Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΙV ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Επιτέλους: Δραστική μείωση νέων ασθενών AIDS με παράλληλη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα θεωρώ πως είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες παγκοσμίως. Γιατί είναι σημαντική η ενημέρωση γύρω από το AIDS, να μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να μηδενίσουμε επιτέλους το στίγμα της ασθένειας.

Το ότι η ενημέρωση λειτουργεί αποδεικνύεται σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω τα στατιστικά δείχνουν τεράστια μείωση νέων μολύνσεων και θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι ασθενείς με AIDS ζουν μια ζωή μακριά από το φόβο του τέλους. Έχουν δημιουργήσει σχέσεις, οικογένεια, συνεχίζουν να ζουν χωρίς να τρομάζουν πως αύριο θα χάσουν τη μάχη.

Η ενημέρωση βοηθάει επίσης στη γενικότερη αποδοχή των ασθενών, καθώς όλο και περισσότεροι γνωρίζουν πως δεν κολλάς AIDS με την ανάσα, με το φιλί, με το άγγιγμα ή με μια χειραψία. Δεν χρειάζεται οι ασθενείς να ζουν απομονωμένοι, ξεκομμένοι από οικογένεια, συγγενείς και φίλους.

Ούτε αποτελεί εμπόδιο ή λόγο ώστε να μην εργαστεί, να μην προσληφθεί κάποιος σε μια θέση εργασίας. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα μερικά αγύριστα μυαλά, που θα πουν «καλυτέρα να φυλάω τα ρούχα μου». Είναι η ίδια μερίδα ανθρώπων που η έλλειψη ενημέρωσης και η άρνηση τους στη γνώση, θα τους φέρει αντιμέτωπους με άλλες δυσκολίες.

Εμείς κρατάμε τα θετικά νέα της ημέρας, πως οι αριθμοί των νέων ασθενών μειώνονται, το στίγμα εξαλείφεται και οι ασθενείς ζουν περισσότερο, μια ποιοτική ζωή.

Όσο θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση στις θεραπείες, στην προφύλαξη και στην ενημέρωση, θα κερδίζουμε ένα βήμα τη φορά. Για αυτό και είναι σημαντικό να δώσουμε περισσότερη δύναμη σε κοινότητες και οργανισμούς που στηρίζουν όλους μας.

Προληπτική ενημέρωση από νεαρή ηλικία μέχρι πως να ζεις καλύτερα με τον ιό. Είναι σημαντικό να ασκούμε πίεση στους πολίτικους της χώρας μας να πάρουν θέση και να στηρίζουν συνεχώς τα χρηματοδοτικά πρόγραμμα κατά του AIDS. Πριν τα χρειαστούμε και εμείς ή κάποιο δικό μας άτομο.

Τα στατιστικά που δείχνουν μείωση της εξάπλωσης του AIDS.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε που το AIDS επισημάνθηκε ως επιδημία. Κάτι που ισχύει από το 1981 μέχρι και σήμερα, καθώς σε αυτές τις 4 δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 86 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες και τα στατιστικά, παγκοσμίως ζουν 39 εκατομμύρια άνθρωποι με HIV. Εκ των οποίων τα 1.3 εκατομμύρια αυτών μολυνθήκαν μέσα στη χρονιά του 2022. Την ίδια χρονιά υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 630.000 άνθρωποι από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS.

Στα τέλη Δεκέμβριου του 2022 τα 29.8 εκατομμύρια ασθενών είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, συγκριτικά με τα 7.7 εκατομμύρια που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2010. Περισσότερα από 9 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό, δεν έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Από τα 39 εκατομμύρια που προανέφερα, τα 37.5 εκατομμύρια είναι ηλικίας 15 ετών και άνω. Το 1.5 εκατομμύριο είναι παιδιά ηλικίας από 0-14 ετών.

Στο σύνολο τους το 53% είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Δυστυχώς μέσα στο 2022, μόνο το 86% όσων είναι ασθενείς το γνώριζαν, ενώ ένα 14% ζει στην αγνοία. Αυτή η αγνοία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξάπλωση του AIDS και σε όσα άτομα έρθουν σε επικίνδυνη επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά δεδομένα από το UNAIDS, μπορεί σήμερα να ζουν περισσότεροι από ποτέ με AIDS ενώ ο αριθμός των νέων ασθενών μειώνεται. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: όλο και περισσότεροι ασθενείς ζουν για πολλά χρόνια λόγω της πρόσβασης σε θεραπείες. Ενώ ταυτόχρονα η ενημέρωση γύρω από το AIDS βοηθάει στη μείωση νέων μολύνσεων.

Το 2000 υπήρχαν 2.8εκ. νέες μολύνσεις ενώ το 2022 λιγότερο από μισές, στο 1.3εκ. Αντίστοιχα πριν 22 χρόνια μολύνονταν 530.000 παιδιά ηλικίας από 0-14 και σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στα 130.000. Οι διαφορές είναι τεράστιες και ελπιδοφόρες για το μέλλον.

Αφήστε τις κοινότητες να ανοίξουν το δρόμο.  – Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το 2023.

Ακολουθεί σε μετάφραση το μήνυμα για τη φετινή ημέρα από τον οργανισμό UNAIDS

Ο κόσμος μπορεί να τερματίσει το, με τις κοινότητες να πρωτοστατούν. Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε κοινότητες που ζουν με, κινδυνεύουν ή επηρεάζονται από τον ιό HIV αποτελούν την πρώτη γραμμή προόδου στην ανταπόκριση στον HIV.

Οι κοινότητες συνδέουν τους ανθρώπους με προσωποκεντρικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, οικοδομούν εμπιστοσύνη, καινοτομούν, παρακολουθούν την εφαρμογή πολιτικών και υπηρεσιών και ζητούν από τους παρόχους να λογοδοτήσουν.

Αλλά οι κοινότητες συγκρατούνται από την ηγεσία τους. Οι ελλείψεις χρηματοδότησης, τα εμπόδια πολιτικής και κανονιστικών ρυθμίσεων, οι περιορισμοί ικανότητας και οι καταστολές της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, εμποδίζουν την πρόοδο των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας του HIV.

Εάν αρθούν αυτά τα εμπόδια, οι οργανώσεις υπό την ηγεσία της κοινότητας μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παγκόσμια ανταπόκριση στον HIV, προωθώντας την πρόοδο προς το τέλος του AIDS.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή των επιτευγμάτων των κοινοτήτων. Είναι ένα κάλεσμα για δράση, για να μπορέσουν και να υποστηριχθούν οι κοινότητες στον ηγετικό τους ρόλο. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2023 θα τονίσει ότι για να απελευθερωθεί πλήρως το δυναμικό της ηγεσίας της κοινότητας και για να καταστεί δυνατή η λήξη του AIDS:

  • Οι ηγετικοί ρόλοι των κοινοτήτων πρέπει να καταστούν βασικοί σε όλα τα σχέδια και προγράμματα για τον HIV και στη διαμόρφωση, τον προϋπολογισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγησή τους. «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».
  • Οι ηγετικοί ρόλοι των κοινοτήτων πρέπει να χρηματοδοτούνται πλήρως και αξιόπιστα για να καταστεί δυνατή η απαιτούμενη κλίμακα και να υποστηρίζονται και να αμείβονται κατάλληλα. «Το να μην τερματίσεις το AIDS είναι πιο ακριβό από το να το τερματίσεις».
  • Τα εμπόδια στους ηγετικούς ρόλους των κοινοτήτων πρέπει να αρθούν. Απαιτείται ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον που να διευκολύνει τον ρόλο των κοινοτήτων στην παροχή υπηρεσιών HIV, να διασφαλίζει τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, για την προώθηση της παγκόσμιας απόκρισης στον HIV. «Καταργήστε τους νόμους που βλάπτουν, δημιουργήστε νόμους που εξουσιοδοτούν».

Οι κοινότητες ηγούνται της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS και σε όλο τον κόσμο διαμορφώνουν τις εκδηλώσεις και προσαρμόζουν τις λεπτομερείς εκκλήσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Μέσω φωτογραφιών και βίντεο που κοινοποιούνται από ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεντρώνονται από το UNAIDS, οι άνθρωποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το καλειδοσκόπιο των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα, να εμπνευστούν από την αποφασιστικότητα και την ελπίδα και να ακούσουν τις εκκλήσεις των κοινοτήτων για δράση.

Προσαρμόσιμα υλικά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θα κοινοποιηθούν στην ειδική σελίδα του UNAIDS για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ξεκινώντας τον Νοέμβριο.

Για να τονιστεί η αφηγηματική συνέχεια, ο συνδυασμός χρωμάτων και οι γραμματοσειρές του υλικού της καμπάνιας είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν τον Ιούλιο στο The Path That Ends AIDS. Οι εικόνες είναι επίσης παρόμοιες και απηχούν την ιδέα του σχεδιασμού όπως χρησιμοποιείται στο The Path That Ends AIDS, με σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου των κοινοτήτων. πρόσωπο επάνω. Τα υλικά προσαρμόζονται ανάλογα με τις χώρες και τις κοινότητες.

Επειδή η αλλαγή δεν εξαρτάται από μια στιγμή αλλά από ένα κίνημα, το μήνυμα «Αφήστε τις Κοινότητες να ηγηθούν» δεν θα ηχήσει μόνο μια μέρα. Θα είναι στον πυρήνα των δραστηριοτήτων που θα δημιουργηθούν τον Νοέμβριο. Αναζητήστε τη δημοσίευση της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με τίτλο Let Communities Lead, στα τέλη Νοεμβρίου, όπου θα φτάσει στο κρεσέντο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει να αντηχεί σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και μετά.

«Το τέλος του AIDS είναι δυνατό, είναι στα χέρια μας», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS, Winnie Byanyima. «Για να ακολουθήσει το μονοπάτι που τελειώνει το AIDS, ο κόσμος πρέπει να αφήσει τις κοινότητες να ηγηθούν».

 

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: UNAIDS

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika