Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ελληνική μελέτη: Σωτήριο το εμβόλιο για τον ιό HPV

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ελληνική μελέτη: Σωτήριο το εμβόλιο για τον ιό HPV

Ο εμβολιασμός των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών εναντίον του ιού HPV που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όχι μόνο προστατεύει από τη νόσο, αλλά ακόμα κι αν μολυνθούν από κάποιο στέλεχός του μπορεί να εκδηλώσουν λιγότερες βλάβες, με αποτέλεσμα να μην χρειασθούν χειρουργική θεραπεία.

Αυτό υποδηλώνει μία νέα ελληνική μελέτη, που έδειξε ότι αφ’ ενός τα εμβόλια προστατεύουν πλήρως από τα ογκογόνα στελέχη του ιού που περιέχουν, αφ’ ετέρου στις γυναίκες που εμβολιάζονται οι τυχόν αλλοιώσεις στον τράχηλο εξαιτίας άλλων στελεχών είναι ελάχιστες.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Έρευνας στην Παθολογία Τραχήλου (HeCPA Study Group).

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μαιευτικής-ΓυναικολογίαςΕυάγγελος Παρασκευαΐδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου (HSCCP) και της HeCPA Study Group, στην μελέτη αξιολογήθηκαν δεκάδες κορίτσια ηλικίας κάτω των 26 ετών που απευθύνθηκαν στο Ιατρείο Παθολογίας Τραχήλου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων διότι το τεστ Παπ «κάτι έδειχνε».

Απ’ όσες είχαν εμβολιαστεί, καμία δεν είχε ενδείξεις μόλυνσης από τα ογκογόνα στελέχη του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά ούτε και υψηλού βαθμού αλλοιώσεις. Στην πραγματικότητα, «η παθολογία του τραχήλου τους, είτε με τη μορφή του παθολογικού τεστ Παπ είτε με την παρουσία κονδυλωμάτων, ήταν μηδαμινή ή και μηδενική σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους οι οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί», λέει.

Μακράν ηπιότερη παθολογία εμφάνιζαν οι νεαρές γυναίκες οι οποίες είχαν εμβολιασθεί στην καταλληλότερη ηλικία (πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών), ενώ σχετικά μικρότερη ήταν η προστασία σε όσες είχαν εμβολιαστεί μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Και πάλι όμως, ο έστω και αργοπορημένος εμβολιασμός παρείχε μεγαλύτερη προστασία απ’ ό,τι η πλήρης απουσία του.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα προγενέστερης μελέτης μας που έδειξε ότι μετά τον εμβολιασμό, η τυχόν λοίμωξη από τα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV αντιμετωπίζεται σε ποσοστό 100% από τον ίδιο τον οργανισμό», προσθέτει ο κ. Παρασκευαϊδης.

Λιγότερες επεμβάσεις

Ο δραστικός περιορισμός της παθολογίας στον τράχηλο πρακτικά σημαίνει μείωση της ανάγκης για επεμβάσεις, οι οποίες ενδείκνυνται όταν υπάρχουν σοβαρές, ύποπτες αλλοιώσεις, κατά τον κ. Ευριπίδη Μπιλιράκη, διευθυντή της Α’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», αντιπρόεδρο της HSCCP και μέλος της HeCPA Study Group.

«Οι επεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων, αλλά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών, όπως οι αποβολές και ο πρόωρος τοκετός – και αυτό είναι πολύ σοβαρό όταν μιλάμε για νεαρές γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν καν αποκτήσει ακόμα το πρώτο τους παιδί», λέει.

Όντως, «τα κορίτσια που υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση τμήματος του τραχήλου έχουν δύο έως δέκα φορές περισσότερες επιπλοκές», συνηγορεί ο κ. Παρασκευαΐδης.

Η νέα μελέτη τιτλοφορείται «Παθολογία τραχήλου σε HPV εμβολιασθείσες γυναίκες στην Ελλάδα», παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας και πραγματοποιήθηκε από τους κ.κ. Ν. Τσάγκα, Μ.-Ε. Αναφορίδου, Μ. Κύργιου, Γ. Βαλασούλη, Ν. Ράφτη, Μ. Παρασκευαΐδη, Α. Αθανασίου, Ε. Μπιλιράκη, Μ. Νασιουτζίκη, Α. Δαπόντε, Α. Βατοπούλου, Α. Παπανικολάου, Γ. Μιχαήλ, Ε. Δεληγεώρογλου, Α. Λουφόπουλο, Π. Καρακίτσο και Ε. Παρασκευαΐδη.

Οι ιοί HPV, ο καρκίνος και τα αγόρια

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, με δύο από τα εκατοντάδες στελέχη του (τα 16 και 18), να προκαλούν περισσότερο από το 70% των κρουσμάτων της νόσου.

Ο ίδιος ιός έχει απομονωθεί στην πλειονότητα των κρουσμάτων καρκίνου του πρωκτού και του κόλπου, καθώς και στο 50% των καρκίνων πέους και αιδοίου. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πολλών καρκίνων της κεφαλής & του τραχήλου (λ.χ. στο στόμα, το φάρυγγα, τη γλώσσα, τις αμυγδαλές).

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από ιό ΗΡV, ορισμένα άλλα στελέχη του οποίου (τα 6 και 11) ευθύνονται για τα κονδυλώματα, κατά τον καθηγητή Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρο Καρακίτσο.

Για την προστασία από τον ιό συνιστάται εμβολιασμός των κοριτσιών, των νεαρών γυναικών και από εφέτος των ομοφυλοφίλων ανδρών, με τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν το κόστος των εμβολίων για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (σ.σ. ειδικά για τις ηλικίες 18-26 ετών, η ασφαλιστική κάλυψη ισχύει μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016).

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών πρέπει να κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ τα κορίτσια 15-26 ετών χρειάζονται τρεις δόσεις.

«Ευχής έργον θα ήταν να χορηγηθεί το εμβόλιο και στα έφηβα αγόρια, γιατί μόνο έτσιθα προληφθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την λοίμωξη με τον ιό HPV σε άνδρες και γυναίκες», τονίζει ο καθηγητής ΑριστοτέληςΛουφόπουλος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαιευτικής–Γυναικολογικής Εταιρείας.

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…

Efi Nika

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναμένεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών – Πώς να προφυλαχθείτε

Efi Nika

Αποτρίχωση με λέιζερ: Τι είναι και πως να προφυλαχτείτε από τις επιπλοκές

Efi Nika