ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

12 πράγματα που δεν ξέρατε για το junk food

12 πράγματα που δεν ξέρατε για το junk food

Ο κόσμος των junk food είναι νόστιμος, αλλά άκρως ανθυγιεινός

Τα junk food είναι η πιο ένοχη απόλαυση του σύγχρονου κόσμου και αποτελεί αδιαμφισβήτητο μέρος της pop κουλτούρας.

Δυστυχώς, όμως, η κατανάλωσή του έχει κι ένα τίμημα, αφού είναι βλαβερό για την υγεία, όταν αποτελεί συχνά το περιεχόμενο του πιάτου μας. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας πείσουν να το απολαμβάνετε πιο αραιά, έως καθόλου.

Πλήθος ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση junk food συνδέεται άμεσα με αύξηση της παχυσαρκίας, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και κάποια είδη καρκίνου.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν 8 ή 9, ακόμη και 10 κουταλιές ζάχαρη.

Αυτό που ίσως δεν έχετε ακούσει, όμως, είναι ότι το μεταλλικό κουτάκι είναι το πιο ακριβό από όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της, αφού φτιάχνεται με νερό, ζάχαρη, πρόσθετες ουσίες και καφεΐνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Daniel White σκότωσε τον Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, George Moscone και τον προϊστάμενο Harvey Milk (γνωστό ως τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άνθρωπο που εκλέχτηκε στην Καλιφόρνια).

Loading...

Ο White καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία, αλλά στην υπόθεσή του λειτούργησε ως ελαφρυντικό το ότι έπασχε από κατάθλιψη, η οποία προκλήθηκε και από την αλλαγή της διατροφής το, από υγιεινές τροφές σε γλυκά και κυρίως Twinkies, ένα αμερικάνικο γλυκό σνακ. Αυτό, μάλιστα, έμεινε στην ιστορία ως “Twinkie defense”, δηλαδή «υπεράσπιση των Twinkies».

12 πράγματα που δεν ξέρατε για το junk food

Γλυκό… junk

Το Halloween είναι η πιο ανθυγιεινή και «λιπαρή» γιορτή με περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια να πωλούνται για γλυκά, μόνο στην Αμερική.

Οι τηγανητές πατάτες είναι ο πιο δημοφιλής τύπος junk food παγκοσμίως. Μια μερίδα τηγανητές πατάτες από γνωστή, παγκόσμια αλυσίδα junk food μπορεί να φτάνει τις 600 θερμίδες και όχι μόνο δεν θα σας χορτάσει, αλλά θα σας κάνει να πεινάτε ακόμη περισσότερο.

Η πλειονότητα ερευνητών και διατροφολόγων συμφωνούν ότι τα λιπαρά από το junk food πυροδοτούν τον εγκέφαλο να ζητά περισσότερο φαγητό, κάτι που φυσικά οδηγεί μακροπρόθεσμα σε παχυσαρκία.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι ο δείκτης καρκίνου του μαστού στη χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης φαγητών τύπου junk food, με βάση πρότυπα της Δύσης.

Υπάρχει μια θεωρία που αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση γλυκών και junk food από παιδιά συνδέεται με βία αργότερα στη ζωή, παρ’ όλο που υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι και επιστήμονες που διαφωνούν ανοιχτά με αυτό.

12 πράγματα που δεν ξέρατε για το junk food

Πείτε «όχι» στο junk food κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που καταναλώνουν junk food στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό, αποκτούν παιδιά με τάση στην παχυσαρκία σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν επίσης τάση για διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και υψηλά λιπαρά.

Σε πολλά προϊόντα που κατατάσσονται στα junk food, βρίσκεται ένα συστατικό (alloxen), που χρησιμοποιείται στο ξάσπρισμα του αλευριού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη σε υγιή ζώα, καταστρέφοντας τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Φανταστείτε τι κάνουν σε ανθρώπους.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε ανθυγιεινό, γρήγορο φαγητό, θυμηθείτε ότι η πηκτική ουσία, δεξτρίνη καλαμποκιού, που χρησιμοποιείται συχνά σε junk food, είναι η κόλλα που συναντάμε σε φακέλους και γραμματόσημα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι νεαρές γυναίκες που καταναλώνουν junk food συστηματικά αναπτύσσουν υψηλότερο κίνδυνο για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια πάθηση που συνήθως προκαλεί διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.


 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

loading...
loading...