Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αποτοξίνωση του εντέρου – Τι να κάνετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αποτοξίνωση του εντέρου – Τι να κάνετε

Η δυσλειτουργία του εντέρου, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το νευρικό σύστημα, δεδομένου ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα τοξικά τρόφιμα να μην διεισδύουν και να μολύνουν το σώμα μας.

Το να έχουμε καθαρό έντερο, σημαίνει πως η υγεία μας είναι σε καλό δρόμο, διότι παράγονται τοξικά απόβλητα και διευκολύνουν το έργο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα μη καθαρό έντερο, όμως, που έχει μέσα του διάφορες τοξικές ουσίες και επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με το πέρασμα του χρόνου, χάνει την αποτελεσματικότητά του, προκαλώντας πολλά προβλήματα όπως διάφορες αλλεργίες και δυσανεξίες.

Μετά από χρόνια μελέτης και πειραματισμού, τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, οφείλονται στην κακή κατάσταση καθαρισμό του εντέρου.

Τα έντερα δεν είναι καθαρά εσωτερικά, ιδίως του παχέος εντέρου. Στην πραγματικότητα, αν αφήσετε στάσιμες τις ακαθαρσίες από τις τροφές στο παχύ έντερο, θα ξεκινήσει μια διαδικασία αποσύνθεσης που ερεθίζει το βλεννογόνο, καθιστώντας το λιγότερο διαπερατό (Σύνδρομο διαρροής του εντέρου) και αυτό θα επιτρέψει στις τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες, με τη σειρά τους, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για πολλές ασθένειες και διαταραχές του οργανισμού, όπως δερματικά προβλήματα, δηλητηρίαση του αίματος, ευερεθιστότητα, αδυναμία, ατονία, κακή μνήμη και προβλήματα που έχουν να κάνουν με γεροντική άνοια.

Μερικά σημάδια δηλητηρίασης του παχέος εντέρου είναι: περιττώματα και κακή μυρωδιά του ιδρώτα, δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, φούσκωμα στην κοιλιά, μετεωρισμός ή τυμπανίτις (είναι σύμπτωμα ασθένειας του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται στην συσσώρευση αερίων στο έντερο), κακή αναπνοή, ακμή και το δέρμα να είναι λίγο τονωτικό. Με λίγα λόγια, κάθε όργανο μπορεί να έχει πρόβλημα, με κάποια δυσκαμψία των αρθρώσεων (λόγω αύξηση της ηλικίας), το μυαλό να μην είναι σε πολύ καλή κατάσταση και γενικά να μην υπάρχει η ψυχολογική διάθεση.

Ποιες είναι οι κύριες λειτουργίες του παχέος εντέρου;

* Η εξάλειψη των αποβλήτων των τρογίμων μετά την πέψη.
* Απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για το σώμα.
* Κάνει τις απαραίτητες εργασίες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εάν η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου έχει καλή βάση, αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε τα απόβλητα των τροφίμων να απομακρύνονται. Εάν, η βακτηριακή χλωρίδα έχει μεταβληθεί, τα απόβλητα των τροφίμων δεν εξαλείφονται πλήρως και συσσωρεύονται στο έντερο.

Η συσσώρευση αυτή, δημιουργεί τις τοξικές ουσίες, που αρχικά, επηρεάζουν την εντερική μεμβράνη και στη συνέχεια μπορεί να περάσουν στο αίμα και στη λέμφο (το δεύτερο μετά το αίμα σημαντικό υγρό του ανθώπινου σώματος) και να πάνε φυσικά, οπουδήποτε στο σώμα. Αυτή η κατάσταση, στηρίζεται κυρίως στο ήπαρ.

Φαίνεται απίστευτο, επειδή οι γιατροί συνήθως δεν μιλούν, αλλά πολλά προβλήματα και ασθένειες, έχουν τη ρίζα τους στη δυσλειτουργία του εντέρου, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της χρήσης των φυσικών φαρμάκων. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν, η μη ισορροπημένη διατροφή, που είναι συνήθως πολύ πλούσια σε ζάχαρη, σε ραφιναρισμένα τρόφιμα, σε χημικά πρόσθετα και σε κύρια στοιχεία, χαμηλά σε περιεκτικότητα, όπως οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα.

