Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς όταν πάνε για κολύμπι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ενα συνηθισμένο ερώτημα των αρρώστων και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών προς τους γιατρούς τους είναι το εάν ακίνδυνα μπορούν να κολυμπούν το καλοκαίρι.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς σε μια ναυτική χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα με εκατοντάδες νησιά χάνονται κάθε χρόνο τόσο πολλοί άνθρωποι από πνιγμό.

Υπονοούν προφανώς ότι οι άνθρωποι πνίγονται γιατί δεν ξέρουν μπάνιο. Ομως η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο άνθρωπος μέσα στο νερό είναι αδύναμος. Μια στιγμιαία απώλεια των αισθήσεων είναι ικανή να τον οδηγήσει στον πνιγμό. Ακόμα και ο καλύτερος κολυμβητής κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του με μια απλή λιποθυμία μέσα στο νερό.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ίσως κατηγορία πνιγμών οφείλεται σε παθολογικά αίτια, γεγονός που δεν μπορεί πάντα να αποδειχθεί.

Οσοι παίρνουν φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή, μπορεί μέσα στη θάλασσα να πέσει η πίεσή τους και να λιποθυμήσουν, οπότε αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να πνιγούν. Αυτοί κυρίως είναι οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους διαβητικούς που παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα ή ινσουλίνη οπότε μπορεί να πάθουν μέσα στη θάλασσα υπογλυκαιμία που τη συνοδεύει κατά κανόνα λιποθυμία και η οποία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πνιγμό.

Επίσης, παθολογικές καταστάσεις όπως ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ασφαλώς αιτίες πνιγμού όταν συμβούν κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Σπανιότερα, το μπάνιο σε παγωμένα νερά μπορεί να προκαλέσει σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς με εκδήλωση αιφνίδιων θανατηφόρων αρρυθμιών την ώρα της κολύμβησης.

Στις περιπτώσεις αυτές ακόμα και η νεκροτομή δεν μπορεί να διαπιστώσει το ακριβές αίτιο του θανάτου. Για αυτό, η πιο απλή λύση για την προφύλαξη από τον πνιγμό είναι να μην κολυμπάει κανείς μόνος του σε ερημική παραλία ακόμα και εάν δεν πάσχει από τίποτα. Αυτό είναι η πιο σοφή συμβουλή.

Ομως, αναμφισβήτητα, οι οργανωμένες παραλίες με την παρουσία έμπειρων διασωστών πρέπει να αποτελούν τις παραλίες εκλογής τουλάχιστον για τους αρρώστους που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή. Ετσι, μόνο όποιος είναι προσεκτικός αποφεύγει τις κακοτοπιές της κολύμβησης απολαμβάνοντας με ασφάλεια το μπάνιο του.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea