Newsitamea.gr
AMEA news ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

5o Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία & Μ.Μ.Ε.» – Σύνοψη πρώτης μέρας εργασιών.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

mme.amea

5o Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία & Μ.Μ.Ε.» – Σύνοψη πρώτης μέρας εργασιών.

Στα 3 ρεπορτάζ που ήδη διαβάσατε από το newsitamea.gr , έγινε λόγος για την ευχάριστη «έκπληξη» του διημέρου – που δεν ήταν άλλη από την παρουσία της ιστοσελίδας μας στο συνέδριο – καθώς και για τις «εξαγγελίες» του Γ.Γ.Μ.Μ.Ε. κου. Ι. Παναγιωτόπουλου σχετικά με την εξειδίκευση των δημοσιογράφων σε θέματα ΑμεΑ, μέσω ενός «summer school» που θα πραγματοποιηθεί αλλά και την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ ΑμεΑ και εμπλεκομένων φορέων στο minpress.gr .

Αυτά ήταν τα καλά που αποκομίσαμε αυτές τις δυο μέρες σαν ειδήσεις καθώς επίσης αναφέραμε και διάφορα παραλειπόμενα όπως την δυσσαρέσκεια του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ για το μη έγκαιρο κάλεσμα στο συνέδριο, πράγμα που εξέφρασε αντ΄αυτού ο Ι. Λυμβαίος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ.. Ας δούμε μαζί όμως πως εξελίχθηκε το συνέδριο καθώς η απουσία των σωματείων ΑμεΑ ήταν φανερή και η ανάγκη για την ενημέρωσή σας είναι αυξημένη.

Ξεκινόντας το συνέδριο, στο βήμα βρέθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος «έριξε το μπαλάκι» στα Μ.Μ.Ε. καθώς ανέφερε πως αυτά αδυνατούν να προβάλλουν την πραγματική εικόνα των Ατόμων με Αναπηρία και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν στερεότυπα και προκαταλήψεις.

«Το ζητούμενο είναι μια σχέση συνεργασίας, συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης, μεταξύ των ανθρώπων των ΜΜΕ και των ΑμεΑ για να έχουν ίσες ευκαιρίες προβολής και παρουσίας. Υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, ενώ ως Πολιτεία οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού και ενός συστήματος που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνεχή αξιολόγηση και έλεγχο» συνέχισε, και έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως ένα παραπληγικό παιδί του έδωσε κουράγιο σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, θέλωντας να δείξει στους παρεβρισκόμενους την κοινωνική του ευαισθησία.

«H συμπεριφορά της Πολιτείας προς την αναπηρία αποτελεί δείκτη της κοινωνικής και πολιτισμικής ωριμότητας μιας χώρας. Αντανακλά την ένταση και την ποιότητα των δεσμών κοινωνικής συνοχής», είπε απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργος Εργασίας Ι. Βρούτσης. Ανέφερε θέματα όπως τα αναπηρικά επιδόματα, τον χρόνο αναμονής στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ , τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και του Δελτίου Μετακίνησης για το 2014 αλλά και τη δημιουργία πίνακα με τις 43 βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις. Για όλα αυτά τα θέματα έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο και όσον αφορά τα ΚΕΠΑ, δρομολογείται οριστική λύση τον Οκτωβρη.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως με τροπολογία προβλέπεται η εξάμηνη παράταση της καταβολής σύνταξης λόγω αναπηρίας, που έχει λήξει, κάτι που ήδη ισχύει για τα επιδόματα.

 Αρνητικές ήταν οι εντυπώσεις που άφησε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας για «Ατομα με ειδικές ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικα : «Είναι χρέος ενός ευρωπαϊκού, ευνομούμενου κράτους να σεβαστεί με τον τρόπο που τους αξίζει τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στην ατζέντα του υπουργείου μας τα δικαιώματα των ΑμεΑ είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία». Αυτή του η δήλωση σήκωσε αντιδράσεις στην αίθουσα και μάλιστα ο δημοσιογράφος Βασίλης Πουλάκης καταφέρθηκε εναντίον του τονίζοντας πως οι κωφοί γονείς του δεν είναι «Ατομα με ειδικές ανάγκες» .

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα « ΜΜΕ και Αναπηρία: Υπάρχουν καλές πρακτικές;» Στο πάνελ βρέθηκαν η Γ.Γ. Πρόνοιας Έφη Μπέκου, η Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α , Τάνια Ιακωβίδου, η Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο Παραολυμπιονίκης Νικόλαος Πέππας και ο Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων της Ν.Δ. Γ. Σταμάτης.

Οι καλές στιγμές της ενότητας αυτής ήταν: Η επαναπαρουσίαση ενός «pocket guide» που είχε εκδοθεί με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Special Olympics το 2011, που περιελάμβανε επικοινωνιακό οδηγό με την ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιείται. Επίσης, η κα. Ιακωβίδου ανέφερε πως μόνο το 1.2% των sites είναι πλήρως προσβάσιμες και εύχρηστες για τα ΑμεΑ και εξείρε την λειτουργία του www.prosvasi-amea.gov.gr ως κόμβου με στόχο την παραγωγή πολυτροπικού ψηφιακού διαδικτυακού και τηλεοπτικού περιεχομένου των ΑμεΑ.

Επόμενη ενότητα και θέμα της: « Νέα Μέσα: Από τα στερεότυπα στις Νέες Διαδικτυακές Κοινότητες». Ομιλητές οι :  Μπέττυ Τσακαρέστου (Επικ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) , Ρόη Παναγιωτοπούλου (Καθηγήτρια επικοινωνίας ΜΜΕ ΕΚΠΑ) , Άγης Χατζόπουλος (ΙΤ manager του Ε.Κ.Κ.Α.).

Συγκρατούμε πως η κ. Παναγιωτοπούλου σημείωσε το οτι η τηλεόραση συνεχώς χάνει έδαφος. Τα social media παρουσιάζονται ως μέσα κοινωνικοποίησης και υποβοηθητικής λειτουργίας για τα ΑμεΑ. Από την πλευρά της η κα. Τσακαρέστου είπε : «Η σημαντικότερη υποδομή είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, εμείς είμαστε τα media, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημασία έχει εμείς πώς αξιοποιούμε αυτά τα πράγματα ώστε να χτίσουμε συνθήκες συνύπαρξης».

Η παρουσία του κόσμου στο συνέδριο ελατώθηκε αιασθητά με την έναρξη των δυο τελευταίων ενοτήτων. Η τρίτη ενότητα είχε θέμα: «Αθλητισμός, Εκπαίδευση και Τέχνες ως Πεδία Διαλόγου και Εξάλειψης των Διακρίσεων» και η τελευταία της πρώτης μέρας «Αναπηρία , Παιδιά και Νέα Μέσα».

Στην Τρίτη ενότητα ο Παραολυμπιονίκης Ι. Κωστάκης περιέγραψε πως ο αθλητισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να πλησιάσει κανείς τους νέους με αναπηρία. Ο ο καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής Ευάγγελος Σμπράος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Βογιατζής αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τα ΜΜΕ και ο πρώην εκπαιδευόμενος στο ραδιόφωνο της ΕΛΕΠΑΠ , Θανάσης Τζέλιος περιέγραψε την εμπειρία του στα ερτζιανά μέσω του Επικοινωνία 94 FM.

 Η «δική μας» Βάσια Καραγιώργου – Συμβουλος Ψυχικής Υγείας (συνεργάτιδα του newsitamea.gr) και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΠΟΣΓΚΑμεΑ Ι. Λυμβαίος ήταν αυτοί που έκλεισαν τις εργασίες της πρώτης μέρας, οι οποίες είχαν την ευχάριστη νότα του δρώμενου που παρουσίασε ο χορευτής της ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ Γιώργος Χρηστάκης και το team του.

Γιώργος Τσιματσίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea