Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κρυολόγημα: Οι τροφές για να το ξεπεράσετε ταχύτερα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κρυολόγημα: Οι τροφές για να το ξεπεράσετε ταχύτερα

Κρυολόγημα: Οι τροφές για να το ξεπεράσετε ταχύτερα!!!

Όσο και αν προσπαθήσουμε να προστατευθούμε από το απλό κρυολόγημα ή από κάποια ίωση, η αλήθεια είναι ότι και αυτόν το χειμώνα θα περάσουμε κάποιες μέρες με τα γνωστά συμπτώματα του βήχα, της καταρροής (συνάχι), του πονόλαιμου και του πυρετού.

Και μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικά φάρμακα που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε το κρυολόγημα, αλλά δεν βλάπτει να γνωρίζουμε τρόπους να βοηθήσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας και να θωρακίσουμε καλύτερα τον οργανισμό μας για να ξεπεράσει τα συμπτώματα.

Δείτε ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώνετε σε περίπτωση κρυολογήματος ή ίωσης για να το ξεπεράσετε ταχύτερα:

Κοτόσουπα: Είναι θρεπτική και ενυδατική. Υπάρχουν επίσης κάποιες σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η σούπα με κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος και έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζεστή κοτόσουπα μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των μικροσκοπικών τριχών στις ρινικές διόδους (ρουθούνια) να προστατεύουν το σώμα από την εισαγωγή -μέσω της εισπνοής- βακτηρίων και ιών.

Σκόρδο: Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική προσθήκη ως μπαχαρικό σε τροφές όπως η σούπα. Έχει αντιμικροβιακές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες και μπορεί να σας ανακουφίσει εν μέρει από τη ρινική συμφόρηση.

Τζίντζερ: Έχετε στομαχόπονο; Ναυτία; Το τζίντζερ είναι ιδανικό για να απαλύνει τα συμπτώματα αυτά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Δοκιμάστε να το προσθέσετε τριμμένο ή σε μορφή σκόνης σε άλλες τροφές.

Ζεστό τσάι: Το πράσινο, το μαύρο και το τσάι oolong έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν κάθε νόσο. Ακόμα και η εισπνοή του ατμού από το ζεστό ποτήρι με το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι και λίγο χυμό λεμονιού για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο.

Μπανάνα: Οι μπανάνες αφομοιώνονται εύκολο από το στομάχι. Είναι τροφή που βοηθάει με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και διάρροια, που συχνά συνοδεύουν τη γρίπη. Οι μπανάνες μαζί με το ρύζι, το μήλο και το φρυγανισμένο ψωμί, συνθέτουν την διατροφή BRAT (Banana, Rice, Apple, Toast), την οποία πολλοί γιατροί συστήνουν ως βασικό “όπλο” κατά την ανάρρωση επό τις στομαχικές διαταραχές και όταν πλέον το στομάχι είναι έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι στερεές τροφές.

Χυμοί λαχανικών: Ένα ποτήρι από χυμό λαχανικών με χαμηλό νάτριο θα ενισχύσει άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσετε ταχύτερα τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αν αναζητάτε κάτι πιο γλυκό, επιλέξτε φρέσκους χυμούς φρούτων.

Το κοινό κρυολόγημα

***Το κοινό κρυολόγημα, γνωστό και ως ρινοφαρυγγίτιδα, οξεία ρινοφαρυγγίτιδα ή απλώς κρυολόγημα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή (ρινόρροια) και πυρετό. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες, ορισμένα, ωστόσο, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες. Ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοϊό.

Οι οξείες λοιμώξεις της μύτης, των ιγμορείων, του λαιμού ή του λάρυγγα (λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού) κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την περιοχή του σώματος που έχει προσβληθεί περισσότερο. Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει κατά κύριο λόγο τη μύτη, η φαρυγγίτιδα το λαιμό και η ιγμορίτιδα τα ιγμόρεια. Τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη παρά της καταστροφής των ιστών από τους ίδιους τους ιούς. Η πρωταρχική μέθοδος πρόληψης ενάντια στη λοίμωξη είναι το πλύσιμο των χεριών, ενώ αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ιατρικής μάσκας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του. Πρόκειται για την πιο συχνή μεταδοτική νόσο στον άνθρωπο. Οι ενήλικες εμφανίζουν 2-3 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12. Πρόκειται για μια λοίμωξη που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.

Γιατροσόφια για το κρυολόγημα

Ποδόλουτρο με μουστάρδα
Σε μια λεκάνη, αναμίξτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδας σε 1 λίτρο ζεστό νερό και απολαύστε ένα ιδιόμορφο αλλά θαυματουργό ποδόλουτρο. Η μουστάρδα αντλεί το αίμα στα πόδια, βοηθώντας στην αποσυμφόρηση.

Η άλλη χρήση της μουστάρδας
Εναλλακτικά, αλέστε μέχρι τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους μουστάρδας και προσθέστε νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα. Στη συνέχεια αλείψτε τη στο στήθος σας. Το πικάντικο άρωμα της μουστάρδας βοηθά να βγουν από το …αδιέξοδο τα αποπνικτικά ιγμόρεια, ενώ η θερμότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την αποσυμφόρηση.

Προσοχή όμως, μην αφήσετε την πάστα αυτή για περισσότερο από 15 λεπτά, γιατί μπορεί να κάψετε το δέρμα σας. Για να το προστατεύσετε, απλώστε στο στήθος σας πριν από τη μουστάρδα, ένα στρώμα βαζελίνης.

Βραστές… εισπνοές
Ρίξτε λίγο βραστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε από πάνω το κεφάλι σας (προσοχή μην καείτε όμως) και έπειτα σκεπάστε με μία πετσέτα για να παγιδεύσετε τον ατμό. Προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη για 5 έως 10 λεπτά.

Για να κάνετε τις εισπνοές πιο μυρωδάτες και αποτελεσματικές, προσθέστε στο νερό 5 έως 10 σταγόνες έλαιο θυμαριού ή ευκαλύπτου. Στην περίπτωση αυτή, όμως θυμηθείτε να έχετε κλειστά τα μάτια σας, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας.

Σκόρδο, το αντισηπτικό
Η αντισηπτική δράση του σκόρδου είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας καταπονημένος οργανισμός, για να απαλλαγεί από λοιμώξεις, ιούς και μικρόβια. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γενναίων, κρατήστε μια μικρή σκελίδα ή μισή σκελίδα σκόρδο στο στόμα σας και αναπνεύστε τις αναθυμιάσεις.

Αν η μυρωδιά γίνει πολύ έντονη, όσο μαλακώνει η σκελίδα, απλά μασήστε τη γρήγορα και καταπιείτε με νερό.

Αλατόνερο, σε δόσεις
Στην περίπτωση που υποφέρετε από πονόλαιμο, γεμίστε ένα ποτήρι με ζεστό νερό, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και κάντε γαργάρες. Το αλάτι απαλύνει τον πόνο.

Ή λεμονόνερο για άρωμα
Προσθέστε χυμό από φρέσκο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και όπως και στην περίπτωση του αλατόνερου, κάντε γαργάρες. Αυτό δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, το οποίο είναι ιδιαίτερα εχθρικό σε βακτήρια και ιούς.

ΠΗΓΕΣ : onmed.gr , el.wikipedia.org , clickatlife.gr και  newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika