Newsitamea.gr
AMEA news ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ

Αφιλόξενη … πόλη το Ηράκλειο για τους πολίτες με προβλήματα όρασης!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

3597

Αφιλόξενη … πόλη το Ηράκλειο για τους πολίτες με προβλήματα όρασης!

Ηράκλειο μια «Ευρωπαϊκή»  αλλά αφιλόξενη πόλη για εκατοντάδες συμπολίτες μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Τύφλωσης, το youpress βρέθηκε στους δρόμους του Ηρακλείου προκειμένου να σας παρουσιάσει την «τυφλή» πραγματικότητα:

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη αφιλόξενη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και τύφλωσης, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.

Το Ηράκλειο, όπως και άλλες ελληνικές – «ευρωπαϊκές» πόλεις, αναγκάζουν τα άτομα με τυφλότητα ή προβλήματα όρασης να ζουν στο περιθώριο μιας «ευημερούσας ευρωπαϊκής κοινωνίας» όπως θέλουμε να μας θεωρούν όλοι.

Όμως ο πολιτισμός στην Ενωμένη Ευρώπη μετριέται αλλιώς: Η διακήρυξη της Λισσαβόνας το 2000, είναι απόλυτα σαφής ως προς τους στόχους και τις προτεραιότητές της, το ίδιο και οι διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Έτους Αναπηρίας 2003: «Τα κράτη μέλη, πρέπει συντονίζουν τις πολιτικές τους με σκοπό τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της κάθε χώρας». 

Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε δύο βασικούς παράγοντες:

1. Στην έλλειψη σοβαρής μελέτης για την υλοποίηση μιας ενιαίας διαδρομής μέσω «οδηγών όδευσης» στα πεζοδρόμια της πόλης που θα διευκόλυναν την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα των συμπολιτών μας σε όλο το κέντρο του Ηρακλείου.

Αν κάνετε μια βόλτα πεζοί στο κέντρο της πόλης θα παρατηρήσετε ότι στα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 2000 και νωρίτερα, δεν υπάρχουν καθόλου οδηγοί όδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης ή τυφλότητα.

Σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της πόλης υπάρχουν οδηγοί, κυρίως σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν από το 2000 και μετά, όταν για να εγκριθεί μια μελέτη και συνεπώς τα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου (που συνήθως ήταν προϊόν συγχρηματοδότησης με την ΕΕ), ήταν υποχρεωτικό να προβλέπεται η προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα των ΑμεΑ.

Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει μια συνεχής διαδρομή για τα άτομα αυτά, προκειμένου να διευκολύνεται η προσπελασιμότητα τους.

Από ότι φαίνεται όμως, δεν υπάρχει ούτε ένας ενιαίος σχεδιασμός για την υλοποίηση του έργου μελλοντικά.

2.  Στο γεγονός ότι κάνουμε όλοι τα στραβά μάτια απέναντι στα φαινόμενα αυθαιρεσίας που κάνουν τη ζωή εκατοντάδων συμπολιτών μας δύσκολη.

Ο δεύτερος παράγοντας δεν οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης, όπως θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχυριστεί κάποιος για τον πρώτο. Οφείλεται καθαρά στην Παιδεία των ηρακλειωτών και στον ατομισμό που μας χαρακτηρίζει.

Ακόμα και στα σημεία που υπάρχουν «οδηγοί όδευσης» για τους συμπολίτες μας με προβλήματα τυφλότητας, παρεμποδίζονται από τραπεζοκαθίσματα καφετεριών και εστιατορίων και σε εκείνα που δεν υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η προσπελασιμότητα τους παρεμποδίζεται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές.

Μάλιστα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν αντίτιμο στο Δήμο Ηρακλείου για όλο αυτό τον χώρο που καταλαμβάνουν.

Παράνομα, διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι είναι νόμιμα, δηλαδή να δεχθούμε ότι ο Δήμος έχει νοικιάσει τους «οδηγούς όδευσης» των τυφλών συμπολιτών μας!

Στατιστικά στοιχεία

Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

Αυτό είναι συνήθως και το επιχείρημα ορισμένων καταστηματαρχών εστίασης, ότι δεν υπάρχουν τυφλοί στο Ηράκλειο.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: Δεν υπάρχουν ή δεν τους βλέπουμε επειδή δεν διασφαλίζεται από την τοπική αυτοδίοικηση η προσπελασιμότητα τους;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μας έδωσε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωση Τυφλών Κρήτης,Γραμμενίδης Παναγιώτης, η Ένωση σε επίπεδο Κρήτης, αριθμεί περίπου 3000 άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τυφλότητας.

1250 άτομα είναι κάτοικοι του νομού Ηρακλείου, εκ των οποίων οι 400 κατοικούν στο δήμο Ηρακλείου.

Οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης αριθμούν από 350 – 600 άτομα.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Στη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Γραμμενίδη, αναφέρθηκε συνολικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί συμπολίτες μας, όπως το θέμα με την καθυστέρηση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σχολεία της Κρήτης, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται στους μαθητές η ισότητα στη Δημόσια Παιδεία.

Παράλληλα, μας εξέφρασε το παράπονο της Ένωσης ότι δεν έχουν καμία στήριξη και χρηματοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης.

Τόσο ο Δήμος Ηρακλείου, όσο και η Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουν να δώσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, τουλάχιστον στα προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του youpress.gr από τους πεζόδρομους του Ηρακλείου:

 

IMG_3597

IMG_3599

IMG_3601

 

IMG_3604

IMG_3607

IMG_3615

IMG_3616

 

 

www.youpress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea