Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΑ

Έρχονται τεράστιες αυξήσεις στα διόδια: Ψυχρολουσία για τους οδηγούς, θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έρχονται νέες αυξήσεις στα διόδια τον επόμενο μήνα, προκαλώντας την αντίδραση των οδηγών, αλλά και του υπουργείου Μεταφορών.

Η είδηση για τη βούληση των εταιριών διοδίων να αυξήσουν τις τιμές μπορεί να έπεσε σαν κεραυνός στις ήδη… φουρτουνιασμένες τσέπες των πολιτών, ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες στο αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών.

Με μια ανακοίνωση το ίδιο το υπουργείο έκανε γνωστή χτες Τρίτη την πρόθεση των παραχωρησιούχων για την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Από την άλλη, βέβαια, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων κάνουν λόγο για αύξηση που ήδη θα έπρεπε να έχει επιβληθεί με βάση τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο.

Η ανακοίνωση

«Οι Παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών».

Έρχονται τεράστιες αυξήσεις στα διόδια

 

Οι εταιρίες

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία, ωστόσο σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιριών, με τους οποίους μίλησε το TheOpinion, οι αυξήσεις αυτές κανονικά έπρεπε να ισχύσουν από τις αρχές του έτους, βάσει των σχετικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

«Οι όροι των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει με το δημόσιο είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Κάθε χρόνο προβλέπεται αναπροσαρμογή στα τέλη διοδίων ανάλογα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή», επισημαίνουν.

Ωστόσο, λόγω της πληθωριστικής «καταιγίδας» του χειμώνα (και πιθανότατα λόγω των εθνικών εκλογών του Μάιο), οι εταιρίες «πείσθηκαν» να κάνουν μια παράταση για ένα εξάμηνο στις ανατιμήσεις που προβλέπτονταν. Με το πέρας της περιόδου αυτής οι εταιρίες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή αυτή από Σεπτέμβρη.

Η ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών για το 2022 ήταν 11,26% και οδηγεί σε σημαντικές ανατιμήσεις που σε κάποια διόδια φτάνουν ακόμη και το 16%. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο σταθμός του Μακρυχωρίου στην Λάρισα (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) όπου από 2,50 ευρώ προτείνεται να πάει στα 2,90 ευρώ (16%), ο σταθμός της Ελευσίνας (Ολυμπία Οδός) όπου η προτεινόμενη αύξηση είναι 14,2%, από 2,10 σε 2,40 και οι Αφίδνες (Νέα Οδός) από 3,30 σε 3,70 ευρώ αύξηση 12%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τα μεγάλα φορτηγά καθώς για την κατηγορία 4 στο σταθμό της Ελευσίνας με την αναπροσαρμογή διοδίου κατά 12%, το κόστος ανά διέλευση από 7,60 ευρώ ανεβαίνει στα 8,5 ευρώ ενώ στις Αφίδνες από 11,65 ευρώ στα 13 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές σε περίπτωση που εφαρμοστούν θα αφορούν μόνο την περίοδο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2023 καθώς τον επόμενο μήνα με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα καθοριστούν τα τιμολόγια που θα ξεκινήσουν να εισπράττονται από αρχές του 2024.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αποδεχτεί αν η απόφαση των εταιρειών παραχώρησης θα έχει και συνεχεία ή αν τα ανταλλάγματα θα είναι τόσο ισχυρά που οι εταιρείες θα δεχτούν να κάνουν πίσω.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν κουνιόταν, τα μάτια του ήταν ανοιχτά»: Σε σοκ οι γονείς του νεκρού βρέφους – Τραγωδία δίχως τέλος στη Θήβα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αν αγαπάς πραγματικά κάποιον, πρέπει να του κάνεις αυτές τις 10 ερωτήσεις κάθε ημέρα

Efi Nika

«Μας είπαν ότι ευθύνη έχουν ο παππούς και η γιαγιά»: Μεγάλη ανατροπή, βαριές καταγγελίες από τον πατέρα του 6χρονου – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika