Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αρτηριακή θρόμβωση: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο – Λίστα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο θρόμβος είναι συμπαγής μάζα αίματος που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή αν αποσπαστεί και κατευθυνθεί προς τους πνεύμονες, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Ένας θρόμβος όμως, δεν είναι επικίνδυνος μόνο για το καρδιαγγειακό και τους πνεύμονες, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν οξεία θρόμβωση στο πόδι, γνωστή ως αρτηριακή θρόμβωση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τον εντοπισμό του θρόμβου.

Ο κίνδυνος στο διάστημα αυτό υπολογίζεται πως είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Η αρτηριακή θρόμβωση είναι αρκετά σπάνια. Σε αντίθεση με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία χαρακτηρίζεται από πρήξιμο, τις μυϊκές συσπάσεις, το κοκκίνισμα και την τοπική άνοδο της θερμοκρασίας του κάτω άκρου, η αρτηριακή θρόμβωση προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας του άκρου, ωχρότητα της επιδερμίδας, απουσία παλμού, πόνο, παράλυση και/ή παραισθησία (κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αιμοπετάλια και παράγοντες πήξης του αίματος παρουσιάζουν μεταβολές στους καρκινοπαθείς και οι θρόμβοι είναι συχνοί σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Είναι λοιπόν πιθανό ένας ενεργός –αλλά αδιάγνωστος ακόμη– καρκίνος να αποκαλύπτεται μέσω της αρτηριακής θρόμβωσης του κάτω άκρου. Αν δε ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί σε κάποιο όργανο που βρίσκεται κοντά σε αρτηρία που διοχετεύει αίμα στα πόδια είναι ακόμη περισσότερες οι πιθανότητες να σχηματιστούν θρόμβοι που θα κατευθυνθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα.

Η αρτηριακή θρόμβωση επιβάλλει την άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό του άκρου.

Η αρτηριακή θρόμβωση συνδέεται στενότερα με:

Καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα.

Όπως όλοι οι καρκίνοι πρόκειται για άναρχη, επιθετική και γρήγορη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός προσβεβλημένων κυττάρων στον πνεύμονα. Η αιτιολογία του είναι ασφαλώς απόλυτα συσχετισμένη με την ποιότητα της αναπνοής.

Καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος θεωρείται ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους με σχετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Το πάγκρεας αποτελεί ένα κυρίαρχο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς μπορεί και διασπά τις τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος για να είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν από τα κύτταρα του σώματος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές καρκίνου, τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας. Είναι ενδεικτικό πως με βάση τις διεθνείς στατιστικές, μόνο το 7% των ασθενών εμφανίζουν επιβίωση για διάστημα πέντε ετών.

Ορθοκολικό καρκίνο

Ο ορθοκολικός καρκίνος (CRC) είναι μια κοινή και θανατηφόρος ασθένεια. Πρόκειται για κακοήθη βλάβη του ορθού και του παχέος εντέρου. Όσον αφορά τη συχνότητα του υπολογίζεται ότι περίπου 134.490 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. (92.270 του εντέρου και 39.220 χιλ. του ορθού).

Δυστυχώς, παρότι σήμερα υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αυτή η πάθηση εξακολουθεί να προκαλεί χιλιάδες θανάτους ετησίως. Αυτό οφείλεται στον μη έγκαιρο εντοπισμό της.

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά στάδια, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού να εντοπίζεται όσο πιο άμεσα γίνεται μετά την εμφάνισή του.

Καρκίνο του αίματος (λευχαιμία)

Ο αιματολογικός καρκίνος επηρεάζει την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του αίματος. Οι περισσότεροι από τους αιματολογικούς καρκίνους αρχίζουν στο μυελό των οστών, όπου παράγεται το αίμα. Τα βλαστοκύτταρα στον μυελό των οστών ωριμάζουν και αναπτύσσονται σε τρία είδη αιμοσφαιρίων: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια.

Στις περισσότερες μορφές αιματολογικού καρκίνου, η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης κυττάρων αίματος διακόπτεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός μη φυσιολογικού τύπου κυττάρου αίματος.

Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα του αίματος είναι καρκινικά κύτταρα που εμποδίζουν το αίμα να εκτελεί πολλές από τις λειτουργίες του, όπως την καταπολέμηση λοιμώξεων ή την πρόληψη σοβαρής αιμορραγίας.

 

giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea