Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διάρροια και πόνος στην κοιλιά: Το φαγητό που θα σου φτιάξει το στομάχι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μου το έδινε η μαμά μου, το έδινα στα παιδιά μου και είμαι σίγουρη ότι το έχεις φάει κι εσύ πολλές φορές που σε πονούσε η κοιλιά σου.

Η εύκολη συνταγή και 4 χρήσιμα tips

Είναι κάποια φαγητά που τα λες και φάρμακα. Ή τα νομίζεις για φάρμακα γιατί τα έχεις συνδέσει με τις στιγμές φροντίδας και τρυφερότητας που έχεις ανάγκη όταν δεν νιώθεις καλά. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι ο λαπάς, το παραβρασμένο ρύζι, που το τρώμε για να σταματήσουμε τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, τη διάρροια, τον πονόκοιλο και τις διαταραχές του εντέρου.

Η συνταγή για λαπά είναι εξαιρετικά απλή και σίγουρα έχεις στο σπίτι σου τα υλικά. Εννοείται ότι μπορείς να τον φτιάξεις λίγο πιο ζουμερό, μαζί με ψιλοκομμένο καρότο, και να τον απολαύσεις σαν ένα ελαφρύ βραδινό εάν το έχεις παρακάνει με τις διατροφικές… ατασθαλίες ή το ποτό τις προηγούμενες ημέρες!

Συνταγή για λαπά

  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και μπόλικο φρεσκοστυμένο λεμόνι

Σε ένα κατσαρολάκι βράζεις το νερό και προσθέτεις το ρύζι, αλάτι και το ελαιόλαδο. Χαμηλώνεις τη φωτιά και ανακατεύεις συχνά για να μη κολλήσει για περίπου 10 λεπτά. Εάν χρειάζεται προσθέτεις επιπλέον βραστό νερό.

Αφήνεις σε χαμηλή φωτιά τον λαπά να βράζει. Θέλεις να έχεις στο τέλος ένα μαλακό ρύζι, χυλωμένο και λίγο ζουμερό, όχι σαν ριζότο.

Σερβίρεις και περιχύνεις με μπόλικο λεμόνι.

Tip Νο1: Ο λαπάς είναι ιδανικός για τη γαστρεντερίτιδα και τη διάρροια χάρη στο άμυλο που περιέχει το ρύζι γλασέ που του δίνει κολλώδη και μεταξένια υφή. Εάν το στομάχι σου είναι ταλαιπωρημένο και δεν αντέχει το φαγητό, κάνε πιο ζουμερό τον λαπά και πίνε τακτικά μια δυο κουταλιές της σούπα από το ζουμί. Θα σε βοηθήσει και θα σε τονώσει.

Tip Νο2: Το λεμόνι το βάζουμε μεν για τη γεύση αλλά έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες που συμβάλουν να αποκατασταθεί πιο γρήγορα η ισορροπία στο έντερο.

Tip Νο3: Μη λυπηθείς το αλάτι στο λαπά. Όταν έχουμε γαστρεντερίτιδα αποβάλονται πολλά υγρά από τον οργανισμό και είμαστε επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Το αλάτι μας προκαλεί δίψα ώστε να πιούμε νερό και κάνει κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Tip Νο4: Εάν υποφέρεις από κολικό του εντέρου, έχεις πρήξιμο ή αέρια, ο λαπάς μπορεί να σε βοηθήσει. Το λευκό ρύζι είναι φτωχό σε φυτικές ίνες και έχει μαλακτικές ιδιότητες ώστε να ηρεμήσει πιο γρήγορα το ερεθισμένο έντερο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika