίζουν.

* Τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, έχουν συχνότερα υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη μαζί, σε σύγκριση με τα άτομα μεσαίου ή ανώτερου μορφωτικού επιπέδου.

* Το σχεδόν 15% των Ελλήνων έχουν οριακά ή παθολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά φαρμακευτική αγωγή ακολουθεί μόνο το 8,5% του ενηλίκου πληθυσμού. Οι υπόλοιποι δεν ξέρουν ότι πάσχουν και έτσι το 1% του ενήλικου πληθυσμού έχει παθολογικά επίπεδα σακχάρου (δηλαδή διαβήτη) χωρίς να κάνει τίποτα γι’ αυτά και το 7% είναι εν αγνοία τους προδιαβητικοί.

* Συνολικά, σχεδόν το 27% των Ελλήνων παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση, λίγο πάνω από το 20% για την χοληστερόλη, το σχεδόν 12% κάνουν θεραπεία για προβλήματα του θυρεοειδούς, άλλοι τόσοι παίρνουν φάρμακα για την προστασία τους απο τις θρομβώσεις, το 8,5% κάνουν θεραπεία για διαβήτη και το σχεδόν 8% παίρνουν σε χρόνια βάση μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματικά φάρμακα.

Τα ευρήματα αυτά «σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την στροφή μας προς την ανθυγιεινή διατροφή, τον καθιστικό τρόπο ζωής και το κάπνισμα, που ενοχοποιούνται για τα μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης», λέει η συντονίστρια του «ΥΔΡΙΑ» καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.

«Και το σοβαρότερο είναι ότι δεν μιλάμε για ανθρώπους που πάσχουν από ένα νόσημα. Όλ’ αυτά είναι ένα γαϊτανάκι: το ένα πρόβλημα επηρεάζει τον κίνδυνο του άλλου και έτσι έχουμε ασθενείς με τρία ή περισσότερα χρόνια προβλήματα ταυτοχρόνως».

Το top-11 των φαρμάκων που παίρνουμε

Ποσοστό ατόμων που αναφέρουν λήψη φαρμάκων διαφόρων κατηγοριών

* Για τη θεραπεία της υπέρτασης – 27,1%

* Για τη μείωση της χοληστερόλης – 20,5%

* Θεραπεία του θυρεοειδούς – 12,3%

* Αντιθρομβωτικά – 12,3%

* Για τον σακχαρώδη διαβήτη – 8,5%

* Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματικά – 8,3%

* Αντικαταθλιπτικά 4,8%

* Αγχολυτικά 4,6%

* Φάρμακα κατά της αναιμίας (χωρίς τα συμπληρώματα διατροφής) – 3,7%

* Για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών – 3,6%

* Για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων – 3,2%

Πόσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα

* Άνδρες (όλες οι ηλικίες): 51,3%

* Γυναίκες (όλες οι ηλικίες): 67,2%

* Κάτω από 65 ετών: 40,6% άνδρες, 57,8% γυναίκες

* Πάνω από 65 ετών: 87,1% άνδρες, 92,9% γυναίκες

 

Πηγή: Πρόγραμμα ΥΔΡΙΑ http://www.hydria-nhns.gr/index.html

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea