Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

6 πράγματα που δεν σας λέει το έφηβο παιδί σας, αλλά θέλει απεγνωσμένα να ξέρετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορεί να είναι απομονωμένοι, μυστικοπαθείς, μαχητικοί, αντιδραστικοί, ακόμα και αγενείς, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι έφηβοί σας δεν σας χρειάζονται.

Θέλουν, μάλιστα, αρκετές φορές να ρωτάτε όλα εκείνα για τα οποία δυσανασχετούν. Να πηγαίνετε μαζί τους για ψώνια και να είστε, γενικά, δίπλα τους.

Δείτε παρακάτω τι θέλει το έφηβο παιδί σας να ξέρετε για εκείνο, σύμφωνα με τους ειδικούς και πράξτε αναλόγως.

«Θέλω να ρωτάς για την ημέρα μου»

Ακόμα και αν η απάντηση είναι απότομη ή αγενής, οι έφηβοι θέλουν οι γονείς να ρωτούν για το πώς ήταν η μέρα τους. «Κι αν έχετε δισταγμό για το πώς θα ξεκινήσετε την κουβέντα, δοκιμάστε να την εντάξετε στη ρουτίνα σας. Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας για την αντίδραση του εφήβου σας και ρωτήστε για το χειρότερο ή καλύτερο κομμάτι της ημέρας τους. Κι αν δεν απαντήσει, μην τα παρατάτε. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει, ότι μπορεί να σας μιλήσει ανά πάσα στιγμή», προτείνει η Stephanie Hartselle, καθηγήτρια ψυχολογίας και μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδικής και εφηβικής Ψυχιατρικής.

«Σέβομαι τη γνώμη σου»

Δεν το δείχνουν συχνά και σπάνια το παραδέχονται στους γονείς τους. «Η πλειοψηφία των εφήβων – ακόμα κι αν αυτό δεν φαίνεται – θαυμάζουν τους γονείς τους», εξηγεί ο Terrill Dennis Bravender Jr, διευθυντής του τμήματος εφηβικής Ιατρικής στο Παιδιατρικό νοσοκομείο του Μίσιγκαν και συνεχίζει: «Γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να σκέφτονται πάρα πολύ τον ρόλο τους ως πρότυπα. Το πιο απλό παράδειγμα; Να οδηγούν φορώντας ζώνη ασφαλείας και παραμένοντας μέσα στα όρια ταχύτητας».

«Δεν ξέρω πάντα γιατί κάνω κάποια πράγματα»

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ή 26 ετών και το τελευταίο μέρος του είναι ο προμετωπιαίος λοβός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πώς χειριζόμαστε καταστάσεις, τη λογική και τις αιτίες σε κάθε πράξη. «Αυτό εξηγεί γιατί οι έφηβοι είναι τόσο αυθόρμητοι και γιατί – πραγματικά – δεν ξέρουν γιατί καταφεύγουν σε ορισμένες πράξεις μερικές φορές», σημειώνει η καθηγήτρια ψυχολογίας.

«Ξέρω τι γίνεται μέσα στο σπίτι»

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Αν οι γονείς τους δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά, για παράδειγμα, το ξέρουν. «Υπάρχουν λίγα μυστικά σε ένα σπίτι. Τα παιδιά ξέρουν τους κωδικούς για τα ντουλάπια, ξέρουν πού κρύβετε τα γλυκά, τα χρήματα ή ό,τι άλλο θέλετε να μην βρίσκεται σε κοινή θέα. Οι γονείς καλό είναι καταλάβουν, ότι οι ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά για όσα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι είναι σημαντικές», τονίζει ο γιατρός.

«Θέλω να κάνω πράγματα μόνος, ακόμα κι αν αποτύχω»

Οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Αλλά το να μην αφήνετε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και τις ικανότητές τους, δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Οι γονείς που τηλεφωνούν σε καθηγητές για να ζητήσουν τον λόγο για τους άσχημους βαθμούς ή προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα των παιδιών τους για εκείνα δεν τα βοηθούν να μεγαλώσουν. Οι έφηβοι πρέπει να είναι σε θέση να αποτύχουν και χρειάζονται γονείς να τους στηρίζουν. Έτσι θα καταφέρουν να γίνουν και ανεξάρτητοι ενήλικες», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

«Αντιμετωπίζω διαφορετικά ζητήματα από εκείνα που αντιμετώπιζες εσύ»

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι γενιές. Τα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν διαφορετικά ζητήματα από ό,τι οι γονείς τους. Οι προσδοκίες από τους εφήβους μας έχουν αλλάξει, ενώ και οι ψυχολογικές πιέσεις που τους ασκούνται είναι πολύ έντονες. Επιπλέον, σήμερα, τα παιδιά επικοινωνούν διαφορετικά μεταξύ τους. Βιώνουν πιέσεις που εμείς δεν γνωρίζαμε. Έτσι είναι η ζωή, όμως, στις μέρες μας και αυτός είναι ο πολιτισμός που τα παιδιά μας μεγαλώνουν. «Εμείς, ως γονείς, οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση, ηρεμία και βάζοντας όρια που αρμόζουν στις ηλικίες τους», σημειώνουν οι ειδικοί.

 

Πηγή: reader’s digest.com,infokids.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Γιατί τα κοpίτσια στις μέρες μας είναι τόσο επιθετικά

Efi Nika

Μπαμπάς κοιμίζει το μωράκι του πάνω στην κιθάρα του ενώ του τραγουδά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika