Newsitamea.gr
AMEA news

Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΜΕΑ – Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ΑμεΑ

Ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης που έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση όλης της τοπικής κοινωνίας”, χαρακτηρίζει τον σύλλογο η συμμετέχουσα στο πρόγραμμα κα Μαριέττα από την Αθήνα

Από το 2012 “τρέχει” το πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης από τον σύλλογο ΑμεΑ “Περπατώ”. Οι συμμετέχοντες δηλώνουν χαρούμενοι από τις θετικές επιδράσεις του προγράμματος στην καθημερινότητά τους, ενώ από θέσης τους οι άνθρωποι του συλλόγου προσπαθούν να επιτύχουν εξωστρέφεια, ώστε να έρχονται συμμετέχοντες από κάθε άκρη της Ελλάδας.

Εμείς συναντήσαμε την κα Μαριέττα, που συμμετέχει σε πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης διάρκειας ενός μήνα. Η ίδια χώρισε το πρόγραμμα σε δύο δεκαπενθήμερα και πλέον διανύει το δεύτερο από αυτά. Μένει εντός της στέγης του “Περπατώ” και ακολουθεί ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα με θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά της.

Ερχόμενη από την Αθήνα, μας πληροφορεί ότι “είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι για τον σύλλογο. Ήρθα τον περασμένο Οκτώβριο οπότε έμεινα δύο εβδομάδες, ενώ τώρα ήρθα για να κάνω και τις υπόλοιπες δύο εβδομάδες του προγράμματος. Μέχρι τότε δεν είχα επαφή ούτε με την Κομοτηνή ούτε γενικά με τη Βόρεια Ελλάδα”, και προσθέτει με χιούμορ ότι “η μοναδική επαφή που είχα ήταν από ‘τα μυστικά του βάλτου’ της Πηνελόπης Δέλτα”.

Η ίδια στέκεται στο γεγονός πως, παρότι επαρχιακός, ο σύλλογος κάνει πολλά πράγματα, έχοντας αφήσει το αποτύπωμά του στην κοινωνία της Κομοτηνής: “Συγκινήθηκα και σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, επειδή πολλές φορές είναι ξεχασμένοι από το κέντρο, κάνουν πολλά πράγματα μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μου κάνει εντύπωση ότι ο σύλλογος δεν είναι απομονωμένος και δεν αφορά ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας. Αντίθετα, είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης και έχω καταλάβει ότι έχει συμβάλει στην εκπαίδευση όλης της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, δεν βλέπεις σε άλλες πόλεις αυτοκίνητα να σταματούν για να περάσεις με το καρότσι”.

Η κα Μαριέττα στέκεται στην ουσία του προγράμματος, που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Το πρόγραμμα με έχει βοηθήσει γιατί κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Δεν ξέρω να υπάρχει κάτι ανάλογο στην Αθήνα, καθώς το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο στις ανάγκες μου. Όταν χτύπησα, με πήγαν οι γονείς μου σε κέντρο αντιμετώπισης στην Αγγλία και ούτε εκεί υπήρχε εξειδικευμένη αντιμετώπιση, αλλά ήμασταν σε ένα γκρουπ όλοι μαζί. Εδώ για παράδειγμα έχω κολυμβητήριο, δημιουργική γραφή, χορό, δηλαδή δραστηριότητες προσαρμοσμένες στα δικά μου θέλω”.

Η ίδια είχε ακουστά τον σύλλογο, δεν είχε έρθει όμως ποτέ σε επαφή με κάποιο από τα μέλη της, αλλά συνάντησε τον πρόεδρο Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, ιατρό στο επάγγελμα, στην Αθήνα. Τον κο Ταξιλδάρη συναντάμε επίσης χθες στην στέγη του “Περπατώ”, και μας εξηγεί πως “για να είναι βιώσιμος ο σύλλογος πρέπει να λειτουργεί ως επιχείρηση, με τη διαφορά ότι εμείς δεν έχουμε ως στόχο το κέρδος, γιατί τα χρήματα πηγαίνουν στα λειτουργικά έξοδα”.

