Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Χορευτικές δράσεις για άτομα με αναπηρία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
croppedimage

Χορευτικές δράσεις για άτομα με αναπηρία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Με πνεύμα εξωστρέφειας και στηρίζοντας το διαφορετικό, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φροντίζει και φέτος για τα άτομα με αναπηρία. Προσφέρει πρόσβασηάνευ ορίων στον πολισμό και στην τέχνη, ενώ μέσα από νέες προκλήσεις , που περιλαμβάνουν χορό και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, υψώνει «φωνή»ενάντια στον αποκλεισμό.

Ξεκινώντας από το «Unlimited Access», είναι το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία. Διεξάγεται μέσα από ποικίλες δράσεις στη Στέγη, με στόχο την αναπαράσταση τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

Το «Unlimited Access» είναι ένα πρόγραμμα δράσεων και εργαστηρίων, που πραγματοποιείται από το καλοκαίρι του 2013 σε τέσσερις χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελλάδα), και εστιάζει στην ανατρεπτική αξία των δημιουργημάτων των καλλιτεχνών με αναπηρία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη, σε συνεργασία με το British Council και τους άλλους εταίρους, θα προτείνει μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα από τα προγράμματα αυτά θα έχει ως στόχο τη σύσταση μιας μεικτής ομάδας που θα συνεργαστεί με νέους χορογράφους για την παραγωγή νέων έργων.

Το Unlimited Access προβλέπει, επίσης, τη διεξαγωγή επιμέρους φεστιβάλ παραστατικών τεχνών ανά χώρα που θα καταλήξουν σε ένα διεθνές Φεστιβάλ το Φεβρουάριο του 2015.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 είναι προγραμματισμένη μια δημόσια συζήτηση στη Στέγη που θα εστιάσει στις νέες προκλήσεις, που θέτει η διαφορετικότητα του σώματος σε χορογράφους και χορευτές, ενώ από 26 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, με το μήνυμα: «Πάνω στη σκηνή του χορού είμαστε όλοι ίδιοι!»

Με αιρετική διάθεση και αμφισβητώντας ταμπού, ο Ζερόμ Μπελ , δημιουργεί μια περφόρμανς σε συνεργασία με το Theater HORA, μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη.

Στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή με τρυφερότητα και ευαισθησία.

Οι έντεκα ηθοποιοί, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη Μπελ. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση.

Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, ενώ έχει «συναντήσει» τον θαυμασμό σχηματίζοντας τη λέξη «ισότητα».

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: in.gr / Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοpιτσάκι εκ γενετής κουφό βρήκε την ακοή του χάρη σε επαναστατική θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειών: πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία και την ευημερία όλων.

Βογιατζής Ηλίας

Μαθητής συγκέντρωσε χρήματα για να βοηθήσει τον κολλητό του που έχει καρκίνο

Efi Nika