Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι ασφαλές να φας ένα ελαφρώς μουχλιασμένο ψωμί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βρήκες το ψωμί σου μουχλιασμένο σε ένα σημείο του και πιστεύεις ότι αν απλά αφαιρέσεις αυτό το κομμάτι μπορείς άνετα να απολαύσεις το υπόλοιπο; Μέγα λάθος!

Σύμφωνα με το Science Insider δεν είναι ποτέ ασφαλές να τρώμε το ψωμί που έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Κι αυτό γιατί η μούχλα είναι μύκητας, που έχει μεν ένα εμφανές τμήμα, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζει ένα μεγάλο υπόγειο «δίκτυο» ριζών που είναι αόρατο με γυμνό μάτι.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν η μούχλα έχει πια σχηματίσει εμφανείς αλλοιώσεις επάνω στο ψωμί, αυτό που βλέπουμε είναι τα λεγόμενα σποράγγεια του μύκητα. Κάθε σποράγγειο απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες σπόρια κι έτσι, ακόμη κι αν δεν το βλέπεις με τα μάτια σου, στην πραγματικότητα ολόκληρη η συσκευασία του ψωμιού έχει μολυνθεί με τον μύκητα.

Αν αποφασίσεις τελικά να φας το αλλοιωμένο ψωμί, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παίρνετε πολύ μεγάλο ρίσκο.

Αν και μπορεί να είσαι συμφιλιωμένος με τους μύκητες και να τρελαίνεσαι για μανιτάρια ή ροκφόρ, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, μπορεί πολλά είδη μυκήτων και μούχλας είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, κάποια άλλα όμως μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες ενοχλήσεις όπως μια αλλεργία έως και θανατηφόρες επιπλοκές.

Και επειδή τα είδη μούχλας που εμφανίζονται στα τρόφιμα είναι πολλά και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις ποιο έχει εμφανιστεί στο ψωμί σου. Επομένως, η πιο ασφαλής λύση είναι απλώς να πετάξεις το μουχλιασμένο ψωμί και να αγοράσεις ένα φρέσκο.

Το βίντεο του Science Insider για το μουχλιασμένο ψωμί:

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο: Χάσε 7 κιλά σε έναν μήνα με τη δίαιτα του γιαουρτιού

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

Efi Nika