Γι’ αυτό και στόχος είναι το “άνοιγμα” του προγράμματος σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. “Δεν είναι μόνο τα άτομα της Κομοτηνής που έχουν ανάγκη από την αυτονομία και τις δραστηριότητες, γι’ αυτό προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο στο πρόγραμμα από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο από την Θράκη, όπως κι έχουν έρθει όλα αυτά τα χρόνια”, μας ενημερώνει, ενώ αναδεικνύει και την προοπτική του τουρισμού ΑμεΑ στην περιοχή: “Στοχεύουμε να παρουσιάσουμε τον σύλλογο και στην Ευρώπη, μέσα από την συμμετοχή μας σε παγκόσμια έκθεση στη Γερμανία, ώστε να φέρουμε κόσμο και στα πλαίσιο του προσβάσιμου τουρισμού”.

Άλλωστε, οι εγκαταστάσεις του “Περπατώ” έχουν δυναμική φιλοξενίας ως και δεκατεσσάρων ατόμων, άρα το πρόγραμμα μπορεί να υποδεχθεί πολλούς περισσότερους συμμετέχοντες. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα για τους ανθρώπους του συλλόγου, μιας που ελλείψει χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, ο σύλλογος καλείται να παραμείνει βιώσιμος.

“Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ότι τόσο εντός όσο κι εκτός Κομοτηνής, καθημερινά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η ανάγκη να υπάρξει μία σωστή εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση”, μας λέει από θέσης του ο πρόεδρος του Ηρόδικου Κομοτηνής, της αθλητικής ομάδας, Μιχάλης Ραγκούσης.

Ο ίδιος στέκεται στην αξία του προγράμματος: “Αυτόνομη διαβίωση σημαίνει ότι βγαίνουμε από το κέντρο και την φάση της αποκατάστασης και πάμε στην καθημερινότητα, η οποία για τον καθένα μας είναι κάτι πολύ προσωπικό. Στο κέντρο αποκατάστασης παίρνεις μία γενική γραμμή, ενώ στο πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης εξελίσσεις τα θέλω σου μέσα από τις δικές σου ανάγκες. Για παράδειγμα άλλοι θέλουν υπαίθριες δραστηριότητες, άλλοι θέλουν δημιουργική γραφή”, ενώ υπογραμμίζει και πως οι άνθρωποι στον σύλλογο διαθέτουν εμπειρία ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμμετεχόντων σε κάθε σημείο της.

Στις τάξεις του συλλόγου υπάρχει και κοινωνική λειτουργός, η Βιλντάν Γιουσούφ, η οποία μας εξηγεί σχετικά με τον ρόλο της ότι “στόχος μας είναι τα ΑμεΑ να γίνονται όσο το δυνατό πιο αυτόνομα, αλλά βοηθάμε και σε διάφορες διαδικασίες όπως στην προετοιμασία των εισηγητικών φακέλων για τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) ώστε να είναι πλήρεις οι φάκελοι και να βγει σωστά το ποσοστό αναπηρίας και, άρα, να κατοχυρωθούν σωστά να δικαιώματα των ΑμεΑ”. Στον σύλλογο παρέχεται επίσης πλήρης ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε τα άτομα να μην μένουν στα σπίτια τους και επιτυγχάνεται η κοινωνικοποίηση.

Χρόνια εθελόντρια, πλέον και εργαζόμενη στον σύλλογο, μέσα από το πρόγραμμα ΔΕΣΜΟΣ για νέους, η Νάντια Ζουρνατσίδη βοηθάει κι αυτή από πλευράς της. “Ήμουν χρόνια εθελόντρια στον σύλλογο, ως προπονήτρια σκοποβολής. Τώρα μέσα από το πρόγραμμα εργάζομαι κανονικά, συνεχίζω ως προπονήτρια σκοποβολής αλλά πλέον προπονώ και τη νέα ομάδα ράγκμπι του Ηρόδικου. Και στα δύο αθλήματα προπονούμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ σκοπός μας είναι να έρθουν ολοένα και περισσότεροι να αθληθούν στον σύλλογο”, μας ενημερώνει, δίνοντας το μήνυμα της θετικής επίδρασης του αθλητισμού για όλους.

www.xronos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea