Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Επίδομα στέγασης: “Ανάσα” σε 150.000 Κόκκινα Δάνεια – Κριτήρια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επίδομα στέγασης: “Ανάσα” σε 150.000 Κόκκινα Δάνεια – ΔΕΊΤΕ τα Κριτήρια

Για να µην ψαλιδιστεί το κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ, κυβέρνηση και ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο συµφωνούν να στηριχθούν περισσότερες από 150.000 οικογένειες που έχουν µη εξυπηρετούµενο δάνειο αναφερει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews.

Στην ενίσχυση περισσότερων από 150.000 οικογενειών με έως 175 ευρώ τον μήνα, οι οποίες ανήκαν πριν από την κρίση στη μεσαία εισοδηματικά τάξη και σήμερα έχουν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, προσανατολίζονται κυβέρνηση και δανειστές μέσω της καταβολής του επιδόματος ενοικίου στέγασης.

Οι δανειστές, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επέμεναν μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες ότι το επίδομα θα έπρεπε να το λάβουν μόνο 250.000 δικαιούχοι, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ακολουθώντας την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου όσο και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου υποστηρίζουν ότι τα 600 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διοχετευτούν με την καταβολή περίπου 1.000-1.100 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 οικογένειες, εκ των οποίων 450.000 διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και 150.000 επιβαρύνονται με το κόστος στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Το ΔΝΤ βλέπει θετικά την πρόταση αυτή, καθώς εξυπηρετεί μια από τις πάγιες θέσεις του, που δεν είναι άλλη από τη μείωση του «βουνού» των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, τα οποία προσεγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ.

Κριτήρια

Η βασική πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιλαµβάνει τη διοχέτευση 600 εκατ. ευρώ µε την καταβολή επιδόµατος περίπου 1.000 -1.100 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων 450.000 διαµένουν σε µισθωµένη κατοικία και 150.000 επιβαρύνονται µε το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Σύµφωνα µε την πρόταση, το µέγιστο εισόδηµα για ένα άτοµο διαµορφώνεται στα 9.600 ευρώ τον χρόνο (4πλάσιο από το εισόδηµα που προβλέπεται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης) και για µια τετραµελή οικογένεια σε 19.200 ευρώ. Ετσι ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά µε εισόδηµα έως και 14.400 ευρώ θα δικαιούται να λαµβάνει επιδότηση ενοικίου 75 ευρώ τον µήνα, ενώ ζευγάρι µε ένα παιδί και µε εισόδηµα έως 16.800 ευρώ θα παίρνει ως ενίσχυση 87,5 ευρώ µηνιαίως.

Τετραµελής οικογένεια που δηλώνει εισόδηµα έως 19.200 ευρώ θα δικαιούται επιδότηση ύψους 100 ευρώ τον µήνα. Επίσης, ατοµικό νοικοκυριό που δηλώνει εισόδηµα έως 9.600 ευρώ ετησίως δικαιούται να λάβει ως ενίσχυση για το ενοίκιο του σπιτιού του 50 ευρώ τον µήνα.

Με αυτό τον τρόπο θα λάβουν την ενίσχυση των περίπου 80 ευρώ τον µήνα και µικροµεσαίες οικογένειες που θα θιγούν από τις αλλαγές στο αφορολόγητο. Πρόκειται για ένα δίκτυ προστασίας απέναντι σε δανειολήπτες που κινδυνεύουν λόγω κρίσης να γίνουν «κόκκινοι».

Αλλαγές

Σε αυτό το αρχικό σενάριο µπορούν να γίνουν τροποποιήσεις µε µείωση του συνολικού αριθ-
µού των δικαιούχων, µε ταυτόχρονη όµως καταβολή υψηλότερου ποσού επιδόµατος στέγασης τον µήνα έως και 80 ευρώ. Το ετήσιο εισόδηµα µπορεί να πέσει στο τριπλάσιο του ΚΕΑ για ατοµικό νοικοκυριό και να αυξάνεται για οικογένειες που ανήκουν στη µεσαία τάξη και έχουν µη εξυπηρετούµενα δάνεια. Για µια τετραµελή οικογένεια µπορεί να φτάνει και τα 175 ευρώ τον µήνα.

Το υπουργείο Εργασίας θα υποστηρίξει για άλλη µια φορά ότι µε την υιοθέτηση πολύ χαµηλών εισοδηµατικών κριτηρίων ανακυκλώνεται η φτώχεια και δεν παρέχονται κίνητρα απασχόλησης στους δικαιούχους των επιδοµάτων, καθώς οι συγκεκριµένες κατηγορίες του πληθυσµού κάθε µήνα συγκεντρώνουν ένα ικανοποιητικό ποσό, προκειµένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ΚΕΑ, αναπηρικά επιδόµατα, οικογενειακό επίδοµα κ.ά.).

Πληροφορίες λένε ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη των δανειστών ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και από 1η Ιανουαρίου 2019 να ξεκινήσει η καταβολή επιδόματος.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika

Πήγαν στο χωριό για Πάσχα και πέθανε η κόρη τους: Νεκρή 15 χρόνη, δεν την άκουγαν, μπήκαν στο μπάνιο κι έπαθαν σοκ

Efi Nika

Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση: Θρήνος για τον 43χρονο Νίκο ανήμερα Μ.Πέμπτη, έτσι τον βρήκαν μετά από 15 μέρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika