Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Αμβλυωπία στα παιδιά: Για ποια μελλοντικά προβλήματα υγείας προειδοποιεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αμβλυωπία είναι η πιο συχνή οφθαλμολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Προσβάλλει το 4% των παιδιών.

Τα παιδιά με αμβλυωπία μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας όταν μεγαλώσουν, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως το «τεμπέλικο μάτι» της παιδικής ηλικίας σχετίζεται με νοσήματα όπως:

  • Η υπέρταση
  • Η παχυσαρκία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα μάτια είναι «καθρέφτης» της υγείας. Περιέχουν επίσης εκτεταμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, τα οποία είναι αλληλένδετα με όλα τα όργανα του σώματος. Η σύνδεση αυτή μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί ένα τόσο συχνό οφθαλμολογικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας, όπως η αμβλυωπία, αποτελεί «προάγγελο» μελλοντικών νόσων.

Η αμβλυωπία εκδηλώνεται όταν η όραση στο ένα μάτι δεν αναπτύσσεται σωστά. Ο εγκέφαλος αγνοεί το αδύναμο μάτι, αυτό απομακρύνεται από τη φυσιολογική θέση του. Τείνει επίσης να κοιτάζει ελαφρώς μακριά από το σημείο όπου κοιτάζει ένας άνθρωπος.

Έως και τέσσερα στα 100 παιδιά πάσχουν από την διαταραχή αυτή, που αποτελεί την πιο συχνή οφθαλμοπάθεια  της παιδικής ηλικίας.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine. Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 126.399 εθελοντές, ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Είχαν επίσης συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους. Οι συμμετέχοντες είχαν αναφέρει, μεταξύ άλλων, εάν είχαν αμβλυωπία στο ένα μάτι ως παιδιά και αν αυτή:

  • Είχε διορθωθεί
  • Επέμενε μετά την ενηλικίωσή τους (επίμονη αμβλυωπία)

Είχαν επίσης παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση της υγείας τους. Οι 3.238 από αυτούς (ποσοστό 2,9%) είχαν ιστορικό αμβλυωπίας. Περισσότερο από το 82% (οι 2.647 από αυτούς) είχαν επίμονη διαταραχή. Οι συμμετέχοντες αυτοί είχαν:

  • 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη
  • 25% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση
  • 16% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι
  • 38% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως είχαν μεγαλύτερη καρδιομεταβολική δυσλειτουργία, τονίζουν οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 φράσεις για να μεγαλώσεις γενναία παιδιά

newsitamea

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika