Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

08:23 Ευρωπαϊκό σχέδιο υγείας για τη γήρανση του πληθυσμού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Θέματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης είναι το αντικείμενο ενός νέου σχεδίου δράσης που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοινώθηκε στο πρώτο συνέδριο των εταίρων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας με θέμα την ενεργό και υγιή γήρανση (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing), το σχέδιο αναφέρεται σε έξι βασικούς τομείς που πρέπει να αντιμετωπιστούν εν όψει του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων.

Αρχικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι μόνο το 25% των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια, λαμβάνουν τα φάρμακά τους με τον σωστό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή.

Επιπλέον, αναφορά γίνεται και στο επίπεδο των χρόνιων ασθενειών στους ηλικιωμένους το οποίο αυξάνει την ανάγκη για βελτίωση της ολοκληρωμένης φροντίδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει ότι επιθυμεί τη χρήση προγραμμάτων τηλε-παρακολούθησης, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να παρακολουθούν και να αυτο-διαχειριστούν την κατάστασή τους πιο αποτελεσματικά και να μειώσουν την ανάγκη επίσκεψης στα ιατρεία.

Ακόμη, επισημάνθηκε η σημασία της βελτίωσης σχεδίων που αφορούν τη μείωση καιπρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για τηλε-παρακολούθηση, καθώς και ένα πρόγραμμα για την πρόληψη λειτουργικής αδυναμίας μέσω διατροφής και άσκησης.

Έπειτα, τα δύο τελευταία μέρη του προγράμματος απευθύνονται στην ανεξάρτητη διαβίωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρυνθεί τη χρήση των συστημάτων τεχνολογίας επικοινωνιών και πληροφορικής, που επιτρέπουν την κοινωνική επαφή, καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον προς τους ηλικιωμένους τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για να προσαρμοστούν κοινοί χώροι για την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Να σημειωθεί ότι κάθε σχέδιο θα αναπτυχθεί από μια ξεχωριστή ομάδα δράσης που θα περιλαμβάνει διάφορους stakeholders στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας, η οποία συστάθηκε από την Επιτροπή για τη βελτίωση των υπηρεσιών που αφορούν τη γήρανση του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας στο συνέδριο η αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο (digital agenda) και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, σχολίασε τη σημασία αυτής της συνδυασμένης προσπάθειας: “ Όλοι το ίδιο πράγμα χρειαζόμαστε. Το να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό απλά ρίχνοντας χρήματα στο πρόβλημα, [και ιδιαίτερα] όχι στο σημερινό κλίμα. Ούτε όμως και με την απλή μείωση των προϋπολογισμών. Ούτε και με τη λήψη μόνο όσων έχουμε ήδη κάνει, απλά με το να παρέχουμε ένα ζευγάρι φανταχτερών gadgets, δήλωσε η αντιπρόεδρος.

“Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έξυπνες καινοτομίες για να ανασχεδιάσουμε και να ανακαλύψουμε εκ νέου ολόκληρη την υγεία μας και το σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Θα κάνουμε ότι καλύτερο εφόσον μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Θα το κάνουμε καλύτερα εάν συνεργαστούμε”, πρόσθεσε.
http://www.pmjournal.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Efi Nika

ΕΟΦ: Προσοχή σε παράνομο σκεύασμα για τους πόνους στις αρθρώσεις που διακινείται στο διαδίκτυο

newsitamea