Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Επίμονος ή ανυπόφορος πόνος στην κοιλιά: Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του έντονου κοιλιακού πόνου και πώς αντιμετωπίζονται;

Ο πόνος που επανεμφανίζεται στην κοιλιά και είναι επίμονος ή ανυπόφορος απαιτεί εξέταση από ιατρό, προκειμένου να ανευρεθεί η αιτία ύπαρξής του.

1. Σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά. Η εκδήλωση σκωληκοειδίτιδας πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να ακολουθήσουν σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να κινδυνέψει η ζωή του ασθενούς. Τόσο η γαστρεντερίτιδα, όσο και παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη, νεφρολιθίαση, ουρολιθίαση) μπορεί να εμφανισθούν με παρόμοια συμπτώματα.

2. Δυσκοιλιότητα

Η επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά και συνήθως οφείλεται στο καθημερινό στρες, καθώς και σε πιθανή ελλιπή πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αιμορροΐδων, ή ακόμη ραγάδας πρωκτού.

Τόσο οι αιμορροΐδες, όσο και η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου εμφανίζονται συχνά σε άτομα με άγχος ή και κακή διατροφή. Και οι δύο αυτές ασθένειες, αφού εγκατασταθούν, επιδεινώνονται συνεχώς και δεν υποχωρούν, εκτός αν αντιμετωπισθούν επεμβατικά. Η επέμβαση μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί με χρήση LASER μέσω οπτικής ίνας με άμεση αποκατάσταση και χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

3. Κήλη

Η κήλη αποτελεί χάσμα των κοιλιακών μυών, μέσα από το οποίο μπορεί να εξέλθουν τα ενδοκοιλιακά όργανα (σπλάχνα). Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περιτονίτιδα. Προκειμένου ο ασθενής να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες με ασφάλεια, η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση άμεσα. Το συνηθέστερο σύμπτωμα της κήλης είναι ο κοιλιακός πόνος και μπορεί να ποικίλει σε ένταση. Οι πιο συνήθεις τύποι κήλης είναι:

  • Η βουβωνοκήλη
  • Η ομφαλοκήλη
  • Η επιγαστρική κήλη
  • Η μετεγχειρητική κήλη
  • Η μηροκήλη

Οι νεότερες επεμβατικές τεχνικές παρέχουν μεγάλη ασφάλεια και εξασφαλίζουν σύντομο χρόνο αποκατάστασης.

4. Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του πεπτικού σωλήνα και συνηθέστερα οφείλεται, είτε σε ιούς, είτε σε άλλο μικροοργανισμό (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα). Η λήψη μολυσμένων τροφών με μικρόβια οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση και αποτελεί συνήθη τρόπο λοίμωξης του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ποικίλουν.

Τα πιο συνήθη είναι η ζάλη, η ναυτία, ο εμετός, ο πόνος στην κοιλιά, ο πυρετός και η διάρροια. Η κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος οφείλει να αφυπνίσει τον ασθενή και να τον οδηγήσει σε Ιατρό, ώστε να διερευνηθούν τα αίτιά του και να παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

 

Αθανάσιος Δερβίσογλου : Γενικός Χειρουργός. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea