Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Δυσκολεύεστε να θυμάστε πρόσωπα; Απλό τεστ αποκαλύπτει την προσωποαγνωσία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δυσκολεύεστε να θυμάστε πρόσωπα; Απλό τεστ αποκαλύπτει την προσωποαγνωσία

Ένα απλό τεστ που μπορεί να εντοπίσει ποιοι άνθρωποι πάσχουν από προσωποαγνωσία, επινόησε ομάδα επιστημόνων από τέσσερα βρετανικά πανεπιστήμια.

Η προσωποαγνωσία είναι μία διαταραχή που προσβάλλει ποσοστό έως 2% του γενικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναγνώριση ανθρώπων από το πρόσωπό τους και μόνο.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις οι πάσχοντες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ακόμα και την οικογένεια ή τους φίλους τους ενώ στις ηπιότερες, που είναι και πιο δύσκολο να διαγνωστούν, δεν μπορούν να θυμηθούν ανθρώπους που βλέπουν περιστασιακά.

Το πρόβλημα ελπίζεται ότι θα επιλύσει το νέο, online τεστ που αποκαλείται «20-item Prosopagnosia Index» (PI20) και αποτελείται από 20 ερωτήσεις, οι οποίες αξιολογούν την ύπαρξη και τη σοβαρότητα της προσωποαγνωσίας.

Ο χρήστης του τεστ πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις, κάθε μία εκ των οποίων βαθμολογείται από 1 έως 5, και να προσθέσει τους βαθμούς τους ώστε να μάθει αν πάσχει από προσωποαγνωσία και πόσο σοβαρή είναι αυτή.

Η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να επιτύχει είναι το 100 και αντιστοιχεί στη σοβαρότερη προσωποαγνωσία.

Οι δημιουργοί του τεστ από το University College (UCL), το King’s College(KCL), το Πανεπιστήμιο Σίτυ και το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμά του είναι απλώς ένας οδηγός, διότι βασίζεται στις απαντήσεις που δίνουν οι ίδιες οι ασθενείς και όχι σε ανεξάρτητους δείκτες.

Ωστόσο η διαγνωστική αξία του φαίνεται ότι είναι αρκετά υψηλή, αφού έχει ήδη αξιολογηθεί σε αρκετές μελέτες.

Στην πιο πρόσφατη από αυτές, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Royal Society Open Science», συμμετείχαν 190 εθελοντές ηλικίας 18 έως 75 ετών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, συγκρίνοντας τη βαθμολογία των εθελοντών στις ερωτήσεις του PI20 με τις επιδόσεις τους σε ένα καθιερωμένο τεστ αναγνώρισης προσώπων που λέγεται Glasgow Face-Matching Test (GFMT), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το PI20 έχει υψηλό ποσοστό ακριβείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς μπορούν με ακρίβεια να περιγράψουν τι τους συμβαίνει.

Οι περισσότεροι ασθενείς με προσωποαγνωσία δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτήν και περιορίζονται να λένε «είμαι πολύ κακός στο να θυμάμαι πρόσωπα». Ωστόσο η διαταραχή αυτή δεν έχει σχέση με την ευφυΐα, ούτε με τη μνήμη.

«Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα είναι να εντοπίσω τις διαφορές ανάμεσα σε συνηθισμένους ανθρώπους, ιδίως όταν τα πρόσωπά τους δεν διαθέτουν κάποιο “τρανταχτό” χαρακτηριστικό», είπε ανώνυμα στο BBC ένας πάσχων από προσωποαγνωσία.

«Δουλεύω σε ένα νοσοκομείο με πάρα πολύ προσωπικό και συχνά βρίσκω τον εαυτό μου να συστήνεται σε ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργασθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

»Μερικές φορές τρομάζω να αναγνωρίσω ακόμα και την γειτόνισσά μου, παρότι την ξέρω εδώ και οκτώ χρόνια, επειδή αλλάζει συχνά ρούχα, χτένισμα και χρώμα μαλλιών.

»Οι αλλαγές αυτές είναι εμπόδιο για μένα, διότι για να αναγνωρίσω τους ανθρώπους χρησιμοποιώ τέτοιου είδους τεχνικές ενδείξεις».

Σημειώνεται πως ένας από τους πιο διάσημους πάσχοντες από προσωποαγνωσία είναι ο Μπραντ Πιτ, το πρόβλημα του οποίου δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια.

Πηγή :tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος σε θέλει θα σε διεκδικήσει…

Efi Nika

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

newsitamea

Φουσκάλα στα πόδια; Έτσι θα την αντιμετωπίσεις…

Efi Nika