Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο αντιοξειδωτικός σπόρος που προστατεύει από τον Καρκίνο του Μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες, μία ομάδα φυτοοιστροφόνων που βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών, δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Ο λιναρόσπορος προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, τα οποία αποδίδονται κυρίως στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και ω-3. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης λιγνάνες, μία ομάδα φυτοοιστροφόνων που βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών, δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τον καρκίνο. Ο ολόκληρος λιναρόσπορος χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας ή την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Ο λιναρόσπορος μειώνει επίσης τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή»), μια μείωση που σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Μια ομάδα ερευνητών και γιατρών του Καναδικού Κολεγίου Φυσικοπαθητικής Ιατρικής και του Κέντρου Καρκίνου Οτάβα στον Καναδά εξέτασε πολλές μελέτες σχετικά με τον λιναρόσπορο και τον καρκίνο του μαστού. Τα επιστημονικά στοιχεία δέκα μελετών που ανέλυσε δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο λιναρόσπορος έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν συχνά λιναρόσπορο ζούσαν περισσότερο.

Το 2013, μία άλλη καναδική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes & Control. Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφών για να αξιολογήσει την κατανάλωση του λιναρόσπορου και του ψωμιού από λινάρι σε 2.999 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και σε 3.370 υγιείς γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη «Γυναικεία διατροφή και υγεία», του Οντάριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου και ψωμιού από λινάρι σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ άλλες μελέτες αναφέρουν ότι ο λιναρόσπορος έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τη μετάσταση.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε αλεσμένο λιναρόσπορο και όχι ολόκληρο, γιατί το σώμα απορροφά πιο εύκολα τα ω-3 του. Ο ολόκληρος λιναρόσπορος περνά συνήθως από το έντερο χωρίς να χωνέυεται, που σημαίνει ότι το σώμα δεν παίρνει όλα τα οφέλη του. Μπορείτε να αλέσετε τους ολόκληρους σπόρους στο μίξερ. Καλό είναι να τους αλέθετε τη στιγμή που θα τους καταναλώσετε ή, διαφορετικά, να τους διατηρείτε στο ψυγείο για μόνο μερικές μέρες σε αεροστεγές δοχείο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα, ταγκίζουν αρκετά γρήγορα.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. 

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό το Ελληνικό φρούτο σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Efi Nika

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika