Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

11:09Εκρηξη της δαπάνης για φάρμακα κατά 25%

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, μετά την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 25%! Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση στις τιμές των….

φαρμάκων με την έκδοση τις επόμενες μέρες νέου Δελτίου Τιμών, εφαρμογή του rebate (υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες) και κυρώσεις στους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν.

«Θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Και σ’ αυτό βοηθά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στη ΝΕΤ. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση ιατρού, ο οποίος σε ένα μήνα έχει συνταγογραφήσει φάρμακα, αξίας 120.000 ευρώ, εκ των οποίων το 64% της δαπάνης, κατευθύνεται σε ένα φαρμακείο.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 240 εκατ.), κάνοντας λόγο για «υπερσυνταγογράφηση, πολυφαρμακία, υψηλές τιμές».
Υποστήριξε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται δεν θα επηρεαστεί «το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας» και διευκρίνισε: «θα περιορίσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί για παράδειγμα ν’ αντικαθίσταται ένα φάρμακο των 7 ευρώ με κάποιο άλλο που κάνει 57 ευρώ».
Εμμέσως ο κ. Λυκουρέντζος παραδέχτηκε ότι οι τιμές των γενοσήμων στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι υψηλές, προαναγγέλλοντας «ξεκαθάρισμα» των φαρμάκων, ώστε να μειωθούν οι τιμές τους. Για τους φαρμακοποιούς επανέλαβε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους και κάλεσε «τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους ασθενείς, απέναντι στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους».
Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις, από τις οποίες το υπουργείο Υγείας προσδοκά ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ και δεσμεύτηκε πως θα εφαρμοστούν επιστημονικά κριτήρια για τον νέο χάρτη υγείας. Ειδικά για τις προμήθειες στο ΕΣΥ πρότεινε την ίδρυση δικαστηρίου στη χώρα με αρμοδιότητα την εκδίκαση των ενστάσεων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ των ενστάσεων και της τελικής ανάδειξης του αναδόχου.
Βιομήχανοι 
Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαρακτήρισε εκτός ελέγχου την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, προειδοποιώντας ότι ασθενείς και επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006. Επίσης η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 – 2009 οδήγησε, τελικά, σε «κούρεμα» των ομολόγων και ζημία 1 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις μας, για το οποίο και ζητάμε αποζημίωση.     >>>>>>Της Ελένης Πετροπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea