Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

30 Χρήσεις του ξιδιού που σίγουρα θα σας λύσουν τα χέρια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

34

30 Χρήσεις του ξιδιού που σίγουρα θα σας λύσουν τα χέρια

Είναι πάντα ωραία ιδέα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας για άλλους σκοπούς. Κάνοντας πράσινη οικονομία,σκέφτεστε οικολογικά.Για να μην αναφέρουμε ότι χρησιμοποιώντας αυτά τα φυσικά προϊόντα,θα είναι λιγότερο τοξικά για σας και τους άλλους συγκατοίκους στο νοικοκυριό σας. 

Ακολουθούν μερικές  χρήσεις  του ξιδιού

1. Αποσκληρυντικό υφάσματος: προσθέστε ¼ της κούπας ξίδι στο πλυντήριό σας να μαλακώσετε τα υφάσματά σας.

2. Αφαιρεί το στατικό κόλλημα από τα ρούχα που δημιουργείται από τον στατικό ηλεκτρισμό και τη σκόνη που κολλάει στα πλαστικά πράγματα. Προσθέστε την ίδια ποσότητα για να μειώσετε το κόλλημα αυτό.         

3. Αφαιρεί τους λεκέδες.Μουσκέψτε τα ρούχα σας με ξίδι για να απαλλαγείτε από κάθε είδους λεκέδων.

4.Σπρέι για κάθε χρήση. Φτιάξτε το σπρέυ σας για κάθε σκοπό με ξίδι και λεμόνια.

5.Καθαριστικό ενεμάτων (μείγματα  συνδετικής σκόνης και νερού που εισάγονται με πίεση στις ρωγμές).Καθαρίστε τη μπανιέρα σας και τα πλακάκια σας με μείγμα ξιδιού χωρίς τρίψιμο.

6.Αφαιρεί την τσίχλα.Ζεσταίνετε λίγο ξίδι στο φουρνάκι μικροκυμάτων και πλένετε την περιοχή όπου έχει κολλήσει η τσίχλα.Τότε θα διαλυθεί.

7.Καθαρίζει τα ανοξείδωτα ατσάλια.Σκουπίστε τις ανοξείδωτες σας επιφάνειες με ένα μείγμα σόδας μαγειρικής με ξίδι.

8.Καθαριστικό δερμάτινων επίπλων.Καθαρίστε  τα δερμάτινά σας έπιπλα με ένα δείγμα από ξίδι και ελαιόλαδο.

9.Φυσικό λευκαντικό.Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ξύδι για να ασπρίσετε τη μπουγάδα σας.Προσθέτοντας ξίδι και οξυζενέ στο πλύσιμο,θα σας ξανακάνει τα μουντά, ξεθωριασμένα μαξιλάρια σας πάλι ζωντανά.

10.Εμποδίζει τον πάγετό.Κρατήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας μακρυά από τον παγετό σκουπίζοντας τα με ένα μείγμα ξιδιού και νερού.Αυτό το στρώμα θα κρατήσει μερικές εβδομάδες.

11.Φρεσκάρει τον αέρα.Αφαιρέστε τη μυρωδιά τοποθετώντας ένα μπωλ με ξίδι στο μέρος απ’όπου προέρχεται η μυρωδιά.Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε μπουκάλι σπρέι  με ίσα μέρη νερού για εξουδετέρωση της κακοσμίας στον αέρα.

12.Αφαιρεί τους δακτύλιους του νερού. Αναμείξτε ίσα μέρη ξιδιού και ελαιόλαδου,βουτήξτε ένα ύφασμα στο μείγμα και σκουπίστε τους δακτύλιους ,μαζί με τα νερά του ξύλου. Για δερμάτινα έπιπλα χρησιμοποιήστε μόνο ξίδι.

13.Διώχνει τις γάτες.Ραντίστε μια περιοχή με λίγο ξίδι για να διώξετε τις γάτες.

14.Καθαρίζει τη σκουριά.Αν έχετε ένα σκουριασμένο εργαλείο ή πράγμα,μουσκέψτε το για μια νύχτα στο ξίδι.Ξεπλύνετε τα  αντικείμενα με νερό και το  ξίδι δεν θα τα επηρεάσει.

15.Θεραπεία αθλητικού ποδιού.Μουσκέψτε τα πόδια σας σε λίγο ξίδι 3 βραδυές κάθε εβδομάδα και θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τους μύκητες.

16.Καθαριστικό ψυγείου.Καθαρίστε το ψυγείο σας σκουπίζοντας το με ένα μείγμα νερού και ξιδιού σε ίσα μέρη.

17.Απολυμαντικό ξύλων κοπής (λαχανικών και κρέατος).Καθαρίστε τα ξύλα αυτά κοπής σκουπίζοντας τα με ξίδι ύστερα από κάθε χρήση.

18.Ξεβουλώνει τις σωληνώσεις της αποχέτευσης.Βάλτε λίγο σόδα μαγειρικής στις σωληνώσεις,μετά ρίχτε λίγο ξίδι μέσα και αφήστε το να κάνει μπουρμπουλήθρες.Μετά καθαρίστε τες με βραστό,άφθονο νερό.

19.Καθαριστικό φούρνου μικροκυμάτων.Προσθέστε ¼ ξίδι σε ένα μπωλ με μια κούπα νερού.Θερμάνετε το μείγμα σας για λίγα λεπτά στο φουρνάκι και αφήστε το να εξατμιστεί.Μετά σκουπίστε το φουρνάκι και τις συμπυκνωμένες σταγόνες,αφού αφαιρέσετε το μπωλ.

20.Καθαρίζει το μηχάνημα αποκομιδής απορριμμάτων (μέσα στο νεροχύτη). Παγώστε ένα μείγμα από μια κούπα ξίδι με αρκετό νερό και βάλτε το σε παγοθήκες. Αλέστε το μέσα στο μηχάνημα  και μετά ξεπλύνετε το με κρύο νερό.

21.Καθαριστικό καφετιέρας.Θα έπρεπε να πλένετε το δοχείο της καφετιέρας κάθε μήνα.Καθαρίστε το με ευκολία κάνοντας ένα βράσιμο με ίσα μέρη ξιδιού και νερού.

22.Καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων.Κάντε μια πλύση με ξίδι και σόδα μαγειρέματος για καλό πλύσιμο.                    

23.Γυαλιστικό παπουτσιών.Απλώστε ξίδι στα παπούτσια σας με χαλασμένο δέρμα και θα γυαλίσουν.

24.Καθαριστικό τζαμιών. Αναμείξτε ίσα μέρη ξιδιού και νερού,βάλτε το υγρό μείγμα σε μπουκάλι σπρέι’ και ψεκάστε τα τζάμια. Σκουπίστε έπειτα με μια εφημερίδα για να  αποφύγετε τις ραβδώσεις.

25.Σκοτώνει μικρόβια και μαλακώνει το κρέας.Προσθέστε λίγο ξίδι στη μαρινάδα σας για να σκοτώσετε τα μικρόβια στο κρέας και να το κάνετε πιο αφράτο.Πειραματιστείτε με την ποσότητα και πώς επηρεάζει τη γεύση.Μπορείτε να μουσκέψετε το κρέας σας στο ξίδι αποβραδύς και να το ξεπλύνετε την επόμενη μέρα.

26.Ξεπλένει τα φρούτα και τα λαχανικά. Αναμείξτε 3 μέρη νερό κι ένα μέρος ξίδι και βάλτε το μείγμα σε μπουκάλι σπρέ’υ’.Ψεκάστε τα φρέσκα προ’ι’όντα με το υγρό για να εξαλείψετε τα βακτήρια και τα υπολείμματα εντομοκτόνων.

27.Εμποδίζει το σπάσιμο από το τσόφλι του αυγού.Προσθέστε 2 κουτάλες ξίδι σε νερό,όταν βράζετε τα αυγά.

28.Απομακρύνει την πιτυρίδα.Τρίψτε το ξίδι στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το  πάνω για 15 λεπτά.Μετά ξεβγάλτε το. Καντε το μια φορά την εβδομάδα και θα ξεφλουδίζετε λιγότερο.

29.Θεραπεία από εγκαύματα από τον ήλιο. Επάλείψτε ξίδι στα εγκαύματα από ηλιοθεραπεία.Θα ανακουφίσει τις επηρεασμένες περιοχές.

30.Καθαριστικό γυαλιών.Τρίψτε λίγες σταγόνες από ξίδι στα γυαλιά σας να τα καθαρίσετε.

 

 

Μ. Σοφία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει να έχετε πάντοτε στο αυτοκίνητό σας

Efi Nika

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια – Το πρόγραμμα και οι θέσεις ανά σχολή

Efi Nika

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναμένεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών – Πώς να προφυλαχθείτε

Efi Nika