Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

5 συχνά αθώα συμπτώματα που μας κάνουν να ανησυχούμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

5 συχνά αθώα συμπτώματα που μας κάνουν να ανησυχούμε

Είστε σίγουροι ότι οι ταχυκαρδίες που έχετε τελευταία, υποδηλώνουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά σας;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που κάνουν το μυαλό μας να πηγαίνει πάντα στο κακό, οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία.

“Πιάστηκε ο αυχένας μου, έχω αυχενικό σύνδρομο”

Μήπως με την παραμικρή ενόχληση στην περιοχή του αυχένα θεωρείτε ότι υποφέρετε από σοβαρό αυχενικό σύνδρομο; Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών, το πρόβλημα οφείλεται στη σύσπαση των μυών του αυχένα (μυϊκός σπασμός). Πρόκειται για μία απλή αυχεναλγία, η οποία μπορεί να σας ταλαιπωρεί συχνά, αλλά να έχει τις αιτίες του σε πολύ απλούστερα πράγματα, όπως π.χ. μία ψύξη ή μία απότομη κίνηση.

Ως αυχενικό σύνδρομο έχει επικρατήσει να περιγράφεται μια πιο βαριά κατάσταση, που συχνά συνοδεύεται από πονοκεφάλους, τάσεις για εμετό, μούδιασμα στα μπράτσα και έχει πιο χρόνια μορφή. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι ιδιαίτερα έντονα ή προκλήθηκαν μετά από ένα ατύχημα, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να κάνει διάγνωση.

“Η ταχυκαρδία είναι βέβαιη ένδειξη προβλήματος καρδιάς”

5 συχνά αθώα συμπτώματα που μας κάνουν να ανησυχούμε

Μετρήσατε τυχαία τους σφυγμούς σας και διαπιστώσατε ότι είναι περισσότεροι από ό,τι συνήθως; Η ταχυκαρδία πράγματι ορισμένες φορές είναι ένδειξη καρδιακών προβλημάτων, τις περισσότερες φορές όμως -και ιδιαίτερα σε νέα άτομα- η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε πιο απλές αιτίες, όπως λ.χ. την κατανάλωση πολλών καφέδων, τσαγιού ή αναψυκτικών τύπου κόλα (όλα ροφήματα με καφεΐνη), ακόμα και στο στρες.

Η ταχυκαρδία είναι φυσιολογική και μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν ελλοχεύει κίνδυνος για τη ζωή σας. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι ταχυκαρδίες είναι πολύ συχνές ή συνοδεύονται από πόνο στο στήθος, σκοτοδίνη, τάση λιποθυμίας κτλ. και δεν δικαιολογούνται από κάποια δραστηριότητά σας, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα έναν γιατρό.

“Έπιασα κάτι στο στήθος, είναι κακοήθεια”

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που όταν πιάνουν ένα γρομπαλάκι στο στήθος, σκέφτονται ότι πρόκειται για κάποιον κακοήθη όγκο από τον οποίο κινδυνεύει η ζωή τους. Οι περισσότερες, όταν αργότερα επισκέπτονται το γιατρό και υποβάλλονται στις κατάλληλές εξετάσεις διαπιστώνουν ότι αυτό ήταν τελικά καλοήθες. Τις περισσότερες φορές, αυτό το “γρομπαλάκι” αποδεικνύεται ότι είναι κάποιο ινοαδένωμα ή κύστη.

Αν πιάσετε κάτι στο στήθος σας κατά την ψηλάφηση του μαστού, πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να πάτε στο γιατρό και εκείνος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Το γεγονός ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε υπερβολικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαύεστε. Άλλο η ψυχραιμία και άλλο η αμέλεια.

“Λαχανιάζω εύκολα, έχω οπωσδήποτε άσθμα”

5 συχνά αθώα συμπτώματα που μας κάνουν να ανησυχούμε

Όλοι μπορεί να λαχανιάσουμε, ειδικά αν δεν βρισκόμαστε σε καλή φυσική κατάσταση. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που ανησυχούν, θεωρώντας ότι έχουν σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Αν έχετε περιττά κιλά, τότε είναι πιθανό να λαχανιάζετε εύκολα ακόμη και με μικρή σωματική προσπάθεια, π.χ. ανεβαίνοντας μια σκάλα, χωρίς να έχετε απαραίτητα κάποια πάθηση του αναπνευστικού. Πολλές φορές μάλιστα για το λαχάνιασμα ευθύνεται και το στρες.

Το άσθμα, από την άλλη πλευρά, είναι μία σοβαρή κατάσταση, που εκδηλώνεται συνήθως με έντονη δύσπνοια, βράσιμο στο στήθος και βήχα. Αν το λαχάνιασμα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως λ.χ. συριγμό στην αναπνοή, επίμονο βήχα κλπ., ή αν δεν δικαιολογείται από κάποια σωματική δραστηριότητα, τότε πράγματι υπάρχει το ενδεχόμενο να έχετε άσθμα. Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε πνευμονολόγο.

“Βρήκα υψηλή την πίεσή μου, έχω υπέρταση”

Στην περίπτωση που σε μία μέτρηση της πίεσή σας διαπιστώσετε ότι αυτή κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, δεν σημαίνει ότι έχετε οπωσδήποτε υπέρταση. Η πίεση μπορεί πολλές φορές να είναι υψηλή από διάφορες παροδικές αιτίες, όπως λ.χ. ο θυμός, μία έντονη συγκινησιακή κατάσταση ή επειδή κάνατε γυμναστική. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν παροδικά την πίεση, δεν σημαίνουν όμως ότι έχετε υπέρταση.

Αν διαπιστώσετε ότι η πίεση σας είναι υψηλή σε διαφορετικές μετρήσεις της, χωρίς προηγουμένως να έχετε κάνει γυμναστική, να έχετε θυμώσει ή συγκινηθεί κλπ., τότε πράγματι μπορεί να έχετε υπέρταση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όταν βλέπετε μια ασυνήθιστη ένδειξη στο πιεσόμετρο καλό να ρωτήσετε το γιατρό.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

Efi Nika

Ποια επικίνδυνη νόσος απειλεί 9 στους 10 ενήλικες

Efi Nika

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika