Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Εγκρίθηκε χάπι που συρρικνώνει τα ινομυώματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εγκρίθηκε χάπι που συρρικνώνει τα ινομυώματα

Ένα φάρμακο που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα με τη μορφή χαπιού μπορεί να εξαλείφει την ανάγκη για αφαίρεση της μήτρας σε γυναίκες οι οποίες πάσχουν από ινομυώματα.

Το φάρμακο συρρικνώνει τα ινομυώματα και είναι εγκεκριμένο εδώ και τρία χρόνια για χρήση πριν από την χειρουργική αφαίρεσή τους, αλλά προσφάτως έλαβε επέκταση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να χορηγείται μακροχρόνια (έως τρεις μήνες) σε γυναίκες με μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα εξαιτίας τους.

Ο κύκλος των τριών μηνών μπορεί να επαναληφθεί έπειτα από λίγο καιρό.

Βρετανοί γυναικολόγοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες να αποφύγουν την υστερεκτομή, δηλαδή την χειρουργική αφαίρεση της μήτρας τους.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και κατά κανόνα πρωτοπαρουσιάζονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζονται σε τέσσερις στις δέκα γυναίκες, με συνηθέστερη ηλικία πρώτης εμφάνισης τα 30-50 έτη.

Μία γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα ινομυώματα, αλλά να μην της δημιουργούν συμπτώματα, οπότε τα ανακαλύπτει τυχαία σε μία γυναικολογική εξέταση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, προκαλούν συμπτώματα όπως βαριά και επώδυνη έμμηνο ρύση, αιμορραγία μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, πόνο κατά την ερωτική επαφή, προβλήματα γονιμότητας και αποβολή.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να είναι τόσο μεγάλα ώστε να πιέζουν παρακείμενα όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο, προκαλώντας και σε αυτά συμπτώματα.

Όταν είναι πολύ μεγάλα ή/και προκαλούν έντονα συμπτώματα μπορεί να αφαιρεθούν χειρουργικά, ενώ αν η γυναίκα έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της ή/και βασανίζεται διαρκώς από αυτά, μπορεί να υποβληθεί σε υστερεκτομή.

Το νέο φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία ulipristal acetate (η εμπορική του ονομασία είναι Esmya) και, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έγκρισή του χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε επιλεγμένες ασθενείς.

«Η έγκρισή του για μακροχρόνια χορήγηση δίνει μία εναλλακτική λύση στις γυναίκες που χρειάζονται υστερεκτομή, διότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να συρρικνώσει τα ινομυώματά τους και να μειώσει την αιμορραγία», δήλωσε ο δρ Μάρτιν Πάουελ, γυναικολόγος εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των ινομυωμάτων στο Nottingham Treatment Centre.

Σημειώνεται ότι το ίδιο φάρμακο, αλλά με διαφορετική εμπορική ονομασία και σε διαφορετική περιεκτικότητα, χορηγείται και ως επείγουσα αντισύλληψη.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika