Newsitamea.gr
AMEA news

Ένα γαϊτανάκι καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, ANAMESA μας

Ένα γαϊτανάκι καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, ANAMESA μας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Ένα γαϊτανάκι καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, ANAMESA μας
Ένας ξεχωριστός καλλιτεχνικός διάλογος χωρίς διακρίσεις θα λάβει χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, κέντρα πολιτισμού αλλά και δημόσιους χώρους από την Τετάρτη 13 μέχρι και το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013. Το Festival ANAMESA συγκεντρώνει στη χώρα μας νέους ευρωπαίους καλλιτέχνες, άτομα με και χωρίς αναπηρία για να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τις δημιουργίες τους, εμπνευσμένες από το έργο του Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος δούλεψε πάνω στην έννοια της εικόνας και την «αποδοχή» του σώματος με σκοπό μια αρμονική συνύπαρξη όλων μας στο παρόν και στο μέλλον.
«Στο ξεχωριστό αυτό φεστιβάλ δεν ψάχνουμε την ισότητα, ξεκινούμε με αυτό το δεδομένο» αναφέρει στο «Βήμα» η εκ των διοργανωτών κυρία Ευαγγελία Ντζιούνη, τονίζοντας ότι χάρη στην πρωτοβουλία αυτή νέοι από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία θα έρθουν κοντά και θα αλληλεπιδράσουν μέσα από την Τέχνη. Εξάλλου το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά και τη γαλλική ομάδα χορού DK-BEL, έχει αποσπάσει τον τίτλο της Παγκόσμιας Πιλοτικής Εκπαιδευτικής Δράσης.
Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημείο έναρξης σειράς καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων που συμβολίζουν την κατάργηση των προκαταλήψεων και διακρίσεων, όπως είναι η αναπηρία, οι υποβαθμισμένες περιοχές, η κοινωνία ή μια χώρα σε κρίση. Όπως επισημαίνει η κυρία Ντζιούνη, η οποία έχει παρακολουθήσει αντίστοιχα εργαστήρια μεικτών ομάδων στη Γαλλία, «η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν είναι η διαφορά της γλώσσας κι όχι η αναπηρία. Μια δυσκολία όμως, που ξεπερνιέται τελικά εύκολα».
«Όταν μόνο η Τέχνη μπαίνει ANAMESA μας»
Καλλιτεχνικά εργαστήρια, ανοιχτές παραστάσεις στην «Τεχνόπολις» και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», εκθέσεις φωτογραφίας και γλυπτικής, αλλά και παραστάσεις δρόμου στο πλαίσιο του καρναβαλιού του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα του τριημέρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση της Πέμπτης 14 Μαρτίου, η οποία γίνεται στην Τεχνόπολη στις 5 το απόγευμα με είσοδο ανοιχτή για το ευρύ κοινό.
Το ξεχωριστό της παράστασης αυτής είναι ότι δημιουργείται – μόλις μία εβδομάδα πριν από την επίσημη παρουσίασή της – από μεικτές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Για την παράσταση δουλεύουν ομάδα γάλλων χορευτών που έφτασα στη χώρα μας για να κάνουν εργαστήρια σε συνεργασία με την ομάδα χορού Αγγελόσκονη και τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που έχουν τις δικές τους μεικτές ομάδες.
Επίσης, εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», ξεκινώντας από την Πέμπτη 14/3 στις 8 το απόγευμα, οπότε παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Εγώ – Εσύ – Ανάμεσα». Σε αυτή συμμετέχουν φοιτητικές αρχιτεκτονικές εργασίες, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα εμπόδια στον χώρο για τα άτομα με αναπηρία, φωτογραφικά πορτρέτα από έφηβους μαθητές, βιντεοεγκατάσταση του Φίλιππου Βασιλείου και έκθεση γλυπτικής.
Το Σάββατο 16 Μαρτίου είναι κατεξοχήν ημέρα αφιερωμένη στο ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί από τις 3.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα να παρακολουθήσει μια σειρά παραστάσεων θεάτρου, χορού και μουσικής σε συνεχόμενη ροή. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα συμμετέχουν το Γαλλικό Λύκειο Βουδαπέστης, η ομάδα της οργάνωσης «Πόρτα Ανοιχτή», το 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης, το Σχολείο κωφάλαλων και βαρήκοων Πεύκης κ.ά.
Καλλιτεχνικό γαϊτανάκι στο κέντρο της Αθήνας
Το Φεστιβάλ ΑΝΑΜΕΣΑ βγαίνει στους δρόμους της Αθήνας την Παρασκευή 15 Μαρτίου, οπότε γύρω στα 500 άτομα – συμμετέχοντες του φεστιβάλ – θα ξεκινήσουν από την πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού που διοργανώνει ο δήμος της Αθήνας. Στη συνέχεια θα κινηθούν προς το Μοναστηράκι, την πλατεία Κοτζιά, την πλατεία Ομονοίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα καταλήξουν στο Πεδίον του Άρεως γύρω στις 7 το απόγευμα. Σε κάθε στάση θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικά δρώμενα από τις μεικτές ομάδες του φεστιβάλ.
«Η τέχνη δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων, αντίθετα πρέπει να απευθύνεται σε όλους και οφείλει να σπάει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της περιφέρειας. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι λόγοι κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και πρακτικής πρόσβασης, δεν επέτρεπαν πάντα την πρόσβαση των ΑμεΑ στην Τέχνη.
tovima.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea