Newsitamea.gr
AMEA news

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δικαιώματα των επιβατών τρένων: οι τρέχουσες προτάσεις επιστρέφονται ως “απαράδεκτες” από το EDF και την AGE Platform Europe

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δικαιώματα των επιβατών τρένων: οι τρέχουσες προτάσεις επιστρέφονται ως "απαράδεκτες" από το EDF και την AGE Platform Europe
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δικαιώματα των επιβατών τρένων: οι τρέχουσες προτάσεις επιστρέφονται ως “απαράδεκτες” από το EDF και την AGE Platform Europe

Η Επιτροπή Μεταφορών της ΕΕ θα συζητήσει αύριο 20 Ιουνίου τις συμβιβαστικές τροπολογίες σχετικά με τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των επιβατών των τρένων. Ωστόσο, η ψηφοφορία που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου αναβλήθηκε. Το EDF και η AGE Platform Europe ανησυχούν ότι τα σημερινά σχέδια των συμβιβαστικών τροπολογιών δεν θα επιτρέψουν την ισότιμη πρόσβαση στις μεταφορές με τρένα για τους επιβάτες με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια επιβάτες με αναπηρία και 190 εκατομμύρια ηλικιωμένοι στην ΕΕ. Ένας από τους στόχους του Κανονισμού είναι να δώσει στους επιβάτες με αναπηρία και στους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα την ίδια πρόσβαση στα σιδηροδρομικά ταξίδια με τους άλλους πολίτες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD).

Για να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, οι επιβάτες με αναπηρία και οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα χρειάζεται να απολαμβάνουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν τη στιγμή που θέλουν, αυθόρμητα, όπως όλοι οι άλλοι. Γι ‘αυτό ζητείται η υφιστάμενη προϋπόθεση τα άτομα με αναπηρία να κάνουν κράτηση για χρήση βοήθειας/ υποστήριξης εκ των προτέρων να καταργηθεί σε όλους τους σταθμούς. Δυστυχώς, οι τρέχουσες τροπολογίες προωθούν αυτό το δικαίωμα μόνο στο 3% των σιδηροδρομικών σταθμών.

Ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: “Περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των επιβατών με αναπηρία στις σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ίση πρόσβαση δεν μπορεί να παρέχεται μόνο σε μια μειοψηφία μεγάλων σταθμών Οι προτάσεις αυτές δεν είναι αποδεκτές. Ζητάμε οι ευρωβουλευτές να επιστρέψουν στον σχεδιασμό της πρότασης”.

Η δημιουργία πλήρως προσβάσιμων σταθμών και τραίνων θα πάρει δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα θα έχουν ίση πρόσβαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η παροχή ποιοτικής βοήθειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν στο σύνολο του προσωπικού παρέχεται ολοκληρωμένη κατάρτιση σχετικά με την αναπηρία. Είμαστε απογοητευμένοι που αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις τρέχουσες προτάσεις. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε τροπολογίες που υποβαθμίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία έχουν σχετική εμπειρογνωμοσύνη και πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία κατάρτισης », δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Η Anne Sophie Parent, γ. γραμματέας της AGE, δήλωσε: “1 στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες είναι άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Το να αναγκάζουν τους ανθρώπους να προειδοποιούν έως και 12 ώρες νωρίτερα ώστε να λάβουν βοήθεια για να επιβιβαστούν σε ένα τρένο, είναι άνευ δικαιολογίας. Σημαίνει επίσης ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων, η αλλαγή μέσω άλλου σταθμού μπορεί να μην είναι δυνατή όπως και για τους άλλους επιβάτες. Είναι απαράδεκτο να υφίστανται τέτοια εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα. Η ελεύθερη κυκλοφορία και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και ισχύουν για όλους”.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea