Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Τέλος των ενέσεων για τους διαβητικούς «Έξυπνο» αυτοκόλλητο το μέλλον της ινσουλινοθεραπείας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τέλος των ενέσεων για τους διαβητικούς «Έξυπνο» αυτοκόλλητο το μέλλον της ινσουλινοθεραπείας;

Ένα μικροσκοπικό αυτοκόλλητο επίθεμα που αντικαθιστά τις μετρήσεις του σακχάρου και τις ενέσεις ινσουλίνης επινόησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το επίθεμα, που δεν είναι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό, καλύπτεται από περισσότερες από 100 μικροσκοπικές βελόνες, κάθε μία εκ των οποίων έχει περίπου το μέγεθος μιας βλεφαρίδας.

Κάθε μικροβελόνα διαθέτει μικροσκοπικές μονάδες αποθήκευσης για την ινσουλίνη και για ένζυμα που «αντιλαμβάνονται» τη γλυκόζη (σάκχαρο).

Όταν διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα, οι μονάδες αποθήκευσης της ινσουλίνης αρχίζουν να απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, έως ότου τα επίπεδα της γλυκόζης επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Οι επιστήμονες από τη Βόρειο Καρολίνα δοκίμασαν το αυτοκόλλητό τους σε ποντίκια με τύπου 1 διαβήτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ρυθμίζει το σάκχαρό τους για έως 9 ώρες.

Αν και χρειάζονται περισσότερες προκλινικές και τελικά κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αξία του, η νέα προσέγγιση μοιάζει πολλά υποσχόμενη, γράφουν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

«Σχεδιάσαμε ένα αυτοκόλλητο επίθεμα για τον διαβήτη το οποίο ενεργεί γρήγορα, είναι εύκολο στη χρήση και αποτελείται από μη τοξικά, βιοσυμβατά υλικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γκου, επίκουρος καθηγητής στο κοινό Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας (UNC/NCSU).

Και συνέχισε: «Το όλο σύστημα μπορεί να εξατομικευτεί περαιτέρω ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν το σωματικό βάρος του ασθενούς και την ευαισθησία του στην ινσουλίνη, επομένως μπορεί να γίνει ακόμα πιο “έξυπνο”».

«Το δύσκολο τμήμα της αντιμετώπισης του διαβήτη δεν είναι οι μετρήσεις ή η δίαιτα ή οι ενέσεις ινσουλίνης καθ’ εαυτές, αλλά το ότι όλ’ αυτά πρέπει να γίνονται κάθε μέρα, αρκετές φορές την ημέρα και εφ’ όρου ζωής», είπε ο δρ Τζων Μπιουζ, διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Διαβήτη στο UNCκαι πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA).

«Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτά τα αυτοκόλλητα να αποδίδουν άριστα στους ανθρώπους, θα βοηθήσουμε πάρα πολύ την καθημερινότητα των ασθενών μας».

Επειδή τα ποντίκια είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη απ’ όσο οι άνθρωποι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα του επιθέματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα διαρκεί πολύ περισσότερο στους πάσχοντες από διαβήτη.

Έτσι, μπορεί τα πρώτα αυτοκόλλητα να χρειάζονται αλλαγή μία φορά την ημέρα, αλλά τελικά να απαιτείται ένα αυτοκόλλητο κάθε λίγες ημέρες.

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea