Newsitamea.gr
AMEA news ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

5o Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία & Μ.Μ.Ε.» – Σύνοψη δεύτερης μέρας εργασιών.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

mme.amea

5o Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία & Μ.Μ.Ε.» – Σύνοψη δεύτερης μέρας εργασιών.

Με λιγότερο κόσμο αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον και ουσιαστικές κουβέντες ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του συνεδρίου.

Τρεις οι ενότητες της δεύτερης μέρας με θέματα : «Πρόσβαση και Ρύθμιση: Η Διεθνής Εμπειρία» , «Οικονομική Κρίση, Ατομα με Αναπηρία και Δημόσια Εικόνα» και «Προς μια Σύγχρονη Ατζέντα για τα ΜΜΕ και τα Άτομα με Αναπηρία»

Τον λόγο πήρε η Καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Παρούλα Νάσκου-Περράκη, η οποία δήλωσε : «η διεθνής κοινότητα δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα με το θέμα ευθέως. Παρ΄ολα αυτά παρατηρούμε αναφορές σε πληθώρα διεθνών κειμένων. Η προσβασιμότητα είναι αδιαμφισβήτητα μια προϋπόθεση αν όχι η μόνη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία, τη συμμετοχή τους στην κοινωνία αλλά και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών».

Ομιλητές στην πρώτη ενότητα ήταν και ο επικ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ι. Γιαννόπουλος καθώς και η Πολιτιστική manager Ευαγγελία Τζιούνη η οποία παρουσίασε την «αλματώδη» πολιτική του Γαλλικού κράτους στο θέμα της προσβασιμότητας αναπήρων στα πολιτιστικά δρώμενα.

Απο την Γαλλία και ο επόμενος ομιλητής, Vincent Besnard ο οποίος παρουσίασε τη λειτουργία του Κέντρου Ενηλίκων Αυτιστικών Abri Montagnard, το οποίο μπορεί να δημιουργήθηκε με την αγορά εκτάσεως στη συμβολική τιμή του 1 € αλλά αποκάλυψε πως το κόστος διαβίωσης των φιλοξενούμενων ΑμεΑ σε αυτό είναι 226 € τη μέρα !!!

 Από το Ισραήλ, η Δντρια του Israel Unlimited, Avital Sandler-Loeff παρουσίασε το”success story” ΑμεΑ της χώρας της καθώς επίσης και τον τρόπο εκπαίδευσης δημοσιογράφων και θρησκευτικών ηγετών. Ανέφερε την δραστηριότητα του Μουσταφά Σαλάτα, τυφλού Ισραηλινού ραδιοφωνικού παραγωγού.

Τη σκυτάλη πήρε ο Simone Fanti, Ιταλός δημοσιογράφος της Corriere De La Serra, ο οποίος παρουσίασε την δουλειά του μέσα απο το blog InVisibili. Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά σε ερώτησή μας, InVisibili σημαίνει «Αόρατος» στα Ιταλικά και η ιστοσελίδα είναι γραμμένη εξίσου στην Ιταλική γλώσσα και παρουσιάζει θέματα ΑμεΑ εντός των τοιχών της χώρας. Αν επιθυμείτε να δείτε το blog, η διεύθυνση είναι : http://invisibili.corriere.it .

Ο κος Fanti ανέφερε στο newsitamea.gr πως στη γλώσαα των αριθμών,  η συνολική ανεργία στην Ιταλία αγγίζει το 12.5% και η ανεργία των νέων το 27%. Άνδρες στο σύνολό τους κατά το 21% είναι οι ΑμεΑ που εργάζονται ενώ η ανεργία των ΑμεΑ είναι στο 79% εκ των οποίων 27% εκ των πραγάτων δεν μπορούν να εργαστούν (τετραπληγικοί κτλ).

Επίσης, τις δραστηριότητες της Klinik Bavaria στη Δρέσδη ανέφερε ο κος Andreas Fradrich, ο οποίος ανέφερε πως στη Γερμανία η ένταξη των ΑμεΑ αποτελεί βασική αρχή. Ωστόσο ανέφερε τις Κανάριες Νήσους ως ιδανικό προορισμό προσβασιμότητας ΑμεΑ, αλλά και τη Ρόδο όπου 25 άτομα το χρόνο εκπαιδεύονται στη τοπική σχολή νοσηλευτών ώστε να γίνουν εξειδικευμένο προσωπικό εξυπηρέτησης ΑμεΑ.

