Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πειραματική ουσία «λιώνει» το διπλοσάγονο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πειραματική ουσία «λιώνει» το διπλοσάγονο!

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι η έγχυση μιας συνθετικής ουσίας στο δέρμα κάτω από το σαγόνι οδηγεί στην παραγωγή κυττάρων που «αφομοιώνουν» το περιττό λίπος.

Η ουσία δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε εκατοντάδες εθελοντές, το ποσοστό ικανοποίησης των οποίων από τη νέα τους εμφάνιση διπλασιάσθηκε.

Η συσσώρευση λίπους κάτω από το σαγόνι οφείλεται στην ύπαρξη περισσότερων λιποκυττάρων στην περιοχή και παρατηρείται ακόμα και σε αδύνατα άτομα.

Η συνήθης θεραπεία για την αντιμετώπισή της είναι η λιποαναρρόφηση, κατά την οποία το περιττό τοπικό λίπος θρυμματίζεται και ταυτοχρόνως αναρροφάται. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια υπερήχων, οι οποίοι θρυμματίζουν και ρευστοποιούν το λίπος.

Μία άλλη λύση είναι το λίφτινγκ λαιμού και προσώπου.

Η νέα ουσία, που είναι γνωστή με την κωδική ονομασία ΑΤΧ-101, δοκιμάσθηκε σε μελέτη με 363 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, από δερματολόγους στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Όλοι οι εθελοντές είχαν μέτριου έως σοβαρού βαθμού υπογένειο λίπος, όπως λέγεται επιστημονικά το διπλοσάγονο, και ήταν πολύ δυσαρεστημένοι από την εμφάνισή τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας» (BJD), στους μισούς εθελοντές έγινε έγχυση της ουσίας στο υπογένειο λίπος, και στους άλλους μισούς έγχυση μιας ανενεργού ουσίας (ψευδοφαρμάκου).

Συνολικώς, έγιναν σε κάθε εθελοντή τέσσερις εγχύσεις, ενώ δοκιμάστηκαν δύο δόσεις της ATX-101 και μία δόση του ψευδοφαρμάκου.

Με την υψηλή δόση του ΑΤΧ-101, το 65% των εθελοντών είχαν μείωση του υπογενείου λίπους κατά τουλάχιστον μία μονάδα σε μία κλίμακα βαθμολόγησής του από 0 έως 5, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές που έκαναν έγχυση του ψευδοφαρμάκου ήταν 23%.

Αντίστοιχα, το 75% των εθελοντών που έκαναν έγχυση με το ΑΤΧ-101 δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη νέα τους εμφάνιση, έναντι του 29% όσων έκαναν έγχυση με το ψευδοφάρμακο.

Η μείωση του υπογενείου λίπους δεν συνοδεύτηκε από περαιτέρω χαλάρωση του δέρματος, ενώ η χορήγηση του ΑΤΧ-101 έγινε καλά ανεκτή από τους ασθενείς.

Το ΑΤΧ-101 είναι συνθετική μορφή ενός οξέος που λέγεται δεοξυχολικό και μειώνει το υπογένειο λίπος προκαλώντας καταστροφή των λιπωδών κυττάρων.

Η έγχυσή του προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία διεγείρει την άφιξη στο σημείο της έγχυσης μιας ομάδας κυττάρων του οργανισμού που λέγονται μακροφάγα και «τρώνε» τα απορρίμματα που απομένουν έπειτα από την καταστροφή των λιπωδών κυττάρων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπέρτχολντ Ρτσάνυ, ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Charité, στο Βερολίνο, «η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι οι υποδόριες εγχύσεις της ΑΤΧ-101 προκαλούν κλινικά και στατιστικά σημαντική μείωση του υπογενείου λίπους, ελαττώνουν την ψυχολογική επίπτωσή του στους ασθενείς και είναι καλά ανεκτές.

»Η παρούσα μελέτη και τρεις πρόσθετες φάσης ΙΙΙ κλινικές μελέτες του ΑΤΧ-101 μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την πρώτη τεκμηριωμένη, μη χειρουργική μέθοδο ελάττωσης του υπογενείου λίπους».

Από την πλευρά του, ο δρ Ματ Γκας, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων, σχολίασε πως η όλη έρευνα αποτελεί ένα «συναρπαστικό βήμα» προς «μία ασφαλή και μη χειρουργική λύση για την αφαίρεση του ανεπιθύμητου υπογενείου λίπους».

Και πρόσθεσε πως, αν τελικά εγκριθεί για διάθεση στο ευρύ κοινό, μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική, ελάχιστη επεμβατική θεραπεία για το διπλοσάγονο.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς

newsitamea

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika