Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Δακρυοαδενίτιδα: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιες είναι οι ανησυχητικές εκδηλώσεις της. Που οφείλεται και με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται.

Στο προσκήνιο ήρθε τις τελευταίες ημέρες η δακρυοαδενίτιδα, μία ασυνήθιστη διαταραχή των ματιών, η οποία μπορεί να είναι παροδική ή επίμονη και να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά.

Τα βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν την πάθηση καθώς και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό.

Είναι φλεγμονή στον δακρυϊκό αδένα

Η δακρυοαδενίτιδα είναι φλεγμονή του μεγάλου δακρυϊκού αδένα, που βρίσκεται στην πάνω, εξωτερική γωνία του ματιού (κάτω από τη βάση του βλεφάρου). Ο αδένας αυτός έχει μέγεθος σχεδόν όσο ένα αμύγδαλο.

Παράγει τα δάκρυα που συνήθως εκκρίνονται από ερεθισμό ή συγκίνηση (εκείνα που λιπαίνουν το μάτι και εκκρίνονται όλο το 24ωρο, προέρχονται από χιλιάδες μικροσκοπικούς αδένες, διάχυτους στον επιπεφυκότα).

Όταν κάτι προκαλέσει ερεθισμό στον μεγάλο δακρυϊκό αδένα του ματιού, αναπτύσσεται φλεγμονή και διόγκωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει στο ένα μάτι.

Δεν είναι συχνή

Αν και ακριβής καταγραφή δεν υπάρχει, μία μελέτη είχε υπολογίσει ότι 1 στους 10.000 ασθενείς με πρόβλημα στα μάτια, πάσχουν από δακρυοαδενίτιδα.

Μπορεί να έχει πολλά αίτια

Η δακρυοαδενίτιδα συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή ή σε αυτοάνοση πάθηση. Όταν εκδηλωθεί ξαφνικά, η πιθανότερη αιτία είναι λοίμωξη από βακτήριο ή ιό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί και από μύκητα ή παράσιτο.

Η αιφνίδια φλεγμονή λέγεται οξεία δακρυοαδενίτιδα και είναι πιο συχνή σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες (ηλικίες κάτω των 50 ετών). Τα παθογόνα που συχνότερα την προκαλούν συμπεριλαμβάνουν, ενδεικτικά:

  • Τον ιό Epstein-Barr (είναι αυτός που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση)
  • Τον σταφυλόκοκκο
  • Τον γονόκοκκο
  • Τον ιό του έρπη κ.ά.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (έχουν αναφερθεί λιγοστά κρούσματα στην ιατρική βιβλιογραφία) την προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η οξεία δακρυοαδενίτιδα συνήθως εκδηλώνεται στο ένα μάτι (ετερόπλευρη). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν προσβολή και στα δύο μάτια (αμφοτερόπλευρη). Σε τέτοια περίπτωση η αιτία είναι ιογενής και συνδυάζεται με διόγκωση των λεμφαδένων κοντά στο αυτί, αλλά πιθανώς και στην κάτω γνάθο και τον λαιμό/τράχηλο.

Μπορεί να είναι χρονία κατάσταση

Η χρονία δακρυοαδενίτιδα σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Συχνά υποτροπιάζει μετά τη θεραπεία. Η χρονία δακρυοαδενίτιδα συνήθως είναι αμφοτερόπλευρη.

Οι αυτοάνοσες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στους δακρυϊκούς αδένες είναι μεταξύ άλλων:

  • Το σύνδρομο Sjögren
  • Η σαρκοείδωση
  • Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια κ.λπ..

Η δακρυοαδενίτιδα προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα

Η φλεγμονή στον δακρυϊκό αδένα μπορεί να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την άνω, εξωτερική γωνία του ματιού (στο πάνω βλέφαρο). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

  • «Πτώση» του βλεφάρου
  • Δακρύρροια («τρέχουν» ή έχουν έκκριμα τα μάτια)
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (π.χ. κοντά στο αυτί)
  • Κοκκίνισμα του ματιού και αίσθημα θερμότητας

Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να νιώθουν πόνο όταν κινούν το προσβεβλημένο μάτι. Πιθανή είναι και η εκχύμωση με υπόσφαγμα (συσσώρευση μικρής ποσότητας από αίμα) στον επιπεφυκότα, στην κροταφική άκρη του ματιού.

Η δακρυοαδενίτιδα συνήθως δεν επηρεάζει την όραση. Αν, όμως, αναπτυχθεί αρκετά μεγάλο οίδημα ώστε να πιέζει το μάτι, μπορεί να δημιουργήσει διαταραχή και της οράσεως.

Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στο ένα ή και στα δύο μάτια (κυρίως πόνο, πρήξιμο ή αλλαγή στο χρώμα), συμβουλευθείτε χωρίς καθυστέρηση τον οφθαλμίατρό σας.

Αν παρουσιάσετε αιφνίδια μείωση/απώλεια όρασης, γρήγορη επιδείνωση του οιδήματος στο μάτι, έντονο πόνο ή/και αρχίσετε να βλέπετε φωτάκια ή «μυγάκια» στο οπτικό πεδίο σας, πηγαίνετε επειγόντως σε κάποια οφθαλμολογική κλινική που εφημερεύει.

Η διάγνωση γίνεται με διάφορες εξετάσεις

Η διάγνωση της δακρυοαδενίτιδας μπορεί να γίνει με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης εξετάσεις αίματος, για να ελέγξει διάφορους δείκτες φλεγμονής.

Μπορεί ακόμα να γίνει βιοψία στον δακρυϊκό αδένα, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης όζου στο εσωτερικό του. Αν ο γιατρός θέλει να ελέγξει εσωτερικά τον δακρυϊκό αδένα και την υποδόρια φλεγμονή, μπορεί να ζητήσει και απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Σημειώνεται πως αν ο ασθενής έχει λάβει κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) πριν την εξέταση, είτε από το στόμα, είτε τοπικά, μπορεί να καλύψουν κρίσιμα κλινικά ευρήματα της πάθησης (κυρίως το πρήξιμο και τη διόγκωση των συναφών λεμφαδένων). Επομένως, ενημερώστε τον οφθαλμίατρο, εάν έχετε πάρει κορτιζόνη, διότι μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία

Όταν η δακρυοαδενίτιδα είναι οξεία, μπορεί να χρειασθούν αντιϊικά φάρμακα για να αντιμετωπιστεί ένας ιός ή αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί μια βακτηριακή λοίμωξη.

Το σημαντικό είναι να λαμβάνουν με συνέπεια οι ασθενείς τα φάρμακα που συνιστά ο οφθαλμίατρος και για όσο καιρό τα συνιστά. Ακόμα και αν αισθανθούν καλύτερα ή υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα, δεν πρέπει να διακόψουν την θεραπεία πριν αυτή τελειώσει, διότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Μάλιστα τη δεύτερη φορά η λοίμωξη μπορεί να είναι πιο έντονη απ’ ό,τι αρχικά.

Η αντιμετώπιση της χρόνιας δακρυοαδενίτιδας συνήθως εξαρτάται από τον έλεγχο της αυτοάνοσης πάθησης που την προκαλεί. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει κάποιο κορτικοστεροειδές φάρμακο (κορτιζόνη) για να μειωθεί η φλεγμονή και το οίδημα στο μάτι.

Ανεξάρτητα από το αν είναι οξεία ή χρόνια, τον ασθενή μπορεί να βοηθήσουν και πρόσθετα μέτρα, όπως ανάπαυση των ματιών και ζεστά επιθέματα (κομπρέσες). Ο οφθαλμίατρος θα σας πει αν, πόσο συχνά και επί πόση ώρα πρέπει να βάζετε θερμά επιθέματα στο μάτι σας.

Χρειάζεται λίγος χρόνος για να υποχωρήσει

Η οξεία δακρυοαδενίτιδα τυπικά υποχωρεί πλήρως σε 4-6 εβδομάδες. Η χρονία μπορεί να επιμείνει και να υποτροπιάζει. Η έκβαση εξαρτάται από το πόσο σύντομα αρχίζει η θεραπεία, την αιτία της λοίμωξης και την υποκείμενη κατάσταση της υγείας.

Μερικές φορές χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο

Εάν καθυστερήσει ή δεν γίνει σωστά η θεραπεία της δακρυοαδενίτιδας, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί απόστημα στο μάτι ή φλεγμονή στα κύτταρά του (κυτταρίτιδα).

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται στενή παρακολούθηση στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Το απόστημα μπορεί να χρειασθεί χειρουργική διάνοιξη.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης

Ο καλύτερος είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, με καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή τριψίματος των ματιών με βρώμικα χέρια. Εάν πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί δακρυοαδενίτιδα, ίσως δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Μιλήστε με τον γιατρό σας γι’ αυτήν.

«Η δακρυοαδενίτιδα μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για τον ασθενή, διότι προκαλεί έντονα και εμφανή συμπτώματα. Ευτυχώς, με την κατάλληλη θεραπεία υποχωρεί σχετικά σύντομα. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία, όμως, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση και τόσο πιθανότερο να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη στο δακρυϊκό σύστημα των ματιών.

Επομένως, χρειάζεται άμεσος έλεγχος από τον οφθαλμίατρο κάθε ύποπτου συμπτώματος».

Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος: Χειρουργός-οφθαλμίατρος

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika