Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Δεν θα κοπούν τα αναπηρικά δικαιώματα!!! Πληρωμή για τα επιδόματα από τον ΟΓΑ κάθε μήνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί το κεπα κόβει σωρηδόν όσους περνάνε από επιτροπή;; 

Συνδικαλιστικές παρατάξεις αναπήρων και συνταξιούχων έχουν καταγγείλλει τα όσα συμβαίνουν στα κατά τόπους ΚΕΠΑ αφήνοντας μάλιστα αιχμές πως έχουν δοθεί εντολές για «περικοπές» ώστε να γίνει «οικονομία»!

Δεν μπορεί να συνεχιστεί το γεγονός οι γιατροί μέλη των επιτροπών να καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία και να παίρνουν τέτοιες απαράδεκτες εγκληματικές και αντιεπιστημονικές αποφάσεις που στηρίζονται μόνο και μόνο για μαζικές περικοπές (τα ΚΕΠΑ είναι τα μοναδικά όργανα του δημοσίου που τις αποφάσεις τους δεν τις υπογράφουν τα μέλη των επιτροπών και δεν φαίνεται πουθενά ποια ήταν η σύνθεση τους.

Τα ΚΕΠΑ έχουν αφήσει ήδη χιλιάδες ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες χωρίς επίδομα και σύνταξη.

Η λειτουργία των ΚΕΠΑ, μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας (σ.σ. κάτω από 67% ή 80%), στερεί από χιλιάδες αναπήρους και χρόνια πάσχοντες τη σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα, ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα, πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομαμέσω αυτής της διαδικασίας. Από 212.000 οι ανάπηροι που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα είναι λιγότεροι από 150.000, όταν αυτή τη στιγμή οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι περίπου 500.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Δηλαδή, μόλις 3 στους 10 βαριά ανάπηρους παίρνουν επίδομα.

Αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας. Το 2005 οι αναπηρικές συντάξεις του ΙΚΑ αποτελούσαν το14% των συνολικών συντάξεων, ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω από 8% και πέφτει συνέχεια.

Στο μεταξύ, οι ανάπηροι μ’ ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας (60%, 50%, 40% κ.λπ.), παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, παρότι στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να δουλέψουν ή δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, δεν έχουν καμία στήριξη. Δεν δικαιούνται επιδόματα, ούτε σύνταξη αναπηρίας, χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Είτε με υψηλά είτε με μέσα και χαμηλά ποσοστά, όλοι οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν ανάγκες – ανάλογα βέβαια με την πάθηση ή την αναπηρία τους: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τεχνικά μέσα, θεραπείες, στήριξη, εκπαίδευση, εργασία, δομές φιλοξενίας. Γι’ αυτά πρέπει να φροντίζει το κράτος και όλες οι παροχές να είναι δωρεάν.

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα…
Ο ένας τρόπος αποκλεισμού των αναπήρων από τα πενιχρά επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας είναι μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χρόνιους πάσχοντες που η κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζει σταθερότητα. Με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει επιδείνωση, μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας τους!

Στα σημερινά θέματα … 

Φωτίου: Δεν θα κοπούν τα αναπηρικά δικαιώματα – Πληρωμή για τα επιδόματα από τον ΟΓΑ κάθε μήνα

Τους πυλώνες του κράτους κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης που – όπως υπογράμμισε – «έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα» παρουσίασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε, όχι ότι δεν υπήρχε, τώρα το δημιουργούμε επί της ουσίας το κράτος κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης που έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα, με όρους σύγχρονους και διαφανείς, με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Όπως είπε, «σήμερα εμείς αποκτούμε δύο νέους πυλώνες για να δομήσουμε το νέο κράτος. Ο πρώτος είναι ένα δίκτυο μεγάλο κοινωνικής προστασίας που δημιουργείται τόσο στη βάση, δηλαδή σε 250 δήμους, ένα δίκτυο το οποίο από τη μία απαρτίζεται από 250 δήμους, μετά από τα 13 περιφερειακά παρατηρητήρια και τέλος από τη διεύθυνση του μηχανισμού κοινωνικής συνοχής και ένταξης που είναι καινούργια διεύθυνση που φτιάξαμε μέσα στο υπουργείο. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ένα τμήμα του παλιού ΟΓΑ που μετασχηματίζεται».

Η κ. Φωτίου τόνισε πως «οι κανόνες θα είναι διαφανείς, ξεκάθαροι για τον καθένα, δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες όλα θα είναι στο φως. Αυτό είναι το νέο προνοιακό κράτος».

Τα Κέντρα Κοινότητας, όπως εξήγησε, είναι διασυνδεδεμένα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα. Το πρώτο μητρώο, με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και μόνο, έχοντας πρόσβαση σε όλες τις κρατικές βάσεις δεδομένων, υπολογίζει ποιων κοινωνικών παροχών είναι δικαιούχος ο πολίτης. Το δεύτερο μητρώο υποδεικνύει τις δομές του κοινωνικού κράτους που είναι κοντά στον δημότη και στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί εφόσον είναι δικαιούχος (π.χ. ΟΑΕΔ, γηροκομεία). Το τρίτο μητρώο καταγράφονται όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του δικαιούχου.

«Έχουμε φτιάξει 100 τέτοια κέντρα (…) Από τα 100, το σύστημα τρέχει στα 64 κέντρα με προοπτική να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί οι διαδικασίες πρόσληψης είναι με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Εδώ και 1,5 χρόνο έχει ξεκινήσει η ιστορία γιατί οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες, από την άλλη πλευρά όμως διασφαλίζουν τη διαφάνεια», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως είναι οι Ρομά, η κ. Φωτίου σημείωσε πως εδώ και 1,5 χρόνο που ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία Ρομά έχει γίνει χαρτογράφηση 300 καταυλισμών, έχει προχωρήσει – σε συνεργασία με τους δήμους ή περιφέρειες και τους συναρμόδιους φορείς – η επίσπευση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση τους. Ήδη – τόνισε η κ. Φωτίου – έχουμε κάνει τα σχέδια για 3 τέτοιες μετεγκαταστάσεις (σ.σ. πρόκειται για «ώριμες» περιπτώσεις). Η κ. Φωτίου σημείωσε πως και η Βόρεια Ελλάδα είναι περιοχή όπου θα γίνουν μετεγκαταστάσεις, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπούν τα αναπηρικά δικαιώματα, λέγοντας ότι «είναι μια ιστορία που εμένα με έχει προβληματίσει. Περάσαμε στη Βουλή ένα, νόμο ο οποίος χαιρετίστηκε από όλο το αναπηρικό κίνημα σαν τομή στη ζωή των αναπήρων γιατί δημιουργούμε μια δομή, σημεία επαφής μέσα το κράτος σε υψηλό επίπεδο πρώτον – σε επίπεδο παρά τω πρωθυπουργώ, υπουργός Επικρατείας, ειδική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Συνήγορος του Πολίτη και από κάτω χιλιάδες σημεία επαφής (δήμοι, περιφέρειες κλπ) η οποία δομή έχει σκοπό να διευκολύνει τη διοικητική πρόσβασή τους και όχι μόνο».

Για τα επιδόματα των τριτέκνων σημείωσε -μεταξύ άλλων – «πως με το νέο ΟΓΑ θα υπάρξει κοινό ηλεκτρονικό σύστημα ΚΕΠΑ και ΟΓΑ. Όλη τη διαδικασία θα την κάνει ηλεκτρονικά ο ΟΓΑ (…) ο ΟΓΑ θα πιστώνει την ίδια μέρα κάθε μήνα το επίδομά σου (…) να δίνεται κάθε μήνα, τακτή ημερομηνία (το επίδομα) όπως δίνεται το ΚΕΑ».

Όπως σημείωσε η κ. Φωτίου αυτή η διαδικασία γίνεται ούτως ώστε να μην είναι όλος ο κόσμος σε αγωνία. «Ο ΟΓΑ θα μπορεί να λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο από 1/1/2018 και ελπίζω ότι και η νομοθεσία θα γίνει μέχρι τέλος του χρόνου (…) το ΚΕΑ θα το πάρει ο ΟΓΑ ( ο νέος οργανισμός), τα οικογενειακά τα έχει ήδη, θα τα αναδιοργανώσει ώστε να πληρώνονται κάθε μήνα κλπ».

Αναφερόμενη στο εθνικό μητρώο φορέων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες, η κ. Φωτίου είπε πως «προς τιμήν της Βουλής με πρόταση δική μας ψήφισαν όλες οι παρατάξεις να ανοίξουμε και να φτιάξουμε το εθνικό μητρώο φορέων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες». Πρόσθεσε πως τα δημόσια ιδρύματα είναι 63 στις 13 περιφέρειες (της χώρας) και σημείωσε πως μπορούν τα δημόσια ιδρύματα να αλλάξουν άρδην και να ανοίξουν τις πόρτες τους στον κόσμο.

Για τα 1.500 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου φιλανθρωπικά σωματεία, η κ. Φωτίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως θα καταγραφούν. «Ανοίξαμε πλατφόρμα με βάση το νόμο της Βουλής, έχουν περιθώριο τρεις μήνες (…) Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κράτους πρόνοιας και πρέπει να μπει σε έναν εξορθολογισμό. Δεν θέλουμε να κλείσουμε κανέναν. Αν όμως δεν εγγραφεί, ο νόμος της Βουλής λέει ότι του παίρνουμε την άδεια στους τρεις μήνες».

dikaiologitika.gr , newsitamea.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika