Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ανεύρυσμα ή ημικρανία; Τι είναι και πώς θα τα ξεχωρίσετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική διόγκωση σε ένα σημείο του τοιχώματος ενός αγγείου στον εγκέφαλο.

Η ρήξη ενός ανευρύσματος προκαλεί εγκεφαλική αιμορραγία και είναι μια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή.

Η ημικρανία είναι συχνή μορφή κεφαλαλγίας που επηρεάζει περίπου μία στις πέντε γυναίκες και έναν στους δεκαπέντε άντρες. Η έντασή της κυμαίνεται από ήπια έως πολύ ισχυρή.

Αν και οι δύο καταστάσεις δεν φαίνεται να σχετίζονται εκ πρώτης, όταν η ημικρανία είναι ισχυρή, ο πόνος είναι τόσο δυνατός που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που προκαλεί η ρήξη ανευρύσματος.

Τα παρακάτω σημεία – κλειδιά θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε την ημικρανία από το ανεύρυσμα.

  • Εάν ο πόνος στο κεφάλι συνοδεύεται από ναυτία, πιθανότατα πρόκειται για ημικρανία.

  • Εάν δεν αποδίδουν συμβατικές στρατηγικές αντιμετώπισης της ημικρανίας (ιδίως αν αυτή συνοδεύεται από αύρα), όπως η μείωση της έντασης του φωτισμού, η παραμονή σε κάποιον ήσυχο χώρο του σπιτιού και η φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πιθανότητα για ρήξη ανευρύσματος.

  • Εάν ο πόνος στο κεφάλι είναι πιο ισχυρός από ποτέ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ρήξης ανευρύσματος.

Ανεύρυσμα – Περισσότερες πληροφορίες

Πως ανακαλύπτεται ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου ;

Υπάρχουν 2 πιθανότητες :

1. ανακάλυψη ενός ανευρύσματος, σε επείγοντα απεικονιστικό έλεγχο που έγινε με αφορμή ένα επεισόδιο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

2. ανακάλυψη ενός ανευρύσματος ως τυχαίο εύρημα, σε απεικονιστικό έλεγχο που έγινε για άλλο λόγο, π.χ. για διερεύνηση πονοκεφάλων.

*είναι προφανές ότι η πρώτη περίπτωση, όπου το ανεύρυσμα έχει ραγεί και υπάρχει αιμορραγία, είναι πολύ πιο δύσκολη και χρειάζεται άμεση μεταφορά σε Νοσοκομείο με Νευροχειρουργό.

Ποια είναι η εξέταση που θέτει τη διάγνωση ενός ανευρύσματος εγκεφάλου ;

Η πιο ειδική εξέταση είναι η ψηφιακή αγγειογραφία (DSA = Digital Substraction Angiography). H εξέταση αυτή γίνεται με τρόπο που μοιάζει με τη στεφανιαιογραφία: εισάγεται ένας λεπτός καθετήρας στην κυκλοφορία του αίματος, από μία μεγάλη αρτηρία του ποδιού και προωθείται μέχρι τη βάση του εγκεφάλου, όπου εγχέεται σκιαγραφική ουσία και απεικονίζονται τα αγγεία του εγκεφάλου. Η εξέταση αυτή έχει κινδύνους (είναι επεμβατική ιατρική πράξη) και γίνεται μόνο όταν υπάρχει έντονη υποψία ανευρύσματος εγκεφάλου.

Υπάρχουν άλλες μη επεμβατικές εξετάσεις για να βρεθεί ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου ;

Υπάρχει η αξονική αγγειογραφία και η μαγνητική αγγειογραφία. Είναι εξετάσεις με λιγότερους κινδύνους, αλλά όχι τόσο ακριβείς όσο η ψηφιακή αγγειογραφία. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται όταν ο βαθμός υποψίας για ένα ανεύρυσμα είναι μικρός, καθώς και σαν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγγενείς (πρώτου βαθμού) ασθενών, που αποδεδειγμένα έχουν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Ποια είναι η φυσική πορεία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου ;

Φυσική πορεία ονομάζουμε την εξέλιξη στο χρόνο μίας πάθησης, χωρίς να υπάρχει κάποια ιατρική ή άλλη θεραπευτική παρέμβαση. Δηλ. η φυσική πορεία είναι με απλά λόγια, το «τι θα γίνει αν το αφήσω και δεν κάνω τίποτα».

Εν προκειμένω, ένα ανεύρυσμα μπορεί :

• να μεγαλώνει σε μέγεθος μέχρι κάποια στιγμή να ραγεί και να προκληθεί υπαραχνοειδής αιμορραγία. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο

• να μεγαλώνει σε μέγεθος και ν’ αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα χωρίς να έχει ραγεί, πχ πονοκεφάλους, διπλωπία κ.ο.κ.

• να παραμείνει σταθερό σε μέγεθος με την πάροδο των ετών, χωρίς να προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα. Το σενάριο αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea