Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Απίστευτο, αλλά αληθινό: άνδρας ζει με μισό εγκέφαλο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Απίστευτο, αλλά αληθινό: άνδρας ζει με μισό εγκέφαλο

Απίστευτο, αλλά αληθινό: άνδρας ζει με μισό εγκέφαλο

Ένας Γάλλος που έχει ζήσει, σχεδόν, ολόκληρη τη ζωή του, χωρίς προβλήματα, παρά το γεγονός ότι από τον εγκέφαλό του λείπει ένα μέρος που αντιστοιχεί στο 50 με 75% της συνολικής του μάζας, έγινε αντικείμενο μίας νέας μελέτης, η οποία προτείνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τους τρόπους που το ανθρώπινο μυαλό αποθηκεύει πληροφορίες.

Το 2007, ένας φαινομενικά απολύτως υγιής 44χρονος Γάλλος, επισκέφθηκε έναν γιατρό, επειδή ένιωθε μία μικρή αδυναμία στο αριστερό του πόδι, για δύο εβδομάδες. Οι ιατρικές εξετάσεις που ακολούθησαν, έχουν αφήσει, από τότε, την ιατρική κοινότητα με το στόμα ανοικτό, καθώς φανέρωσαν ότι ο ασθενής ζούσε με μισό εγκέφαλο.

Ειδικότερα, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο 44χρονος τότε άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για λόγους προστασίας της ιδιωτικής του ζωής, πατέρας δύο παιδιών, έδειξαν ότι ο εγκέφαλός του ήταν “μειωμένος” κατά 50 με 75%, σε σχέση με έναν φυσιολογικό εγκέφαλο ενός ενήλικα.

Το μεγάλο κενό στη θέση του εγκεφάλου του ασθενή είναι εμφανές (φωτογραφία: The Lancet)

Η υπόθεση ήταν τόσο περίεργη που διεξήχθη ειδική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί τι είχε προκαλέσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου του ασθενή. Σημειώνεται ότι. εκτός από ελαφρώς μειωμένο IQ, ο άνδρας δεν επιδείκνυε άλλα συμπτώματα, παρόλο που οι “συρρικνωμένες” περιοχές του εγκεφάλου του ελέγχουν κίνηση, όραση, ακοή και γνωστικές λειτουργίες.

Υδροκεφαλία, η αιτία του φαινομένου

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, η αιτία της συρρίκνωσης του εγκεφάλου του ασθενή ήταν η υδροκεφαλία (πάθηση κατά την οποία υγρά συγκεντρώνονται στο κρανίο και πιέζουν τον εγκέφαλο), με την οποία είχε διαγνωστεί όταν ήταν βρέφος, και ο τρόπος αντιμετώπισής της.

Ειδικότερα, όταν ο ασθενής ήταν 6 μηνών διαγνώστηκε με υδροκεφαλία. Για την αντιμετώπισή της, οι γιατροί εισήγαγαν αναστομώσεις στον εγκέφαλό του, για να αφαιρέσουν το επιπλέον υγρό. Αυτές οι αναστομώσεις παρέμειναν στον εγκέφαλο του ασθενή έως την ηλικία των 14 ετών, όταν και αφαιρέθηκαν. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη του 2007, ήταν το πρόβλημα.

Όταν οι αναστομώσεις (τεχνητές παρακάμψεις) αφαιρέθηκαν, το υγρό άρχισε ξανά να συγκεντρώνεται στο κρανίο του ασθενή και να πιέζει τον εγκέφαλό του. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, το υγρό κατέλαβε τον χώρο που είχε στη διάθεσή του ο εγκέφαλος, “καταναλώνοντας” την εγκεφαλική ουσία, η οποία περιορίστηκε στα εξωτερικά μέρη του κρανίου.

Οι απίθανες ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μετά την παραπάνω διάγνωση, για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία που ένιωθε ο (τότε) 44χρονος στο αριστερό του πόδι, μία αναστόμωση επανατοποθετήθηκε στον εγκέφαλό του. Ωστόσο, παρόλο που οι γιατροί γνωρίζουν, πλέον, την αιτία της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πώς γίνεται ο ασθενής να έχει επιβιώσει χωρίς προβλήματα για τόσο διάστημα.

Απίστευτο, αλλά αληθινό: άνδρας ζει με μισό εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους ειδικούς

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ότι ο Γάλλος ασθενής οφείλει τη φυσιολογική ζωή του στην πλαστικότητα του εγκεφάλου. Δηλαδή, στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, “εκπαιδεύοντας” τμήματά του ώστε να αναλαμβάνουν λειτουργίες που εκτελούσαν μέρη του τα οποία έχουν υποστεί βλάβες ή λείπουν εντελώς.

Τώρα, μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Theory, δίνει μία άλλη οπτική στο θέμα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της, Δρ Donald Forsdyke, το παράδειγμα του Γάλλου ασθενή, καθώς και άλλα παρόμοια, αποδεικνύουν ότι το μέγεθος του εγκεφάλου έχει μικρή σχέση με το τι είναι ικανό να πετύχει αυτό το εντυπωσιακό όργανο.

Μάλιστα, όπως γράφει ο Δρ Forsdyke, με δεδομένο ότι άτομα των οποίων μεγάλο μέρος του εγκεφάλου λείπει από το κρανίο τους μπορούν να ζήσουν λειτουργώντας σχεδόν το ίδιο καλά με όσους έχουν πλήρη εγκέφαλο, “φαίνεται καλή στιγμή να εξετάσουμε εκ νέου τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί οι εγκέφαλοί μας να αποθηκεύουν τις πληροφορίες”.

Το βέβαιο είναι ότι μόνο να φανταστεί κανείς μπορεί, πόσα “θαύματα” κρύβει ακόμα το πιθανότερα λιγότερο αποκωδικοποιημένο ανθρώπινο όργανο: ο εγκέφαλος.

 

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα εδώ»: Το μήνυμα ενός μπαμπά προς τα παιδιά του

Efi Nika

Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση: Θρήνος για τον 43χρονο Νίκο ανήμερα Μ.Πέμπτη, έτσι τον βρήκαν μετά από 15 μέρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η πιο συγκινητική Ανάσταση: Εκεί που τα νεκροταφεία γεμίζουν φως κι όλοι είναι δίπλα στους τάφους των δικών τους – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika