Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η απενοχοποίηση της ευγνωμοσύνης!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η απενοχοποίηση της ευγνωμοσύνης.

Ο ήλιος, μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο, η μυρωδιά του καφέ, χουζούρεμα στο μπαλκόνι, όμορφα ρούχα.

Μικρές καθημερινές πράξεις τις οποίες θεωρούμε δεδομένες και τις εκτιμάμε μόνο αν τις χάσουμε για λίγο, λόγω κάποιας απρόσμενης δυσκολίας (όπως ένα θέμα υγείας).

Κι όμως όταν η δυσκολία περνάει, γρήγορα παύουμε να δίνουμε σημασία σε τόσα όμορφα, προνομιούχα, σημαντικά «αυτονόητα». Μήπως είμαστε αχάριστοι; Μήπως ξεχνάμε όλα όσα ήδη έχουμε και γκρινιάζουμε διαρκώς για τις λεπτομέρειες και το κάτι παραπάνω; Ποιο είναι το αντίδοτο σε αυτή την άμετρη ενασχόληση με τα στραβά, που διαστρεβλώνει τον αληθινό ισολογισμό της ζωής μας;

Η μόνη που μπορεί να τα βάλει με την αχαριστία, είναι η ευγνωμοσύνη. Μια λέξη παρεξηγημένη: γλυκανάλατες προσεγγίσεις, ηθικές ερμηνείες, ωραιοποίηση καταστάσεων κάνουν πολλούς να βλέπουν με επιφύλαξη τη χρησιμότητά της.

Συνήθως βλέπουμε την ευγνωμοσύνη ως ένα συναισθηματικό βαρόμετρο που αξιολογεί πόσο μεγάλο, ανέλπιστο, σημαντικό, αφιλοκερδές είναι ένα δώρο. Τη συνδέουμε αυθαίρετα με την παθητική αποδοχή άδικων καταστάσεων. Τι θα συνέβαινε όμως αν τη χρησιμοποιούσαμε ενεργητικά ως συνειδητή πρωτοβουλία απέναντι στην αρνητικότητα; Να βρίσκαμε ας πούμε κάθε μέρα πέντε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες;

Ας ξεκινήσουμε με ευγνωμοσύνη για το Διαδίκτυο, εκεί όπου βρίσκουμε δεκάδες έρευνες που αναδεικνύουν τα οφέλη της ευγνωμοσύνης. Μερικά είναι αυτονόητα. Οπως η αίσθηση ικανοποίησης και η χαρά αφού η εστίαση στα καλά μάς κρατά συντονισμένους με τα θετικά της ζωής.

Εστιάζοντας σε ό,τι πηγαίνει ήδη καλά, βελτιώνουμε την υγεία μας μειώνοντας το άγχος, αλλά και τις σχέσεις μας διαλύοντας την τοξικότητα των κατσούφηδων, αναδεικνύοντας τα προτερήματα και την καλή πλευρά των άλλων που βλέπουν πως εκτιμήθηκε ό,τι έκαναν για μας. Μια έρευνα προτείνει μάλιστα πως η ευγνωμοσύνη ενισχύει ακόμη και τις ικανότητες λήψης επαγγελματικών αποφάσεων και την υπομονή, διότι αυξάνει τον αυτοέλεγχο.

Οσο για τους καχύποπτους; Ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει να παραβλέπουμε προβλήματα ή ότι δεν διεκδικούμε το καλύτερο. Αντίθετα, μας κάνει πιο ευέλικτους και ανθεκτικούς στις αναποδιές και μας εμψυχώνει για να αγωνιστούμε βρίσκοντας λύσεις, αντί να κατηγορούμε τη μοίρα ή τους άλλους.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika