Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΥΓΕΙΑ

10 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

diabitis-2

10 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια ιατρική πάθηση που έχει πάρει επικές διαστάσεις παγκόσμιος . Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ο αριθμός των πασχόντων ξεπέρασε τα 380 εκατομμύρια και αναμένεται την επόμενη 20ετία να αγγίξει τα 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από την νόσο 850.000 άτομα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν το γνωρίζουν.

Στης Η.Π.Α. πέρισσότεροι από 25 εκατομύρια άνθρωποι ζουν με το διαβήτη σύμφωνα με την Αμερικάνικη  Ένωση Διαβήτη και περίπου το 1/3 από αυτούς αγνοούν ότι έχουν αυτήν την πάθηση. Άλλα  79 εκατομύρια είναι προδιαβητικοί δηλ. αν δεν κάνουν κάποιες υγιεινές αλλαγές στη ζωή τους, θα αποκτήσουν διαβήτη.

Ακολουθούν μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια

1.Υπερβολική δίψα.

Αυτοί  που έχουν διαβήτη,έχουν εξτρά σάκχαρο στο αίμα τους αναγκάζοντας τα νεφρά τους να δουλέψουν πιο σκληρά ,ώστε να φιλτράρουν το ζάχαρο έξω από το αίμα. Αυτό προκαλεί αυξημένη ούρηση και μετά αυξημένη δίψα και εφύδρωση. Επομένως,αν ένα άτομο παρατηρήσει ότι είναι ουσιαστικά πιο διψασμένο απ΄το κανονικό ,καλό είναι να επισκεφτεί γιατρό.

2.Τσιμπήματα στα χέρια και στα πόδια.

Η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα παίζει μεγάλο ρόλο στη νευρική βλάβη,μια πάθηση που λέγεται Διαβητική Νευροπάθεια.Αυτή η νευρική βλάβη είναι ένας από τους κύριους λόγους ακρωτηριασμού στους διαβητικούς ανθρώπους.Επομένως,αν ένα άτομο παρατηρήσει τσιμπήματα στα χέρια ή στα πόδια ή αν έχει μια αίσθηση καψίματος στα χέρια ,στους βραχίονες,στους μηρούς ή στα πόδια για εκτεταμένη χρονική περίοδο,θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμβουλευτεί γιατρό.Η νευρική βλάβη είναι μη αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις.

3.Απώλεια βάρους.

Το ζάχαρο θεωρείται μια μεταβολική πάθηση και επιδρά στον τρόπο που το σώμα χρησιμποιεί την ενέργεια.Επειδή η υπερβολική ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα και αποβάλλεται στα ούρα του ανθρώπου,μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους γιατί η απώλεια σακχάρου σημαίνει επίσης απώλεια θερμίδων.Επομένως,ενώ το σώμα χάνει το σάκχαρο,χάνει και βάρος.Η συνεχής αποβολή της ζάχαρης στα ούρα θα οδηγήσει σε αυξημένη πείνα.

4.Συχνοουρία.

Όπως προαναφέραμε,το υπερβολικό σάκχαρο στο σώμα που είναι το γνώρισμα του διαβήτη,αναγκάζει τα νεφρά να δουλεύουν υπερωρίες για να αποβάλουν το σάκχαρο.Όσο πιο πολύ δουλεύουν τα νεφρά,τόσο πιο πολύ το άτομο νιώθει την ανάγκη να ουρήσει. Αυτό οδηγεί σε εφύδρωση και αυξημένη δίψα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στη βλάβη των νεφρών και ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια με τον καιρό,αν δεν ληφθεί φροντίδα και παρακολούθηση.

5.Δυσεπούλωτες πληγές.

Αυτό το σύμπτωμα είναι κάπως ένα μυστήριο.Οι γιατροί και  οι διαβητικοί έχουν παρατηρήσει για δεκαετίες ότι οι πληγές και τα τραύματα θεραπεύονται με υπερβολικά αργό ρυθμό.Ωστόσο,έρευνα πάνω στο θέμα δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα. Κανένας πραγματικά δεν ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό αλλά έχει παρατηρηθεί ότι οι διαβητικοί δεν θεραπεύονται εύκολα στις πληγές τους.Μια θεωρία λέει ότι το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα επεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να επουλώνει τις πληγές αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα το θέμα.

6.Θαμπή όραση.

‘Οπως έχουμε ήδη μάθει,ο διαβήτης τραβάει υγρά από τους ιστούς,προκαλώντας εφύδρωση. Όταν τραβήξει υγρό από το μάτι,όπως συμβαίνει συχνά με τους διαβητικούς, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να εστιάσει στα μάτια.Με τον καιρό,αν ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά,μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι,κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια της όρασης ή ολική τυφλότητα.Εκείνοι που παρατηρούν ότι η όρασή τους ξαφνικά αλλάζει και γίνεται θαμπή,θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως γιατρό.

7.Αίσθηση μεγάλης πείνας.

Όπως αναφέραμε πριν,η υπερβολική ζάχαρη που προκαλεί συχνοουρία,προκαλεί επίσης υπερβολική απώλεια σακχάρου που σημαίνει ότι το σώμα χάνει θερμίδες.Αυτό εξηγεί την ξαφνική απώλεια βάρους.Αλλά αυτή η απώλεια θερμίδων αφήνει στο σώμα την αίσθηση της πείνας που οδηγεί σε περισσότερο φαγητό και επομένως τη διαιώνιση του κύκλου.Αν λοιπόν νιώθετε υπερβολική πείνα μαζί με άλλα συμπτώματα από τη λίστα,άμεσα θα έπρεπε να επισκεφθείτε γιατρό.

8. Πρησμένα ούλα.

Ο διαβήτης εξασθενίζει την ικανότητα του σώματος να υπερνικά μικρόβια πολλά από τα οποία μπαίνουν στο σώμα από το στόμα.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό προβλήματα,όπως επώδυνα πρησμένα ούλα, τη διάβρωση του οστού της γνάθου και με τον καιρό την απώλεια δοντιών.Επίσης είναι πιθανά τα αποστήματα στο στόμα.Αν είχατε κάποια οδοντικά προβλήματα πριν αποκτήστε διαβήτη,αυτά θα επιδεινωθούν μετά.

9.Συχνές μολύνσεις.

Όπως και με τα τραύματα που δύσκολα επουλώνονται κι αυτά είναι ένα μυστήριο.Οι γιατροί και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς συμβαίνει αυτό παρά μόνο ότι ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παλέψει μολύνσεις.Εξαιτίας αυτού,οι διαβητικοί άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν.Για τις διαβητικές γυναίκες ,οι πιο κοινές μολύνσεις είναι στο ουροποιητικό σύστημα και οι κολπικές μολύνσεις.

10.Κόπωση.

Όταν το σώμα δεν δουλεύει σωστά,η κόπωση θα είναι πάντα κύριο θέμα για το διαβήτη. Μόνη της η κόπωση δεν είναι σημάδι αλλά συνδυαζόμενη με άλλα συμπτώματα από τη λίστα,είναι σοβαρή.Η κόπωση προκαλείται από ένα αριθμό παράγοντες,όπως η έντονη δουλειά των νεφρών και η απώλεια ζαχάρου που παρέχει λιγότερο καύσιμο στο σώμα.

Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή ιατρική πάθηση που ,αν μείνει χωρίς παρακολούθηση,μπορεί να είναι μοιραία.Δεν χρειάζεται όμως να γίνει έτσι.Όσο νωρίτερα διαγνωστεί,τόσο νωρίτερα να ξεκινήσει η θεραπεία.

Με όσα διαβάσατε,να επαγρυπνείτε για τα συμπτώματα της νόσου και να επισκέπτεστε γιατρό τακτικά.

Μ. ΣΟΦΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea