Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Χρόνια νεφρική νόσος: Μία ύπουλη και σιωπηλή πάθηση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σήμερα στην ΕΕ ο αριθμός των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια και των ασθενών με καρκίνο σε 17 εκατομμύρια.

Ύπουλη και σιωπηλή πάθηση είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) καθώς μπορεί κανείς να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση που γίνεται με πολύ χαμηλού κόστους εξετάσεις αίματος και ούρων μπορεί να σταματήσει/ επιβραδύνει την εξέλιξη της ΧΝΝ καθώς σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που φέτος δίνει το μήνυμα: Υγεία των νεφρών για όλους-Προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διεθνώς μειωμένη αναγνώριση της ΧΝΝ καθώς και στο θέμα της έλλειψης νεφρολόγων στην Ελλάδα.

55 εκατομμύρια οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο στην ΕΕ

Σήμερα στην ΕΕ ο αριθμός των ασθενών με ΧΝΝ ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια τη στιγμή που ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια και των ασθενών με καρκίνο σε 17 εκατομμύρια.

Η ΧΝΝ αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου και, αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία θνητότητας μέχρι το 2040. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ευθύνεται για πάνω από 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2019.

Εξάλλου πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ, δηλαδή 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα. Επίσης 12.000 ασθενείς βρίσκονται σε εξωνεφρική κάθαρση και 3.000 είναι μεταμοσχευμένοι.

Στην Ελλάδα 100 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού και περίπου 30 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση λόγω Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

«Η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι στην πρωτοεμφανιζόμενη υπέρταση ή/και νυχτουρία γιατί μπορεί να συνδέονται άμεσα με νεφρική νόσο.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που προσεγγίζει το 50% με σακχαρώδη διαβήτη θα εμφανίσει νεφρική νόσο και η έγκαιρη ανίχνευση τους είναι σημαντική. Σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σταθεροποιήσουν τη νεφρική λειτουργία και να καθυστερήσουν, όπως προαναφέρθηκε, την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης.

Το μήνυμα για το 2024 είναι υγεία των νεφρών για όλους με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Δημήτριος Πετράς. Παράλληλα ανέφερε ότι η ΧΝΝ δεν αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα υγείας, ενώ υπάρχει έλλειψη έμφασης στην πρόληψη.

Ο κ . Πετράς σημείωσε ότι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης η καρδιακή δυσλειτουργία, η αρτηριακή πίεση το αυξημένο βάρος και τα επεισόδιο οξείας νεφρικής βλάβης.

Για την έγκαιρη ανίχνευση της ΧΝΝ ελέγχεται η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική λειτουργία μέσω μέτρησης κρεατινίνης ορού και eGFR και η νεφρική βλάβη μέσω του πηλίκου λευκωματίνης-κρεατινίνης ούρων ή dipstick ούρων για αίμα ή πρωτεϊνη. Ο κ. Πετράς τόνισε ότι οι εξετάσεις για τη ΧΝΝ πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε όλους τους διαγνωστικούς ελέγχους και να γίνονται υποχρεωτικά σε όσους έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες .

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Βασίλειος Λιακόπουλος τόνισε ότ ι η ΧΝΝ δεν έχει μειωμένη αναγνώριση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει σχετικό κωδικό και δεν τη θεωρεί πρόβλημα δημόσιας υγείας.

«Σήμερα έχουμε πολλές δυνατότητες και σύντομα θα αποκτήσουμε κι άλλες αν όχι να θεραπεύσουμε, τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου, ούτως ώστε να αποφύγουμε το να επέλθει το τελικό στάδιο», είπε.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων- σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Ελένη Σαμιωτάκη, επισήμανε ότι η νόσος μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 100 παιδιά που έχουν μεταμοσχευθεί και περίπου 30 παιδιά που είναι σε αιμοκάθαρση.

΄Επίσης τόνισε ότι στα κέντρα θεραπείας ΧΝΝ πρέπει να υπάρχουν και άλλες ειδικότητες, όπως διατροφολόγος, ψυχολόγος και ένας αθλίατρος ή φυσικοθεραπευτής αλλά και δωρεάν πρόσβαση σε οποιαδήποτε καινοτόμο θεραπεία.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika