Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εγκρίθηκε φάρμακο που «κόβει» τη λαχτάρα για αλκοόλ

Εγκρίθηκε φάρμακο που «κόβει» τη λαχτάρα για αλκοόλ
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εγκρίθηκε φάρμακο που «κόβει» τη λαχτάρα για αλκοόλ

Ένα νέο φάρμακο που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), αφού μελέτες έδειξαν πως μπορεί να ελαττώσει τη λαχτάρα για ποτό.

Το φάρμακο λέγεται ναλμεφένη και σε μελέτες σε σχεδόν 2.000 αλκοολικούς έδειξαν ότι μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξη της λήψης της, μειώνεται κατά 40% η ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν.

Μέσα σε ένα εξάμηνο, δε, η μείωση φτάνει το 60% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα μπουκάλι κρασί λιγότερο την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με συνεχή ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πασχόντων από αλκοολισμό, η οποία θα εστιάζεται στην μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή.

Η νέα θεραπεία «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» στην θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ, σχολίασε ο δρ Καρλ Μαν, επικεφαλής στο Τμήμα Έρευνας του Εθισμού στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και επικεφαλής του Τμήματος Εθιστικής Συμπεριφοράς & Ιατρικής Εθισμού στο Κεντρικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Μάνχαϊμ, στη Γερμανία.

«Για μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από εξάρτηση στο αλκοόλ, η ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί έναν πιο αποδεκτό και ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο», δήλωσε ο δρ Μαν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιοϊατρικής Έρευνας του Αλκοολισμού (ISBRA).

Η ναλμεφένη δρα στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου, οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση του συστήματος παρακίνησης (είναι αυτό που ορίζει τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς).

Οι δοκιμές του φαρμάκου έδειξαν ότι η ναλμεφένη εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική έπειτα από ένα χρόνο λήψης, γεγονός που υποδηλώνει ότι παρέχει μακροχρόνιο όφελος στους ασθενείς.

Η έγκριση του ΕΜΑ καλύπτει και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι το φάρμακο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στα μέσα του 2013.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…

Efi Nika

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναμένεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών – Πώς να προφυλαχθείτε

Efi Nika

Αποτρίχωση με λέιζερ: Τι είναι και πως να προφυλαχτείτε από τις επιπλοκές

Efi Nika