Ακόμη και το άγχος, με τη σειρά του, μπορεί να καθορίσει την αλλοίωση των εντερικών τοιχωμάτων προκαλώντας υπερβολική ή ανεπαρκή συστολή, και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βακτηριακή χλωρίδα.

Η διαδικασία για την αποτοξίνωση του εντέρου, έχει σαν βασικό στόχο, την καλυτέρευση της υγείας και θα πρέπει να γίνει με τα εξής βήματα:

Πρώτα πρέπει να καθαρίσει το κόλον (παχύ έντερο), με βότανα και φυτικές ίνες ίνες, οι οποίες σταδιακά σαρώνουν εσωτερικά την τοξική συσσώρευση, που έχει μαζευτεί κατά τη διάρκεια ετών και από τα επιβλαβή παράσιτα.

Αφού καθαριστεί το παχύ έντερο από τα επιβλαβή παράσιτα, θα πρέπει να επαναφερθούν τα καλά βακτήρια που κρατούν τη βακτηριακή χλωρίδα σε ισορροπία και ενισχύουν τον οργανισμό.

Τέλος, με κάποιες βιταμίνες, αμινοξέα και ανόργανα άλατα, θα πρέπει να καθαριστεί το σώμα από τα βλαβερά και βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος και άλλες τοξικές ουσίες.

****

Αποτοξίνωση εντέρου με φυσικό τρόπο

Καταρχήν αναφέρεται σε πολλά άρθρα ότι το λεμόνι είναι πολύ καλό για την ανθρώπινη υγεία. Έχει καθαρτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες ισχύουν και για το έντερο. Συνεπώς να μην το ξεχνάτε από την διατροφή σας, μιας και μπορεί να συνοδεύσει σαλάτες, σούπες, κρέατα, πατάτες και πολλά άλλα από τα αγαπημένα σας φαγητά.

Μια καλή επιλογή για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση εντέρου είναι ένας χυμός. Στον χυμό αυτό μπορείτε να βάλετε φράουλες, ροδάκινα και πορτοκάλια κομμένα σε κομματάκια. Βάζετε τα κομματάκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χυμός. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα και για 10 ημέρες συνεχόμενα. Ιδανικά η μία φορά να προηγείται του πρωινού σας γεύματος. Είναι ένας από τους χυμούς που εκτός από το έντερο, θα σας τονώσει και θα σας χαρίσει πολύτιμες βιταμίνες. Θα ενισχύσετε το πεπτικό σας σύστημα αλλά και το ανοσοποιητικό.

Σούπα για αποτοξίνωση εντέρου

Για μερικές ημέρες η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει σπιτική σούπα. Στην σούπα αυτή καλό είναι να μην περιλαμβάνεται το ελαιόλαδο. Η συνταγή για την σούπα για αποτοξίνωση εντέρου περιέχει τα παρακάτω συστατικά: 2-3 αγγούρια καθαρισμένα, 1-2 αβοκάντο, 1 κρεμμύδι ξερό, τον χυμό από μισό λεμόνι, 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο και 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό.

Στην αποτοξίνωση εντέρου βοηθούν συγκεκριμένα βότανα και μπαχαρικά

Ένα από τα βότανα που ωφελεί το πεπτικό σύστημα είναι η Αλθαία. Είναι ένα από τα βότανα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, γνωστό από την αρχαιότητα. Η δράση του στο έντερο οφείλεται στην ηρεμιστική του επίδραση στους βλεννογόνους. Γενικά πρόκειται για ένα βότανο με καταπραϋντική δράση, σε πολλά επίπεδα του ανθρώπινου οργανισμού.

Επίσης η Κανέλα έχει ιδιότητες ευεργετικές για το έντερο και το πεπτικό σύστημα γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές από «βαριά» εδέσματα μέχρι γλυκά. Το έλαιο της κανέλας βοηθά την υγεία των ιστών των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Ακόμη ένα από τα βότανα με ήπιες καθαρτικές δράσεις είναι ο Ταραξάκος. Επίσης έχει υψηλή συγκέντρωση καλίου και διουρητική δράση. Από τα γνωστά βότανα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας είναι η Σιναμική και τα φύλλα Αλεξάνδρειας. Είναι από τα καθαρτικά βότανα που λόγω της ισχυρής τους δράσης μπορεί και να ερεθίσουν το έντερο. Αν συμβεί αυτό δοκιμάστε την κατανάλωση τους σε συνδυασμό με το τζίντζερ που δρα λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό. Στην λίστα αξίζει να προστεθεί και η αποξηραμένη αγκινάρα. Πρόκειται για ένα βότανο με ιδιαίτερη γεύση που έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση για το συκώτι.

αποτξίνωση εντέρου εντόσθια

Κάποιες ιδέες για να διασφαλίσετε την υγεία του εντέρου σας σε μόνιμη βάση
Παραπάνω είδαμε κάποιους δραστικούς τρόπους για να εφαρμόσει κάποιος για την αποτοξίνωση εντέρου. Καλό θα ήταν να δούμε το θέμα αυτό σε σταθερή βάση και διαχρονικά. Οπότε για να απολαμβάνετε καλή υγεία θα προτείναμε να εντάξετε τα παρακάτω στην καθημερινότητα σας.

Όταν πρόκειται να φάτε υδατάνθρακες, δείξτε προτίμηση σε επιλογές ολικής άλεσης. Μην υπερβείτε τις 3 φορές εβδομαδιαίως στην κατανάλωση τους
Γενικά να αποβάλετε όσο μπορείτε τα κορεσμένα λιπαρά και γλυκά από την διατροφική σας συνήθεια
Να γυμνάζεστε σε καθημερινή βάση, έστω και μισή ώρα περπάτημα θα σας ωφελήσει
Να πίνετε άφθονο νερό
Να βάλετε τροφές στην διατροφή σας που έχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν και την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Να καταναλώνετε καθημερινά λιναρόσπορο, προτιμήστε τον τριμμένο γιατί αφομοιώνεται πιο εύκολα από τον οργανισμό σας
Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν γενικότερα στο να έχετε μια καλή υγεία και είναι αναπόσπαστο κομμάτι και σε μια δίαιτα για απώλεια λίπους και ανεπιθύμητου βάρους.

Αποτοξίνωση εντέρου και γενικότερη υγεία

Ότι ισχύει για την υγεία μας γενικά ισχύει και για την αποτοξίνωση εντέρου. Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενημέρωση και η πρόληψη και ο σωστός τρόπος ζωής. Αναφέραμε παραπάνω ότι ο σύγχρονός τρόπος ζωής και διατροφής μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για μια καλή αποτοξίνωση εντέρου. Ωστόσο το θέμα του εντέρου δεν είναι κάτι που πρέπει να ασχολούμαστε 2 φορές το χρόνο και αφού έχει φτάσει στο σημείο να υποφέρουμε. Η υγεία γενικότερα είναι κάτι που πρέπει να μας γίνει ιδέα και τρόπος ζωής καθημερινά. Για αυτό πρέπει να προσαρμόσουμε την διατροφή μας, να βάλουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να ενισχύσουμε γενικότερα τον οργανισμό μας. Όταν ενισχύουμε την υγεία μας, ενισχύουμε και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας για αντιμετωπίσει τις όποιες αντιξοότητες ανώδυνα και αποτελεσματικά. Συνεπώς μαζί με την αποτοξίνωση εντέρου πρέπει να συμβουλευτούμε ενδεχομένως και κάποιον διαιτολόγο ή και γιατρό για να μας συστήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καθημερινότητας.

Προσοχή

Σας ενημερώνουμε ότι δεν δίνουμε ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που περιγράφονται στον ιστότοπο, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε κάθε πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον αντίστοιχο ιατρό.

dimiwise.gr , yianismeri.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

Efi Nika

3 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει

Efi Nika