Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

20:00 Μέριμνα: Υπηρεσία Παιδιατρικής Φροντίδας στο Σπίτι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μέριμνα -Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας (World Hospice and Palliative Care ..

Day,www.worldday.org) στις 13 Οκτωβρίου, παρουσιάζει τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της μοναδικής στην Ελλάδα Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι. Η παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα (pediatric palliative care) αφορά την ολοκληρωμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων που ζουν με μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αρρώστια ή αντιμετωπίζουν το τελικό στάδιο μιας τέτοιας ασθένειας. Ταυτόχρονα παρέχεται υποστήριξη σε όλα τα μέλη της οικογένειας που επηρεάζονται από τις προκλήσεις της σοβαρής αρρώστιας.

Η Μέριμνα ιδρύθηκε το 1995 από εννέα καθηγητές πανεπιστημίου, διευθυντές τμημάτων σε παιδιατρικά νοσοκομεία, έμπειρους κλινικούς της υγείας και εκπαιδευτικούς και αναπτύσσει εδώ και 17 χρόνια ένα ευρύ κοινωνικό έργο που απευθύνεται σε παιδιά και οικογένειες που βιώνουν την εμπειρία μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας ή το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου (www.merimna.org.gr). Στα πλαίσια του έργου αυτού, η Μέριμνα λειτουργεί δυο, μοναδικές στο είδος τους, υπηρεσίες: την Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι για παιδιά και εφήβους με χρόνιες και εξελικτικές παθήσεις και το Συμβουλευτικό Κέντρο που προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και σχολικές κοινότητες που βιώνουν σημαντικές απώλειες.
Η Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, ιδρύθηκε το 2010 και τα δύο χρόνια λειτουργίας της παρείχε φροντίδα σε 52 οικογένειες παιδιών ηλικίας από 0 έως 18 ετών, που ζουν με μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αρρώστια. Τα παιδιά που έχουν λάβει φροντίδα από την Υπηρεσία πάσχουν από κακοήθη νεοπλασίες, νευρολογικά/ νευρομυϊκά νοσήματα καθώς και σπάνιες ασθένειες που δεν μπορούν να θεραπευτούν με τα σύγχρονα ιατρικά μέσα και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους. Σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές της ανακουφιστικής φροντίδας, η Υπηρεσία παρέχει: α) ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα του μικρού ασθενή, β) ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού ή εφήβου καθώς και όλων των μελών της οικογένειας, γ) πνευματική στήριξη από εκπρόσωπο της Εκκλησίας, για όσες οικογένειες την επιθυμούν, δ) διασύνδεση με το σχολείο για τη στήριξη των εκπαιδευτικών, των φίλων και συμμαθητών του άρρωστου παιδιού και ε) στήριξη των μελών της οικογένειας κατά τη διάρκεια του πένθους. Η Υπηρεσία στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας (παιδίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), η οποία συνεργάζεται με ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών πολιτών που παρέχουν βοήθεια και στήριξη στις οικογένειες για την αντιμετώπιση των πρακτικών αναγκών τους.
Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, καθώς ηΜέριμνα λειτουργεί στηριζόμενη αποκλειστικά σε δωρεές και χορηγίες από ιδρύματα και ιδιώτες. Αποφασιστική για την έναρξη της Υπηρεσίας ήταν ευγενική δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», η οποία συνεχίστηκε και το δεύτερο έτος λειτουργίας, ενώ σταθερός υποστηρικτής είναι και το Σωματείο «Φίλοι της Μέριμνας».
Με αφορμή την επετειακή ημέρα της 13ης Οκτωβρίου, καλούμε την Πολιτεία και τους πολίτες ναυποστηρίξουν τη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα μας ανάλογη υπηρεσία για το παιδί ή τον έφηβο με σοβαρή και μη θεραπεύσιμη ασθένεια. Κάθε προσφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μετράει. Είναι πολύτιμη για να συνεχίσει η Μέριμνα να εξασφαλίζει για κάθε παιδί, έφηβο και οικογένεια τις συνθήκες εκείνες που τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια κάθε στιγμή της ζωής τους.
Μέριμνα – Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο
Παπανικολή 2Α, Σίδερα Χαλανδρίου 152 32, Αθήνα
Website: www.merimna.org.gr, E-mail: merimna@cs.ntua.gr
Τηλ. Μέριμνας : 210 6463367, Φαξ: 210 6452338,
Αρ. Λογαρισμού:
AlphaBank: GR 2601 401150 1150 02 002 017 657
Τράπεζα Πειραιώς: GR 58 0172 0530 0050 5304 5477 431

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Γιατί τα κοpίτσια στις μέρες μας είναι τόσο επιθετικά

Efi Nika

Μπαμπάς κοιμίζει το μωράκι του πάνω στην κιθάρα του ενώ του τραγουδά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika