Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δυσκοιλιότητα στους 65ρηδες: Η νόστιμη λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η δυσκοιλιότητα απασχολεί το 16% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες έχει αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Το ποσοστό στους ηλικιωμένους είναι σημαντικά αυξημένο και ανέρχεται στο 33%.

Ενημερωθείτε για τη λύση που μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση

Sponsored Content 

Ου γαρ έρχεται μόνον… Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στο νου είναι πολλές. Αναμφίβολα γινόμαστε σοφότεροι, αλλά το προνόμιο της εμπειρίας και της γνώσης συνοδεύεται από τα λευκά μαλλιά, τις ρυτίδες στο πρόσωπο, προβλήματα υγείας και πλήθος αλλαγών στις σωματικές μας λειτουργίες.

Το καρδιακό σύστημα συχνά είναι το πρώτο που βάλλεται. Με την πάροδο της ηλικίας, εύθραυστη είναι και η σκελετική υγεία. Ένα ευαίσθητο σύστημα ωστόσο, που συχνά ταλαιπωρείται στην τρίτη ηλικία – όπως άλλωστε και σε κάθε ηλικία – είναι το πεπτικό.

Η υγεία του εντέρου αποτελεί μια πρόκληση. Συχνό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας είναι η δυσκοιλιότητα. Παρόλο που δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα, επηρεάζει σημαντικά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, η δυσκοιλιότητα απασχολεί το 16% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες έχει αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Το ποσοστό στους ηλικιωμένους είναι πολύ πιο μεγάλο και ανέρχεται στο 33%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 70% των περιπτώσεων είναι γυναίκες.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών και τρεις φορές σε άτομα άνω των 75 ετών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η δυσκοιλιότητα συνήθως οφείλεται σε διαιτητικούς παράγοντες, απουσία σωματικής άσκησης, λήψη φαρμάκων, σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, καθώς επίσης και στην επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου λόγω γήρατος.

Δεν είναι εύκολο να υπάρξει ένας συγκεκριμένος και απόλυτος ορισμός για τη δυσκοιλιότητα, όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο φυσιολογική συχνότητα κενώσεων θεωρείται μία φορά στις τρεις ημέρες και έως τρεις φορές σε μια ημέρα. Σε αδρές γραμμές, η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η συχνότητα κενώσεων μικρότερη από δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Συχνά συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία.

Με την πάροδο του χρόνου εάν η δυσκοιλιότητα δεν αντιμετωπιστεί, ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι υψηλός. Μερικές από τις επιπλοκές της δυσκοιλιότητας στους ηλικιωμένους, όπως και σε όλους τους ενήλικες, είναι οι εξής: εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας, ραγάδες πρωκτού, πρόπτωση ορθού.

Μια σοβαρή επιπλοκή είναι η κοπρόσταση δηλαδή η απόφραξη του εντέρου λόγω ενσφήνωσης κοπράνων. Πρόκειται για μια οξεία κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική παρέμβαση.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Για τη σωστή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας απαιτείται η σωστή διάγνωση από ειδικό. Η πρώτη επιλογή αντιμετώπισης είναι συνήθως με φυσικό τρόπο, χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η προσέγγιση αυτή είναι συνδεδεμένη με αλλαγές στη διατροφή και στον γενικότερο τρόπο ζωής.

Για τον περιορισμό της δυσκοιλιότητας βοηθούν η διατροφική αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών την ημέρα είναι 25-30 γραμμάρια. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι: το πίτουρο σίτου, φρούτα όπως σταφύλια, ακτινίδια, σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα και λαχανικά όπως καρότα, ψητές πατάτες με την φλούδα, ωμό σπανάκι, αρακάς, φασολάκια.

Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο βοηθούν, επίσης, η αύξηση πρόσληψης υγρών – πάνω από 1,5 λίτρα υγρά ημερησίως – με σημαντικότερο το νερό, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά (κεφίρ, γιαούρτι, ελιές, μαλακά και ωριμασμένα τυριά όπως το τσένταρ, η φέτα & η μυζήθρα) και ενδεχομένως η προσθήκη λιπαρής ουσίας στο πρωινό.

Σημαντικό είναι, επίσης, το περπάτημα ή η ήπια αερόβια γυμναστική σε καθημερινή και τακτική βάση που προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Μια λύση σε μορφή μαρμελάδας!

Εάν οι φυσικές λύσεις αποδειχθούν αναποτελεσματικές, υπάρχει πληθώρα φαρμάκων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν. Αυτά, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού ή/ και του φαρμακοποιού.

Τα φάρμακα για δυσκοιλιότητα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές όπως δισκία, υπόθετα, σκόνη, πόσιμη μορφή, κ.ά. Μια λύση είναι το φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης Tamarine® στην φαρμακοτεχνική μορφή της μαρμελάδας.

Είναι ένα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενο Φάρμακο) φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης, οπότε πριν τη χρήση του, όπως γίνεται και με άλλα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, είναι χρήσιμη η συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού καθώς και το διάβασμα του εσώκλειστου φύλλου οδηγιών.

Το σκεύασμα περιέχει τα απαραίτητα φυσικά συστατικά που διεγείρουν την εντερική κινητικότητα και αποκαθιστούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου από τις πρώτες κιόλας ημέρες και έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για περισσότερα από 40 χρόνια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika