Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Εγκρίθηκε συνδυασμός φαρμάκων για το μεταστατικό μελάνωμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τον συνδυασμό δύο φαρμάκων που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει τους προχωρημένους καρκίνους του δέρματος, ενέκρινε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός μπορεί να συρρικνώσει την πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου, το κακόηθες μελάνωμα, στους μισούς τουλάχιστον ασθενείς που τον λαμβάνουν.

Οι ειδικοί λένε ότι η νέα έγκριση, δίνει νέα ελπίδα στους ασθενείς με όγκους που δεν μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά ή οι οποίοι έχουν εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα του σώματος.

Ο νέος συνδυασμός βασίζεται στα φάρμακα ιπιλιμουμάμπη (ipilimumab) και νιβολουμάμπη (nivolumab), τα οποία είναι ανοσοθεραπευτικά.

Η ανοσοθεραπεία είναι η πιο εξελιγμένη και πολλά υποσχόμενη μορφή αντινεοπλασματικής θεραπείας, αφού χρησιμοποιεί τις άμυνες του ίδιου του οργανισμού για να «φανερώσει» τους καρκίνους και να εξαπολύσει επίθεση εναντίον τους.

Ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα «έξυπνος» αφού χρησιμοποιεί διάφορους μοριακούς μηχανισμούς για να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποφεύγει τις επιθέσεις του.

Πριν από δέκα χρόνια οι πάσχοντες από προχωρημένο μελάνωμα μπορούσαν να αναμένουν λίγους μήνες ζωής, ενώ σήμερα τουλάχιστον ένας στους τρεις επιζούν επί 3 χρόνια και δύο στους δέκα φθάνουν στα 10 χρόνια από τη διάγνωση, χάρη στα νέα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί.

Οι αναλογίες αυτές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την έγκριση του νέου συνδυασμού, ο οποίος προορίζεται για τα πιο δύσκολα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις μελέτες με αυτόν, στα δύο χρόνια από τη χορήγησή του περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν συρρίκνωση των όγκων τους και ο ένας στους πέντε δεν έχουν καμία ένδειξη καρκίνου.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Κάρολ Λόνγκσον, από την υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE) «αυτή η πολλά υποσχόμενη, νέα ανοσοθεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από τη νόσο».

Η δήλωση αυτή ήρθε έπειτα από την απόφαση του NICEνα ενταχθεί ο συνδυασμός στη λίστα φαρμάκων που θα καλύπτει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας – μία απόφαση που ελήφθη σε χρόνο-ρεκόρ για την συγκεκριμένη Αρχή η οποία παραδοσιακά χρειάζεται πάνω από ένα έτος για να λάβει τη σχετική απόφαση.

Στην πραγματικότητα, το NICE αποφάσισε τόσο γρήγορα την κάλυψη του φαρμάκου, ώστε η Βρετανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα διατεθεί ο συνδυασμός.

Η ιπιλιμουμάμπη και η νιβολουμάμπη δρουν διαταράσσοντας τα χημικά μηνύματα που χρησιμοποιεί ο καρκίνος για να «πείθει» το ανοσοποιητικό σύστημα ότι είναι υγιής ιστός.

Η νιβολουμάμπη μπλοκάρει ένα μοριακό μηχανισμό των λευκών αιμοσφαιρίων που λέγεται PD-1, ενώ η ιπιλιμουμάμπη ένα άλλο μηχανισμό που λέγεται CTLA-4.

Αυτή η διπλή δράση σημαίνει ότι η συνδυασμένη θεραπεία επιδρά αποτελεσματικότερα απ’ ό,τι τα δύο φάρμακα μεμονωμένα (σ.σ. και τα δύο είναι εγκεκριμένα και ως μονοθεραπείες).

Ωστόσο ο συνδυασμός μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φλεγμονή στο έντερο και στο ήπαρ, καθώς μερικές φορές το ανοσοποιητικό στρέφεται και εναντίον υγιών ιστών.

Τα φάρμακα έχουν δείξει ότι μπορεί να καταπολεμούν και άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika