Newsitamea.gr
ΑΜΕΑ Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Dance Ability : Χορός και για άτομα με αναπηρία «Να σπάσουν τα ταμπού»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ability_2014_10_31_17_40_11_b

Dance Ability : Χορός και για άτομα με αναπηρία «Να σπάσουν τα ταμπού»

Το Dance Ability έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μία μοναδική μέθοδο χορού για μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρίες. Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 27 χρόνια στην Αμερική, ενώ έχει ως στόχο την άρση των προκαταλήψεων. Με τη μορφή εργαστηρίου διεξάγεται στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες (Αραχώβης 39) με την καθοδήγηση της καθηγήτριας χορού, Άννας Βεκιάρη.

«Είναι μια καινούρια προσπάθεια. Δουλεύουμε πάνω στην κίνηση και στη διαδικασία δομής της χορογραφίας», δηλώνει η Άννα Βεκιάρη.  Η ανάπτυξη της έκφρασης, η μείωση των δυσκολιών στην κίνηση, και η εκμάθηση της σωστής χρήσης μελών του σώματος, έχουν ως στόχο να προσδώσουν ένα καθολικό χαρακτήρα στο χορό.

Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια ο αυτοσχεδιασμός και η ελευθερία στην κίνηση. Παράλληλα, μέσα στους στόχους είναι η καλλιέργεια της αντίληψης πως όλα είναι εφικτά και ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Στο εξωτερικό η εναλλακτική αυτή μέθοδος σημειώνει μεγάλη επιτυχία , ενώ στην Ελλάδα θεωρείται κάτι το πρωτόγνωρο. «Είναι σίγουρα ένα ρίσκο», σημειώνει η Άννα Βεκιάρη, αλλά στηρίζει τις ελπίδες της στον διαφορετικό χαρακτήρα του προγράμματος.

«Είναι διαφορετικό γι’αυτό αποφάσισα να το κάνω. Θα με ικανοποιούσε να δω ανθρώπους να εμπλέκονται ή και να εμπνεύσω ανθρώπους ώστε να οργανώσουν ανάλογες δράσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εκφράζει το «παράπονό» της για τη σύγχυση που επικρατεί στην κοινωνική δομή, καθώς αποκλείονται άνθρωποι με αναπηρία από αρκετές δραστηριότητες.

Τα εργαστήρια αυτά δεν προϋποθέτουν συγκεκριμένες γνώσεις ή ιδιότητες. Ο βαθμός της δυσκολίες κινείται ισότιμα ανάμεσα στα άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Να σημειωθεί ότι η Άννα Βεκιάρη παρακολούθησε το «DanceAbility Teacher Training Course» με τον Alito Alessi το 2012 στη Βιέννη, στα πλαίσια του Διεθνούς φεστιβάλ χορού Impulstanz. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 δίδαξε χορό σε ενήλικες με αναπηρίες στον οργανισμό MDA ( Muscular Dystrophy Association), διδάσκει το DanceAbility στο Σύλλογο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και συνεργάζεται με τη μεικτή ομάδα χορού ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.

Κόστος: 30 Ευρώ /Μήνα
Διδάσκει η ΄Αννα Βεκιάρη

Απαραίτητη η Δήλωση Συμμετοχής στη Γραμματεία του Ω.Μ.Ο. τηλ. 210 3821396.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: in.gr / Γράφει η Ελισάβετ Σταμοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιαμαία αγοpάκια δίδυμα γεννήθηκαν με 3 πόδια και κοινό ουρογεννητικό σύστημα

Efi Nika

Ετοιμοθάνατη 36χρονη βρήκε δότη ήπατος τον σύντροφό της αλλά οι γιατροί της είπαν όχι – Το μοιραίο λάθος που έκανε – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας