Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δυνατά πόδια, δυνατό μυαλό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δυνατά πόδια, δυνατό μυαλό.

Οι γυναίκες με δυνατά πόδια έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν και μυαλό-ξυράφι όταν γεράσουν, σύμφωνα με μία νέα, δεκαετή μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 150 ζεύγη διδύμων.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King’s College London (KCL) που την πραγματοποίησαν εκτιμούν ότι η δύναμη των ποδιών αποτελεί δείκτη του αν κάποιος γυμνάζεται αρκετά ώστε να διατηρεί σε καλή κατάσταση και το μυαλό του.

Και αυτό, διότι η άσκηση οδηγεί στην παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στο σώμα, οι οποίες διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία, εξηγούν στην επιθεώρηση «Gerontology».

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελόντριες της νέας μελέτης είχαν ηλικία 43 έως 73 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη δύναμη των ποδιών τους χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένο εξοπλισμό γυμναστηρίου, ο οποίος κατέγραφε την ταχύτητα και την δύναμη της έκτασης των ποδιών.

Αξιολόγησαν επίσης τις νοητικές λειτουργίες τους με τη βοήθεια ειδικών τεστ μνήμης και ταχύτητας νοητικής επεξεργασίας.

Τα τεστ των νοητικών λειτουργιών επαναλήφθηκαν στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι δίδυμες με τα πιο δυνατά πόδια στην έναρξη της μελέτης, είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία και λιγότερες σχετιζόμενες με την ηλικία εγκεφαλικές αλλοιώσεις στο τέλος της δεκαετίας – και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου για νοητική εκφύλιση, όπως η ηλικία και τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Στην πραγματικότητα, «η δύναμη των ποδιών ήταν στη μελέτη μας ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της έκτασης της νοητικής γήρανσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ Στηβς, λέκτορας στο Τμήμα Μελέτης Διδύμων & Γενετικής Επιδημιολογίας του KCL.

«Οι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η καρδιολογική υγεία, επίσης ήσαν σημαντικοί, αλλά η προγνωστική αξία της δύναμης των ποδιών παρέμεινε ισχυρή ακόμα κι όταν τους συμπεριλάβαμε στην ανάλυσή μας.

»Επομένως η δύναμη των ποδιών αποτελεί αξιόπιστο δείκτη αξιολόγησης του αν η φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου είναι επαρκής για την υγεία του εγκεφάλου του».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea