Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

7 νοσήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την καούρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εάν υποφέρεις από καούρα ίσως θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο κάποιας πάθησης, με τον γιατρό σου.

Έχεις έντονη καούρα; Μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης υγείας που πρέπει να διερευνηθεί από ειδικό.

Η καούρα είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που προκαλείται συνήθως μετά από μεγάλα γεύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η καούρα είναι μια σχεδόν καθημερινή ενόχληση δύσκολα διαχείρισιμη που υποδηλώνει κάποια πάθηση.

Τι είναι η καούρα;

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σαρητζόγλου, MD, Ph.D, FRCS Χειρουργό – Ενδοσκόπο “καούρα ονομάζεται το δυσάρεστο αίσθημα καψίματος που εντοπίζεται πίσω από το στέρνο και κατά μήκος του οισοφάγου και οφείλεται στην παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η ενόχληση, μπορεί να εντοπίζεται στα πρώτα εκατοστά του στέρνου ή να φτάνει ακόμα και μέχρι την βάση του λαιμού.”

Πότε η καούρα είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής ασθένειας

Συνήθως, η καούρα είναι αβλαβής και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης ορισμένων τροφών ή απλώς η υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να υποδεικνύει κάτι πιο σοβαρό που πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό.

1. Καρκίνος του λάρυγγα και του οισοφάγου

Όταν το οξύ του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς και να οδηγήσει στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου. Παρά το γεγονός ότι η καούρα δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή, μπορεί να βλάψει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει στον οισοφάγο Barrett, μια προκαρκινική ασθένεια που επηρεάζει την επένδυση του οισοφάγου. Η επίμονη πεπτική οισοφαγίτιδα μπορεί να προκαλέσει ουλές στον οισοφάγο και επομένως η τροφή δυσκολεύεται να εισέλθει στο στομάχι. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι παραπονιούνται για συνεχείς πόνους στο στήθος ή δυσφορία στην περιοχή του θώρακα και στην επιγαστρική περιοχή όταν τρώνε.

2. Καρδιακή προσβολή

Σύμφωνα με το Harvard Health, η καρδιακή προσβολή έχει ως σύμπτωμα πόνους στο στήθος. Ο γενικός κανόνας είναι ότι εάν δεν είσαι σίγουρη για το τι βιώνεις, αξίζει πάντα να αναζητάς βοήθεια.

Τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακών νόσων περιλαμβάνουν σφίξιμο, πόνο, ταχυκαρδία, δυσπεψία και ναυτία.

Τα κύρια συμπτώματα της καούρας περιλαμβάνουν καυστικό πόνο στο στήθος, πικρή γεύση, πόνο που είναι χειρότερος όταν ξαπλώνετε και πόνο που μετακινείται στον λαιμό σου μετά από ένα μεγάλο ή πικάντικο γεύμα.

3. Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι μια ανατομική ανωμαλία, όπου ένα μέρος του στομάχου διέρχεται στον θώρακα μέσω του οισοφάγειου τμήματος. Η κατάσταση εντοπίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για τον προσδιορισμό της αιτίας της καούρας ή του πόνου στο στήθος.

Είναι αρκετά συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών και δεν χρειάζεται θεραπεία, αν δεν είναι πολύ σοβαρή. Αλλά αν συνοδεύεται από τακτική καούρα, τότε ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί μέσω εγχείρησης ή φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η επίμονη καούρα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον οισοφάγο, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.

4. Πεπτικό έλκος

Αυτό συμβαίνει όταν το οξύ στην πεπτική οδό διαβρώνει τον βλεννογόνο του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Το οξύ δημιουργεί μια επώδυνη ανοιχτή πληγή που μπορεί να αιμορραγήσει. Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά εμφανίζουν καούρα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πόνο στο κάψιμο και κόπρανα λόγω αιμορραγίας.

Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι πολύ σοβαρό, με έναν γιατρό που συνταγογραφεί φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βοήθεια του έλκους στην επούλωση, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί επείγον.

5. Προβλήματα στους πνεύμονες

Το οξύ του στομάχου μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονές σου, προκαλώντας διάφορα πιθανά αναπνευστικά προβλήματα. Η συσσώρευση οξέος προκαλεί ερεθισμό ή φλεγμονή των φωνητικών χορδών ή πονόλαιμο, καθώς και βήχα, συμφόρηση και βραχνάδα. Αλλά εάν το οξύ εισχωρήσει στους πνεύμονες, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως άσθμα, λαρυγγίτιδα ή πνευμονία.

6. Οισοφαγίτιδα

Η οισοφαγίτιδα είναι το αποτέλεσμα της οξείας ή χρόνιας διάβρωσης του βλεννογόνου του οισοφάγου από το γαστρικό οξύ και συνοδεύται από το σύμπτωμα της καούρας ή/ και του οπισθοστερνικού πόνου.

7. Αχαλασία οισοφάγου

Η αχαλασία οισοφάγου είναι η λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου που εμποδίζει την ομαλή προώθηση των τροφών προς το στομάχι.

Στην πάθηση αυτή οι τροφές εγκλωβίζονται στο τελικό τμήμα του οισοφάγου προκαλώντας χρόνιο ερεθισμό του οισοφάγου που συνοδεύεται από πόνο και καούρα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Efi Nika