Η δεύτερη ενότητα παρά τους ομιλητές που υπήρχαν, είχε πρωταγωνιστή τον συντονιστή, δημοσιογράφο και Δντη του Alpha Radio 98.9, Σπύρο Χαριτάτο ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως αρκεί ένας για να κινηθούν κάποια νήματα ,  διευκρινιζοντας πως ασκώντας το διευθυντικό του δικαίωμα ζήτησε να έχουν τα ΑμεΑ μια ώρα λόγου κάθε βδομάδα.

 Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Χαριτάτος αλλά και ο κος Πουλάκης ως συντονιστής της τελευταίας ενότητας, χαιρέτησαν την απόφαση του κου. Κυσσανδράκη, ιδιοκτήτη του τηλ. Σταθμού Blue Sky, να εντάξει στο πρόγραμμά του ώρα για την προβολή των θέσεων των ΑμεΑ.

Η τελευταία ενότητα ήταν επισοδειακή αλλά ουσιώδης. Ίσως η καλύτερη απ΄όλο το διήμερο. Ο Γ.Γ.Μ.Μ.Ε. έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου, ο κοινωνικός λειτουργός Ευσταθιος Ρεστέμης και ο Προεδρος της ‘Ενωσης «Μελεδώνη» ανέπτυξαν τις απόψεις τους, ο τυφλός δημοσιογράφος Γιώργος Μπελίρης (γνωστός από την εκπομπή 6η αίσθηση) απέσπασε χειροκροτήματα όπως και ο δημοσιογράφος σε αμαξίδιο Νίκος Περδικάρης ο οποίος παρουσίασε τη δουλειά του στο ελεύθερο ρεπορτάζ και εξέφρασε την πικρία του για το ότι δεν επαναπροσελήφθη στην ΝΕΡΙΤ.

Εκεί ακριβώς ήταν που ο πρόεδρος Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ μίλησε υποτιμητικά για την εκπομπή του κύριου Μπελίρη η οποία σταμάτησε καθώς έβαλε την τηλεθέαση πάνω απ΄την κοινωνική ευαισθησία σηκώνοντας αντιδράσεις για το «μανατζερίστικο» ύφος του. Όσον αφορά το θέμα του κύριου Περδικάρη, μετά το τέλος της ημερίδας τον προσέγγισε προφανώς «για να του χρυσώσει το χάπι», μιλώντας του.

Στο τελευταίο πάνελ, η παρουσία της εκπροσώπου του Ε.Σ.Ρ., δικηγόρου κας Τσίγκου «ήταν όλα τα λεφτά» καθώς όντας τεχνολογικά ανενημέρωτη, δεν ήξερε τι εστί R.D.S. όταν το newsitamea.gr της απήυθυνε ένα εύλογο ερώτημα : «Όλοι ξέρουν το Ε.Σ.Ρ. για την αρνητική του δράση λόγω των προστίμων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το Ε.Σ.Ρ. έχει σκοπό να βάλει πρόστιμα στα ενημερωτικά ραδιόφωνα που δεν έχουν ενημερωμένο συνεχώς το σύστημα μετάδοσης κειμένου (RDS);»

Ειλικρινά είναι απορίας άξιο πως ο ελεγκτικός φορέας ραδιοτηλεόρασης εκπροσωπείται σε ένα event για τα media χωρίς η εκπρόσωπός του να είναι ενημερωμένη τεχνολογικά.

Κλείνοντας, ο κος Προκοπάκης της ΝΕΡΙΤ δεν προσδιόρισε το πότε θα υπάρξει έναρξη λειτουργίας κρατικού καναλιού στα πρότυπα του ΠΡΙΣΜΑ+ για το οποίο δεν έγινε λόγος σε καμία από τις 2 μέρες παρα μόνο όταν εμείς απευθύναμε ερώτηση.

Γιώργος Τσιματσίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea