Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

Το χασίς «προκαλεί εθισμό και προβλήματα ψυχικής υγείας»!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

addiction

Το χασίς «προκαλεί εθισμό και προβλήματα ψυχικής υγείας»!

Η κάνναβη δεν είναι ένα αθώο ναρκωτικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό, στα προβλήματα ψυχικής υγείας και στα «σκληρά»  ναρκωτικά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Addiction», υπογράφει ο δρ Γουέιν Χαλ, καθηγητής και διευθυντής στο Κέντρο έρευνας Κατάχρησης Ουσιών από Νέους του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, και σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε θέματα ναρκωτικών.

Ο δρ Χαλ εξέτασε συνδυαστικά τα ευρήματα των κλινικών μελετών της εικοσαετίας 1993-2013 για τις επιδράσεις της κάνναβης στην υγεία. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους δέκα ενήλικες και ο ένας στους έξι εφήβους που καθημερινά κάνουν χρήση, αναπτύσσουν τελικά εθισμό σε αυτήν.

Επιπλέον, οι έφηβοι που καπνίζουν συστηματικά χασίς έχουν διπλάσιες πιθανότητες απ’ όσους δεν κάνουν χρήση να εγκαταλείψουν το σχολείο, καθώς και να εκδηλώσουν νοητικές διαταραχές και ψυχώσεις μεγαλώνοντας. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να στραφούν σε άλλα ναρκωτικά.

Αυξημένο κίνδυνο χρήσης άλλων ναρκωτικών έχουν και οι ενήλικες συστηματικοί χρήστες της κάνναβης. Αντιθέτως, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης με την κάνναβη είναι μηδαμινός και δεν έχει αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία κανένα κρούσμα θανάτου από υπερδοσολογία.

Εντούτοις, έχουν υπάρξει μεμονωμένες περιπτώσεις φαινομενικά υγιών νεαρών ανδρών, οι οποίοι κατέληξαν από καρδιολογικό πρόβλημα έπειτα από ένα «τσιγαριλίκι». «Η άποψη ότι η κάνναβη είναι ένα ασφαλές ναρκωτικό αποτελεί λανθασμένη αντίδραση στις υπερβολές με τις οποίες περιγράφονταν κατά το παρελθόν οι δυνητικοί κίνδυνοί της», είπε ο δρ Χαλ.

«Παρότι δεν είναι εξίσου επιβλαβής με άλλες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, και αυτή μπορεί να προκαλέσει εθισμό, ο οποίος μάλιστα συχνά προκαλεί αφόρητα στερητικά συμπτώματα κατά την προσπάθεια αποτοξίνωσης».

Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται άγχος, αϋπνία, διαταραχή της όρεξης και κατάθλιψη – και ακόμα και με την καλύτερη θεραπεία, λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς κατορθώνουν τελικά να αποτοξινωθούν.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν μπορείς να πεις αυτές τις 5 φράσεις με αυτοπεποίθηση, έχεις βρει το νόημα της ευτυχίας

Efi Nika

Μην βάζετε την κάρτα σας, σας τρώνε λεφτά: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop

Efi Nika

Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

Efi Nika