Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η άνοια δεν επιφέρει απλώς σοβαρή απώλεια μνήμης και σύγχυση, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να έχει τεράστιο αντίκτυπο και στις σωματικές μας ικανότητες.

Αν και η άνοια δεν είναι ασθένεια, χρησιμοποιείται συχνά ως όρος-ομπρέλα για να περιγράψει μια συλλογή συμπτωμάτων που προκύπτουν από βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται από διαφορετικές καταστάσεις (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ).

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η κατάσταση επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα κάποιου, αλλά ένας ειδικός έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει το λαιμό.

Αν και δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία για την άνοια, η διάγνωση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε όλη την υποστήριξη που χρειάζεστε. Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν ορισμένες από τις παρενέργειες ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε;

Το άγνωστο σημάδι της άνοιας στον λαιμό

Ο Δρ. Ahmad Khundakar, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Teesside μίλησε στην Express για να προειδοποιήσει για ένα «ασυνήθιστο» σημάδι άνοιας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δυσκολία κατά την κατάποση. Ιατρικά, αυτό αναφέρεται ως δυσφαγία.

«Συμβαίνει λόγω βλάβης στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης», εξήγησε ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Όσοι ζουν με άνοια μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και μειωμένη αίσθηση στον λαιμό, που οδηγούν σε δυσκολίες στην κατάποση».

Σύμφωνα με το NHS, η δυσφαγία είναι συχνά σημάδι των μεταγενέστερων σταδίων της κατάστασης, όπου ένα άτομο είναι πιθανό να παραμελεί την υγεία του και να απαιτεί συνεχή φροντίδα και επίβλεψη.

Φυσικά, η δυσκολία στην κατάποση θα μπορούσε να προκληθεί από μια πληθώρα λιγότερο σοβαρών προβλημάτων όπως η καούρα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ακόμη να είναι και μια πιθανή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας

Άλλα κοινά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια μνήμης
  • Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών και καθημερινών εργασιών
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αλλαγές διάθεσης
  • Η σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
  • Δυσκολία να ακολουθήσετε μια συζήτηση ή να βρείτε τη σωστή λέξη

 

giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη ζεις με αληθινές φίλες

Efi Nika

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika