Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΙΔΕΙΑ

Κινητοποιήσεις δασκάλων και γονέων παιδιών ΑΜΕΑ στη Χαλκίδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Κινητοποιήσεις δασκάλων και γονέων παιδιών ΑΜΕΑ στη Χαλκίδα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χαλκίδα, παράσταση διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας έντεκα ειδικών τάξεων σε ισάριθμα σχολεία της Χαλκίδας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.
Γονείς και εκπαιδευτικοί παιδιών με ειδικές ανάγκες, βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ώρα διδασκαλίας στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας. Σε συναντήσεις τους με τους αρμόδιους φορείς, τονίζουν ότι αυτό είναι πρόβλημα που παρατηρείται κάθε χρόνο.Κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας για την αναλγησία που δείχνει απέναντι στα παιδιά ΑΜΕΑ, αναστέλλοντας τη λειτουργία έντεκα ειδικών τμημάτων, που τα προετοιμάζουν για την ομαλή ένταξη τους στο περιβάλλον του σχολείου.
Δάσκαλοι και γονείς έξω από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χαλκίδας
Τη στήριξη τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δείχνει και η ΕΛΜΕ Ευβοίας, ενώ μαζί με τους διαμαρτυρόμενους βρέθηκε και η κ. Σοφία Ντούρου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και ο κ. Χρήστος Θεοδουλίδης, υπεύθυνος του Κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Αρχικά πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, κ. Γιώργο Συρίμη, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι η απόφαση υποχρεωτικής μετακίνησης έντεκα (11) εκπαιδευτικών από Τμήματα Ένταξης στο Ειδικό Σχολείο Χαλκίδας, επήλθε μετά από ισχυρές πιέσεις από φορείς του Υπουργείου, χωρίς να συμφωνήσει ο ίδιος και χωρίς να έχει προηγηθεί η απόφαση του ΠΥΣΠΕ. Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι μέχρι αρχές Οκτώβρη θα έχει λυθεί το θέμα. Τέλος, στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι δεν έχουν βγει οι πίνακες αναπληρωτών, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκαν οι πίνακες αναπληρωτών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκίδας κ. Αικατερίνη Καραμάνου, η οποία δήλωσε: « Έχω ζητήσει την παραχώρηση εκπαιδευτικών αλλά δεν μου έχει απαντήσει κανείς. Μέχρι τις αρχές Οκτώβρη θα έχει λυθεί το θέμα. Σας νιώθω και συμπαρίσταμαι στο δίκαιο αγώνα σας».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας βρέθηκε και ο κ. Χρήστος Μπλέτσας, Ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ο οποίος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: « Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ήρθε σήμερα στα γραφεία Πρωτοβάθμιας και τώρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να συμπαραταχθεί μαζί με τους γονείς των παιδιών μας, στον αγώνα μας ώστε κάθε παιδί να έχει δάσκαλο. Θεωρώ απαράδεκτο τέλη Σεπτέμβρη να μην έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στα σχολεία, γιατί προφανώς για κάποιους, οι μαθητές είναι απλοί αριθμοί, ενώ από τι φαίνεται το κράτος Πρόνοιας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης έχει ήδη χρεωκοπήσει».

Από την άλλη μεριά, ο κ. Αλέκος Δεληβοριάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Γυμνασίου Χαλκίδας δήλωσε: «Μας εγκατέλειψαν. Δεν υπάρχουν καθηγητές να λειτουργήσει το Ειδικό Σχολείο. Θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στα Διεθνή δικαστήρια γιατί θέλουν να καταργήσουν την Ειδική Αγωγή. Το σχολείο με το υπάρχων προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι 5 καθηγητές, αντί για 25, μαζί με το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει».

Τέλος ο κ. Νίκος Μαργαρίτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Το σχολείο είναι κλειστό για 2 εβδομάδες περίπου. Την Παρασκευή πήραν τους δασκάλους από τα τμήματα ένταξης για να τους μεταφέρουν στο Ειδικό Σχολείο, με αποτέλεσμα να κλείσουν 11 τμήματα ένταξης. Χθες βγήκαν οι καταστάσεις αναπληρωτών. Τα ίδια πράγματα γίνονται κάθε χρόνο, αφού δεν υπάρχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στο σχολείο.

Το 2ο βασικό πρόβλημα μας είναι η μεταφορά των μαθητών. Ακόμα και όταν υπάρχουν δάσκαλοι, οι μεταφορές των μαθητών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τα παιδιά δεν μπορούν να έρθουν στο σχολείο, και είναι πάνω από μισά παιδιά που μετακινούνται π.χ. από Μακρυκάπα, Βάθεια, για να έρθουν στο σχολείο της Χαλκίδας. Τέλος, πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα ειδικά σχολεία στην Εύβοια». Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Συρίμη δήλωσε: «Σε μια εβδομάδα με 10 ημέρες θα ανακοινωθούν οι πίνακες αναπληρωτών, όπως μας δήλωσε, ενώ οι πίνακες των δασκάλων ανακοινώθηκαν χθές. Τα παιδιά μας θα κλείσουν ενάμιση μήνα χωρίς να πάνε στο σχολείο. Στις 30 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία θα παραστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να θέσει το θέμα και στον Περιφερειάρχη. Αυτό που γίνεται πρέπει να σταματήσει».

Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η σχολική χρονιά και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

eviaportal.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια – Το πρόγραμμα και οι θέσεις ανά σχολή

Efi Nika

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Υποκλίνεται όλος ο πλανήτης: Ο 11χρονος Έλληνας «Αϊνστάιν» Βασίλης Ντάτης κέρδισε μετάλλιο στην παγκόσμια Ολυμπιάδα – ΦΩΤΟ

Efi Nika