Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Το μυστικό για να αποφύγεις τη νόσο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν θεραπείες που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και σταματάνε την πορεία της νόσου.

Η ΧΑΠ είναι η 3η αιτία θανάτου από το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας (5,6% των θανάτων παγκοσμίως). Στα “κακά νέα” συγκαταλέγεται το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν. Όσο για το βασικό της αίτιο, αυτό θεωρείται πως είναι το κάπνισμα. Αν, λοιπόν, αναζητάς το “μυστικό” για να μη νοσήσεις εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο η απάντηση είναι απλή: Μακριά από το τσιγάρο.

Υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία της ΧΑΠ είναι φαρμακευτική (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, εμβόλιο έναντι του κοκκύτη) αλλά και μη φαρμακευτική (φυσική άσκηση ή πνευμονική αποκατάσταση δηλαδή πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, φυσιοθεραπείας, άσκησης, διατροφικής παρέμβασης και ψυχολογικής υποστήριξης, η οξυγονοθεραπεία, ο μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός και η χειρουργική αντιμετώπιση).

Δεδομένα από την χώρα μας

•             Το 2004 καταγράφηκε ότι 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες νοσούσαν. Νεότερα δεδομένα του 2015 δείχνουν ότι το ποσοστό της ΧΑΠ ανέβηκε στο 10.6% στον αντίστοιχο πληθυσμό.

•             Το 56% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

•             Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.

•             Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές συχνότερα από τις γυναίκες (11,6% έναντι 4,8%) και ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός,

•             Η ΧΑΠ οδηγεί από μόνη στης σε απώλεια τουλάχιστον του 50% της ποιότητας ζωής.

Παροξύνσεις της νόσου

Μια ιδιαίτερα δυσμενής παράμετρος της νόσου είναι οι παροξύνσεις, δηλαδή οι παροδικές ή θανατηφόρες καταστάσεις επιδείνωσης της νόσου που σε ένα ποσοστό στις πιο προχωρημένες καταστάσεις οδηγούν σε εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Οι πιο σοβαρές δε περιπτώσεις νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα καταγραφής των παροξύνσεων της ΧΑΠ της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS COPD Αudit Project) το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται με παρόξυνση ΧΑΠ, επανεισάγονται εντός τριμήνου ενώ το 7% που θα νοσηλευτεί με παρόξυνση θα πεθάνει εντός 90 ημερών από την εισαγωγή του.

Υγιείς  Πνεύμονες: Tώρα είναι πιο σημαντικό!

“Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ. Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική” γιατί “η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παραμένει κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και  η πανδημία του κορονοϊού επιβάλει ακόμα περισσότερο να προσέξουμε την υγεία των πνευμόνων μας. Υγιείς Πνεύμονες: Τώρα είναι πιο σημαντικό!” είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τη νόσο.

Η εκστρατεία της ΕΠΕ θα “ταξιδέψει” ψηφιακά μέσω των social media, με ένα animation spot, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, (κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ) αλλά και της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς οι μισοί από τους πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν και η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Την ενημερωτική εκστρατεία της Ε.Π.Ε για τη ΧΑΠ υποστηρίζουν οι εταιρείες: Μenarini Hellas, ΑstraZeneca,  Boehringer Ingelheim, Chiesi και ΕLPEN.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea